Rămâi conectat

Actualitate

La Cugir romii au devenit principalii furnizori de ciuperci şi fructe de pădure

cugirinfo.ro

Publicat

în

De aproximativ două luni de zile culegătorii de fructe de pădure şi ciupeci din Cugir străbat munţii în lung şi-n lat pentru a-şi umple coşurile şi găleţile cu darurile naturii, produse aflate la mare căutare în acest sezon.

romi-fructe-de-padure-cugirCei mai mari furnizori sunt în general persoanele fără locuri de muncă, de obicei romii, care comercializează de decenii, începând din iunie şi până în septembrie, ciuperci, afine, zmeură, şi mure, produse la mare căutare pentru localnicii de la poalele Drăganei.

Valorificarea acestor daruri ale pădurii aduc, mai ales atunci când este un an cu precipitaţii, venituri substanţiale care îi ajută pe culegători să-şi întreţină familiile şi să-şi plătească datoriile, acestea fiind singurele surse de existenţă pentru ei.

Deşi Ocolul Silvic Cugir a organizat, după cum am aflat, un centru de achiziţii în zona Canciu, de pe Râul Mare, cei care adună fructe preferă să-şi vândă marfa direct pe stradă sau în apropierea celor două pieţe ale oraşului, cu precădere în faţa magazinelor din centrul comercial ”Complex”. Ei motivează că locaţia de colectare se află situată la distanţă prea mare şi nu pot să se deplaseze până acolo să-şi vândă produsele, deşi adevărul este cu totul altul. Preţul de achiziţii/kg, al produselor vândute la centru este cu mult mai mic decât cel pe care îl obţin la grămadă, prin vânzarea directă către cumpărătorul de pe stradă.

Chiar dacă nu folosesc cântarul, preferând să vândă la grămadă sau la găletuţă, comercianţii stradali estimează spre exemplu, kilogramul de afine la 8 lei, zmeură la 15 lei, murele la 10 lei, ciupercile la 12 lei. În realitate, cantităţile sunt mult mai mici, iar preţurile cerute sunt duble sau chiar mai mari decât cele oferite de centrele de colectare.

C. P.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Din zestrea portului tradițional: O nouă achiziție la Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir a ajuns recent, o frumoasă și îngrijită pereche de cizme din piele (boftori), intrate după opinci în componența portului tradițional din zona etnografică Cugir-Vinerea.

Ele au aparținut veteranului de război, Ilie Comănescu.

„În deplină legătură cu obiectele prezentate, ne-au venit în gând versurile următoarei strigături (neceremoniale)”, susține profesoara Cornelia Ivașcu:

, , , ℎ ,
̂ ̦ ,
̂ ̦ ,
̦ ,
-̦ ̂̆̂,
̦ -̦ ̦!

„Suntem recunoscători pentru că donațiile către Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir continuă,  fapt pentru care vă mulțumim încă o dată pentru implicare! Așa cum ne-am stabilit între obiectivele de activitate, nu ne limităm doar la prezentarea aspectelor privind tehnologia industrială, ci documentăm și tehnica utilizată în gospodăriile tradiționale din lumea satului. Mulțumim prof. ̦, autoarea a două culegeri de folclor ce consemnea obiceiurile satului Vinerea”, a transmis Diane Dobrean – directorul Centrului Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ziua Mondială a Sănătății – 2025, marcată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marcarea Zilei Mondiale a Sănătății s-a realizat anul acesta printr-o acțiune de sănătate publică în centrul localității Vinerea – Cugir.

Echipa medicală Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir – reprezentată de asistenții medicali comunitari și școlari, împreună cu coordonatorul asistent medical comunitar au monitorizat starea de sănătate a populației, prin măsurarea și monitorizarea parametrilor fiziologici – tensiunea arterială, pulsul și glicemia, precum și consiliere medicală.

„Sănătatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre. Ea influențează direct calitatea vieții și capacitatea noastră de a ne bucura de ea. Îngrijirea sănătății este esențială pentru a ne menține sănătoși și a evita bolile. Prevenția bolilor cronice este un aspect important în menținerea sănătății. Bolile cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, sunt principalele cauze de deces și dizabilitate în întreaga lume. În loc să așteptăm până când aceste boli să apară, putem lua măsuri pentru a le preveni. Controalele medicale regulate sunt esențiale în detectarea precoce a bolilor cornice”, este mesajul directorului executive al DAS Cugir, Silviu Samoilescu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

11–12 aprilie 2025: „Târg de primăvară al artizanilor cugireni”, organizat pe Bulevardul pietonal Alexandru Sahia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Orașul Cugir organizează în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 aprilie 2025) pe Bulevardul pietonal Al. Sahia „Târgul de primăvară al artizanilor cugireni”, un eveniment ce se repetă de mai mulți ani în orașul de la poalele Drăganei.

Potrivit organizatorilor vor fi expuse produse artizanale, decorațiuni și bijuterii (lucrate manual de artizanii locali) 100% handmade.

Program Târg:
– 11 aprilie între orele 13.00-19.00
– 12 aprilie între orele 09.00-14.00

„Vă așteptăm cu drag să descoperiți Târgul de primăvară al artizanilor locali – un eveniment dedicat meșteșugurilor și talentului comunității noastre”, este mesajul Primăriei Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir