Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Actualitate

Jocul ca metodă de dezvoltare a abilităților de comunicare, în cazul copiilor cu nevoi speciale de la Centrul Social Multifunctional din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mai mulți copii, cu vârste cuprinse între 2 si 14 ani, împreuna cu apartinatorii acestora au fost sarbatoriți, recent, de personalul Centrului Social Multifuncțional din Vinerea.

Aceștia au participat împreuna cu grupa de teatru al Centrului Cultural Cugir condusa de instructor Dodoc Maria la activitatea ce a avut ca scop evidentierea importantei jocului in dezvoltarea capacitatii de comunicare a copiilor, indeosebi a copiilor cu nevoi speciale, in cazul carora relationarea cu adultul poate sa aduca cu sine un nivel crescut al anxietatii si prin urmare dificultate in comunicare.

„Copiii, in interactiunea reciproca reusesc sa inlature barierele instalete de unele deficiente, pentru acestia jocul este un limbaj universal in cadrul caruia pot sa puna in acord dorinte, intentii, scopuri. In acest proces de curgere, de flux, copilul cunoaste un mare nivel al motivatiei, ceea ce face ca acesta sa depuna un efort crescut pentru a reusi sa stabileasca schimbul cu cel din fata lui.

Jocul este proiectia nemijlocita a lumii subiective a copilului, pe care acesta doreste sa o impartaseasca cu cei de varsta lui, el isi desavarseste astfel limbajul, limbajul receptiv prin efortul de intelegere a mesajelor, limbajul verbal din dorinta puternica de a fi inteles si validat. Jocul are un rol terapeutic pentru copiii care nu au dezvoltat spiritul de iniţiativă şi curajul de a intra în competiţie. Prin joc copilul se eliberează de vechiul copil timid şi intră cu toate forţele în dinamismul jocului cu rol”, susține psihologul centrului, Olteanu Corina.

Coordonati de psiholog Olteanu Corina, psihopedagog Lespezeanu Daniela si kinetoterapeut Radu Aurel, copiii au explorat mediul si au acumulat noi cunostinte, diversificandu-si actiunile mentale si dezvoltandu-si imaginatia. În opinia psihologului, pentru adult, jocul poate sa para de neinteles, fara un fir logic si fara scop. Pentru copil, cu siguranta lucrurile stau cu totul altfel si rolul jocului este foarte important. Jocul are un rol major in dezvoltarea copilului. Acesta reprezinta invatare si miscare.

Acesta modeleaza inteligenta si imbogateste vocabularul, contribuie la dezvoltarea inteligentei sociale si disciplineaza.Principalul mod prin care invata copilul este prin joc (exploreaza, traieste experiente noi, isi exerseaza abilitatile intelectuale si senzoriale, comunica). De aceea este foarte important sa-i oferim copilului posibilitatea de a se juca in voie.

Copiii, in interactiunea reciproca reusesc sa inlature barierele instalate de unele deficiente, pentru acestia jocul este un limbaj universal in cadrul caruia pot sa puna in acord dorinte, intentii, scopuri. In acest proces de curgere, de flux, copilul cunoaste un mare nivel al motivatiei, ceea ce face ca acesta sa depuna un efort crescut pentru a reusi sa astabileasca schimbul cu cel din fata lui.

Jocul este proiectia nemijlocita a lumii subiective a copilului, pe care acesta doreste sa o impartaseasca cu cei de varsta lui, el isi desavarseste astfel limbajul, limbajul receptiv prin efortul de intelegere a mesajelor, limbajul verbal din dorinta puternica de a fi inteles si validat. Jocul are un rol terapeutic pentru copiii care nu au dezvoltat spiritul de iniţiativă şi curajul de a intra în competiţie.

• Prin joc el se eliberează de vechiul copil timid şi intră cu toate forţele în dinamismul jocului cu rol

„Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea sustinut de SPAS Cugir si Administratia Locala a Orasului Cugir vine in sustinerea tuturor persoanelor cu dizabilitati (copii sau adulti) din orasul nostru, prin oferta serviciilor de recuperare cognitiva, terapii scurte, terapie logopedica, psihodiagnostic, terapie educationala, stimulare cognitiva, ludoterapie, consiliere psihologica, consiliere sociala, activitati de integrare sociala, activitati de educare, orientare scolara si profesionala, kinetoterapie, gimnastica medicala, masaj”, a ținut să precizeze șeful centrului, ec.Silviu Samoilescu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Seară de folk, organizată în scop caritabil de către Clubul Rotary Anima Mundi din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pasiunea pentru muzică capătă deseori valențe deosebite de manifestare prin evenimentul caritabil desfășurat recent, la inițiativa artistului cugirean, Vasile Palfi și în organizarea Clubului Rotary Anima Mundi din Cugir.

Doamna profesor Luminița Cebotari, prezentatoarea evenimentului, ne-a spus că „pentru toți cei prezenți voluntariatul a fost o modalitate perfectă de a crește sentimentul de împlinire prin adăugarea unui raport de valoare comunității din Cugir”.

Clubul Rotary Anima Mundi, la președinția căruia se află în acest an dr. Radu Julean, și-a propus, în dorința sa de a contribui la binele comun și ca un act de dăruire necondiționată, să continue proiectul început în urmă cu doi ani „Ambulanță pentru viață”. Toate grupurile de elevi, alături de Vasile Palfi și Carmen Sulincean, și-au pus la dispoziție timpul pentru a descoperi printr-o lecție valoroasă puterea solidarității.

Cei peste 150 de spectatori prezenți în Sala Festivă a Composesoratului Grăniceresc din Cugir au trăit împreună emoția și frumusețea muzicii folk care i-a legat și i-a adus mai aproape. Grupurile care au ocupat scena cu momente pline de sensibilitate și energie tinerească au fost: Centrul pentru Tinerii al Catedralei din Cugir (coordonator preot Adrian Cebotari), grupul Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir (coordonator prof. Alexandra Costea), grupul Echo (coordonator Attila Doszlop).

Evenimentul a fost încheiat de recitalul susținut de solista Carmen Sulincean și Vasile Palfi, artiști care fac educație muzicală tinerei generații la Cugir. Rotary Club Anima Mundi, un grup sudat de prieteni voluntari, a mulțumit pentru generozitate și implicare tuturor celor prezență la evenimentul desfășurat la Composesoratul Grăniceresc din Cugir.

„Ne bucurăm că ne-au fost aproape colegi de la alte cluburi, părinți, frați, apropiați ai tuturor celor care au performat astăzi. Fără dumneavoastră magia acestei seri nu ar fi fost posibilă. Melodiile din această seară ne-au învățat să visăm, să iubim, și avându-vă ca parteneri dorim să devenim o forță motrice a schimbării în bine aici la Cugir. Pentru aceasta, la ieșirea din sală, avem câteva urne pentru ambulanța socială. Gestul dumneavoastră va merge dincolo de sentimentul plăcut al celor care vor beneficia de ambulanța socială”, a fost mesajul doamnei prof. Luminița Cebotari.

Constantin PREDESCU

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir