Rămâi conectat

Actualitate

Joi, 9 noiembrie 2023, ora 14.00: Miting de protest organizat de Sindicatul „Apărarea” de la Fabrica de Arme din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 9 noiembrie 2023, începând cu ora 14.00, Sindicatul „Apărarea” de la Fabrica de Arme din Cugir va organiza un miting de protest în fața societății.

Potrivit liderului de sindicat, ec. Ioan Neagu, demersul are în vedere situația deficitară a forței de muncă existentă în industria de apărare, cât și  recentele evoluții în actualul context regional – apariția unei zone de conflict în imediata vecinătate a României și în Orientul Mijlociu, situații ce reclamă acțiuni concrete în vederea protejării intereselor naționale.

„Am trimis o scrisoare deschisă Guvernului României prin care propunem exceptarea industriei de apărare de la prevederile Legii nr. 546/2023, «Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung». Societățile din industria de apărare sunt furnizori de servicii și produse de apărare, atât pentru piața internă, cât și pentru piața externă, ele au în derulare contracte încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, pentru realizarea unor produse de importanță vitală pentru siguranța și apărarea României, dar și cu parteneri externi.

Deși entitățile economice din industria de apărare fac parte din categoria: companiilor naționale, societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, acestea nu sunt finanțate de la bugetul de stat, astfel încât salariile angajaților să greveze bugetul de stat. Ele au un caracter industrial sau comercial, desfășoară activități economice în condiții normale de piață concurențială (competitivitate și profitabilitate), urmăresc obținerea unui  profit, suportă pierderile care rezultă din exercitarea activităților derulate, activitatea economică fiind susținută prin autofinanțare”, susține Neagu.

Sindicaliștii atrag atenția asupra unor articole din lege precum:

– Posturile vacante existente la nivelul structurilor organizatorice ale operatorilor economici la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi, pentru care nu au fost declanșate procedurile pentru ocuparea acestora, se ocupă prin concurs sau, potrivit metodologiei existente la nivelul operatorilor economici, pe baza hotărârii consiliului de administrație în limita maximă a 7,5% din posturile vacante existente până la sfârșitul anului 2023. Restul posturilor vacante existente la data intrării în vigoare a prezentei legi după aplicarea prevederilor alin. (1), la nivelul operatorilor economici se desființează și nu se pot reînființa pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

– Desființarea posturilor vacante și interzicerea încadrării de personal până la data de 1 iulie 2024, odată cu intrarea în vigoare a legii pentru societățile din industria de apărare, duce la imposibilitatea dimensionării personalului în raport cu activitatea desfășurată și contractele aflate în derulare, fapt ce conduce la incapacitatea de funcționare a acestora. Aplicabilitatea unei asemenea măsuri influențează negativ realizarea unor contracte și comenzi, având în vedere specificul activității industriei de apărare, precum și faptul că, în mare parte, personalul ce lucrează în acest domeniu este încadrat pe perioadă determinată, în funcție de dimensiunea contractelor aflate în derulare și de specificul locului de muncă necesar pentru finalizarea acestora la termen.

– Condiționarea remunerațiilor conducătorilor operatorilor economici care nu sunt membri executivi ai consiliilor de administrație de recuperarea pierderilor contabile anterioare și înregistrarea de pierderi contabile curente duce la imposibilitatea acordării indemnizației conducătorilor  operatorilor economici care au stabilit remunerații între 3 și 6 media pe ultimile 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar, motivat de ciclul lung de fabricație al produselor până la finalizarea contractelor, astfel în primele luni ale derulării contractelor se generează cheltuieli, veniturile evidențiindu-se ulterior.

– Aplicarea prevederii care stipulează că „Salariile de bază, plățile de ore suplimentare, inclusiv sporurile personalului încadrat în cadrul operatorilor economici nu pot depăși maximum 80% din nivelul componentei fixe ale membrilor executivi ai consiliilor de administrație sau, după caz, a remunerațiilor conducătorilor care nu fac parte din consiliile de administrație” influențează negativ remunerarea salariaților motivat de specificul activității unde sporurile aferente activității de produse speciale și sensibile sunt obligatorii, conform claselor de pericol și condițiilor de muncă în condiții periculoase și nocive, toxice etc.

– Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană, indiferent de denumirea acesteia, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. Actualizarea acestor drepturi se face începând cu ianuarie 2025. Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.

– Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au fost înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent.

– Aplicarea prevederilor anterior menționate va duce la diminuarea veniturilor salariale și implicit la o putere de cumpărare mai mică, cu implicații  privind „convulsiile” de natură socială în rândul salariaților din industria de apărare (unde salariile de încadrare sunt puțin peste salariul minim brut pe țară de 3.300 de lei) și la imposibilitatea acordării de: cheltuieli sociale (ajutoare de naștere, ajutoare de înmormântare, Ziua Femeii, Ziua Copilului, ajutor de sărbători pascale și de Crăciun); tichete de masă; vouchere de vacanță; participare salariați la profit.

„Toate aspectele prezentate reprezintă premise pentru exceptarea industriei de apărare de la prevederile actului normativ, iar ca temei legal, Tratatul de Funcționare al UE și Legea nr. 232/2016 privind industria de apărare. În acest context, în data de 22 noiembrie a.c. Sindicatele din Industria de Apărare vor organiza un miting de protest în fața Palatului Victoria”, a precizat președintele Sindicatului „Apărarea” Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.

Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.

În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.

Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.

Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.

„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.

Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

„Ziua mondială a Sănătății” marcată la Cugir printr-o sesiune de monitorizare a stării de sănătate a localnicilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir împreună cu Direcția de Asistență Socială Cugir organizează în data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății, o sesiune de monitorizare a stării de sănătate prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei și consiliere medicală.

Cei interesați sunt așteptați la eveniment, luni, 7 aprilie, 2025, între orele 10.00 – 14.00 în centrul localității Vinerea (la monument) unde vor beneficia de serviciile medicale amintite.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir