Actualitate
La 25 de ani de la tragicele evenimente din Oraşul Martir Cugir, revoluţionarii, tot mai denigraţi, jefuitorii de ţară, tot mai bogaţi
Interviu cu Ioan Cristea – primul revoluţionar care a condus evenimentele din Cugir, începând cu ziua de 21 decembrie 1989.
– Dle Ioan Cristea, ce v-a rămas în memorie, legat de prima zi a evenimentelor fierbinţi de la Cugir din 21 Decembrie 1989?
– Mai întâi de toate, aş dori să aduc recunoştinţa ce se cuvine foştilor salariaţi ai Secţiei Sculărie de la Uzina Mecanică Cugir, care la ora 11.00 a zilei de 21 Decembrie 1989 au încetat activitatea şi au chemat colegii de muncă să se solidarizeze cu cetăţenii Timişoarei care s-au ridicat împotriva regimului comunist. Sunt cei care au declanşat scânteia revoluţiei la Cugir, oraşul fiind considerat, după cum se ştie, primul oraş liber din România, care a influenţat mişcările revoluţionare din localităţile judeţelor limitrofe. Mişcarea muncitorilor din Sculărie s-a extins, cuprinzând şi alte sectoare de activitate ale uzinei, grupuri de salariaţi pornind în marş de protest prin secţiile uzinei, iar apoi pe principalele artere ale oraşului. Pe tot parcursul, s-a strigat: “Veniţi cu noi!”, “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, “Jos Ceauşescu!”, „Jos dictatorul!”, „Uniţi-vă cu noi!”. Euforia maselor a crescut de la o oră la alta, astfel că muncitorilor li s-au alăturat şi un număr mare de localnici, care în jurul orei 17.00 s-au adunat la sediul primăriei locale şi la cel al Miliţiei Cugir. Aşa după cum se ştie, au existat şi excese venite din partea unor participanţi care au incendiat primăria şi sediul miliţiei, ajungându-se la fapte grave cum au fost cele de ucidere a comandantului miliţiei, căpitanul Valentin Pop, şi a subofiţerului Ilie Staicu, după care a urmat profanarea cadavrelor acestora. De reţinut este faptul că la ora 19.00, Cugirul era primul oraş liber din România, vestea fiind răspândită în multe locuri din judeţ şi din ţară. Evenimentele de la Cugir au ajuns până la conducerea centrală a PCR, fapt ce a creat îngrijorare în rândul acesteia, Ceauşescu fiind informat că oraşul Cugir se află în flăcări.
– Ce vă amintiţi despre zilele care au urmat?
– Au fost zile deloc uşoare, în care am căutat împreună cu un comitet de iniţiativă să aducem oraşul la normalitate. Trebuia asigurată ordinea, întrucât nu mai exista miliţie şi autorităţi administrative, era necesară aprovizionarea oraşului şi rezolvată problema transportului, iar la Uzina Mecanică trebuiau asigurate condiţiile de expediere a produselor către beneficiarii cu care unitatea avea contracte. Am fost nevoiţi să facem faţă zvonisticii cum că oraşul va fi atacat de terorişti, că vin elicoptere să atace populaţia sau că apa este otrăvită. Mai era o problemă legată de faptul că anumite persoane veneau să le dăm arme şi că unii protestau dacă refuzam acest lucru.
– Se ştie că oraşul Cugir a fost declarat „Oraş Martir”. Cum aţi reuşit să obţineţi această recunoaştere?
– Ca urmare a celor petrecute în zilele fierbinţi ale revoluţiei, în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane şi au fost rănite alte 58, Asociaţia de Revoluţionari din Cugir a întocmit o documentaţie prin care a solicitat autorităţilor statului ca oraşului Cugir să-i fie conferit titlul de Oraş Martir. Decretul a fost semnat în iunie 2000 de către preşedintele Ion Iliescu.
– La un sfert de veac de la evenimentele din 21 decembrie 1989, pe care le comemoraţi peste câteva zile, ce sentimente vă încearcă referitor la acele momente incendiare?
– Privind în urmă cu 25 de ani, pot spune că speranţele de libertate şi democraţie pentru care s-au ridicat masele au rămas undeva în urmă. Cei care au avut curajul să participe la mişcarea revoluţionară din decembrie ’89 au fost la timpul respectiv, apreciaţi, lăudaţi şi aplaudaţi. Din păcate, acum, aceiaşi oameni care şi-au riscat libertatea şi viaţa sunt huliţi şi denigraţi, lucru pe care nu cred că-l face vreo ţară civilizată care a scăpat de dictatură. Cred că s-a făcut şi se face o mare manipulare prin care opinia publică să-i privească pe aceşti eroi ai revoluţiei ca pe nişte profitori, existând un scop precis. Cred că au fost persoane care au dorit intenţionat denigrarea revoluţionarilor pentru a abate atenţia opiniei publice de la adevăraţii profitori cu salarii şi pensii nesimţite, care pe căi ilegale au jefuit şi jefuiesc banul public. Nu revoluţionarii au vândut pământul ţării, au defrişat şi vândut pădurile şi au secătuit bugetul ţării. După 25 de ani, consider că ne aflăm în dezbinare, iar în cele mai înalte instituţii ale statului se află non-valori şi trădători de ţară. Noi nu am cerut nimic, nicio favoare. Problema revoluţionarilor prin Legea nr. 341 dovedeşte că s-a hotărât să se aducă celor care au fost implicaţi în evenimentele din 1989, un act de recunoştinţă pentru curajul şi jertfele lor. Din nefericire, această hotărâre a Parlamentului României, prin mijloace de manipulare şi dezinformare a opiniei publice, a fost considerată drept un profit al celor care în decembrie 1989 au dat dovadă de curaj şi sacrificiu. Dovadă că cei care şi-au riscat libertatea şi viaţa în 1989, prezintă interes pentru cei care se află la putere doar atunci când au nevoie să câştige voturi. Dar cum speranţa moare ultima, noi credem că idealurile pentru care s-a luptat în 1989 se vor regăsi cât de curând în viaţa şi în viitorul urmaşilor noştri.
– Ce doriţi să le transmiteţi concetăţenilor dumneavoastră?
– Sărbători fericite, multe bucurii şi împliniri, iar duminică, 21 decembrie, îi aşteptăm la comemorarea împlinirii a 25 de ani de când oraşul Cugir a devenit un oraş liber!
A consemnat Constantin PREDESCU
Actualitate
Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir
Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.
La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.
„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.
Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.
Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.
„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.
În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.
Actualitate
Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp
Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
rodica TAETAU
22.12.2014 la 12:06
LASATI-O MOALE CU REVOLUTIONARII, STITI FOARTE BINE CA UNII AU LUAT SUME URIASE DE PE URMA ACESTEI LEGI, SI EI AU STAT BINE- MERSI IN CASE IN ACELE MOMENTE FIERBINTI, DUPA CARE AU IESIT CA SOARECII, CU NISTE RAHATURI DE ZGARIETURI PROVENITE DIN CU TOTL ALTA PARTE, SI VEZI-DOAMNE SUNT MARII REVOLUTIONARI .CINSTE EROILOR ADEVARATI, DAR CU PARERE DE RAU SUNT SI SARLATANI CARE SI-AU INSUSIT TITLUL DE REVOLUTIONAR PE NEDREPT.
adi
23.12.2014 la 19:43
mnda..oras martir,in presa nationala,nici macar odata nu sa pomenit de cugir,exemplu concret,aseara pro tv si digi a enumerat 13 orase martir,Cugirul…mai greu