Economie
Ioan Neagu, liderul sindicatului „Apărarea”, de la Fabrica de Arme Cugir: „Dacă Putin nu invada Ucraina, eram închiși, fraților!”
Sindicatul „Apărarea” de la Societatea Fabrica de Arme Cugir a organizat astăzi, 14 noiembrie 2024, un miting protest la care au participat circa 200 de salariați ai societății.
Protestul a început la ora 09.00 și a fost o reacție de nemulțumire a sindicaliștilor față de lipsa de contracte și comenzi cu care se confruntă unitatea.
„Am mai spus și o spun încă o dată: Dacă nu era Putin, eram închiși, fraților!”, a afirmat liderul de sindicat.
Ioan Neagu, lider de sindicat în cadrul Fabricii de Arme de la Cugir, a afirmat în timpul protestului că dacă Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina, fabrica ar fi fost închisă.
El a detaliat ulterior, într-o declarație dată presei afirmația sa.
„Industria de apărare, din 90 încoace, a mers tot în picaj. Faptul că a început războiul, probabil că a sunat clopoțelul și la politicienii noștri și de aproape trei ani, de când a început războiul, dacă vă uitați pe evoluția sumelor în investiții pe care le acordă pentru fabricile de armament au un trend ascendent.
Nu este suficient, pentru că am fost prea mult lăsați în urmă ca să ajunge dintr-o dată la zi. Și nici acum nu suntem asigurați, așa cum ar trebui, existând destul de multe interese pe care în momentul actual nu le pot eu demonstra, dar ele există”, a declarat Ioan Neagu.
În cadrul protestului, liderii de sindicat au cerut demisia Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea.
Concomitent cu mitingul organizat la Fabrica de Arme Cugir, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a efectuat o vizită de lucru la Uzina Mecanică din Cugir cu prilejul împlinirii a 225 de ani de activitate a societății. Acesta va vizita, începând cu ora 11.00 secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Cugir (Platforma UMC II).
Economie
Radu Coroamă, directorul general al Fabricii de Arme Cugir: „Noua armă de asalt produsă la Cugir se află în faza de prototip industrial finalizat”
Joi, 14 noiembrie 2024, directorul general al Fabricii de Arme Cugir a expus stadiul în care se află procesul de omologare al armei de asalt fabricată în cadrul societății.
Potrivit acestuia, în momentul de față se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei și aceasta va intra în omologare conform standardelor NATO D14, proces care durează 6 luni.
„Arma de asalt de calibru 5.56 standard NATO, dezvoltată de Fabrica de Arme Cugir, în strânsă colaborare cu compania Stimpex pe ultimul model de armă, este în faza de prototip industrial finalizat. S-a stabilit toată configurația armei, au fost parcurse toate testele specifice de prototip”, a declarat directorul general al Fabricii de Arme Cugir, Radu Coroamă.
Potrivit declarațiilor acestuia, în momentul de față, se execută o nouă armă de la zero. Toate piesele sunt uzinate și se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei. Aceasta va intra în etapa de omologare, conform standarelor NATO D14.
„Faza de omologare o să parcurgă un interval de timp de 6 luni. Sarcinile sunt împărțite între Fabrica de Arme Cugir și compania Stimpex. Noi suntem în grafic cu execuția sarcinilor pe care ni le-am asumat. Eu am preluat acest proiect care era în desfășurare, iar pentru faptul că este un proiect la care s-a muncit destul de mult, ar fi păcat să îl irosim și vreau să îl finalizez. Au mai fost trei încercări până să ajungem la această etapă finală”, a menționat directorul.
• Ce se întâmplă cu armele aflate pe stoc la Fabrica de Arme Cugir
„Armele aflate pe stoc sunt compuse din două categorii, și anume armele destinate pieței civile și cele destintate pieței militare. În urma discuției avute cu partenerul american pentru care au fost produse acele arme de pe stoc, am reușit să deblocăm un transport în luna noiembrie, în valoare aproximativ de 1 milion de dolari, avem discuțiile ca pentru luna decembrie să facem același lucru. Trebuie să facem mici ajustări la arme care să impacteze piața din America și să strârnească interesul pentru ele. Transportul este programat pentru sfârșitul lunii noiembrie, după ce vom finaliza ajustările pentru a fi conforme specificațiilor pe care le-am stabilit”, a mai declarat Radu Coroamă.
Economie
Mircea Trifan, director Uzina Mecanică Cugir: „Din primăvara lui 2025 vom începe producția de pistoale Beretta”
La 225 de ani de la înființarea Uzinei Mecanice Cugir, directorul Mircea Trifan a anunțat că în jur de 3.000 de pistoale Beretta vor fi asamblate la Uzina Mecanică Cugir, în prima fază a proiectului, iar ulterior vor fi și în jur de 3000-5000 de puști de asalt. Șase angajați de la Fabrica de Arme Cugir au plecat deja în Italia, la specializare.
„Anul acesta sărbătorim 225 de ani de înființare acestei uzine de producere de armament și muniție și pot să zic că au fost ani grei pentru această uzină, dar sper că am trecut peste. Din anul 2022 am început să ne dezvoltăm pe partea de armament și muniție. Avem un plan de investiții, bazat și pe partea de armament și pe partea de muniție. Pe partea de muniție este linia 5,56, care împreună cu firma la Chausse o să adaptăm și o să punem în funcțiune, iar în viitorii ani o să avem o linie de 12,7×99 NATO.
Acest plan de investiții este foarte important pentru uzină, iar în acești doi ani am mai făcut investiții, cu ajutorul Ministrului Oprea, care s-a aplecat asupra planului nostru de investiții și a văzut oportunitatea ca această uzină să aibă un viitor”, a declarat Mircea Trifan.
Directorul UM Cugir a mai precizat că în ceea ce privește asamblarea pistoalelor Beretta la Cugir, proiectul este în grafic, iar deja 6 persoane au plecat la specializare în Italia, urmând ca cel târziu în luna martie 2025, să iasă primul pistol Beretta la Cugir: „Pe partea de armament, avem întâlniri cu firma Beretta, șase persoane au plecat deja la firma Beretta pentru a implementa acest proiect, iar în viitor avem întâlniri cu firma Hekler & Koch GmbH Germania, care este o firmă puternică pe partea de armament de infanterie și sper ca în viitorii ani să implementăm aceste proiecte în Uzina Mecanică Cugir. Suntem în grafic, săptămâna viitoare vor ajunge și utilajele, hala este pregătită”.
În ceea ce privește acuzațiile aduse de liderul de sindicat al Fabricii de Arme Cugir, Trifan a declarat că nu este vorba de o dedicație politică, ambele firme, atât Beretta cât și Hekler & Koch GmbH, au văzut ”ce posibilități avem noi și au hotărât să vină la noi”.
„În prezent, fabricăm muniție 12 și 7x108mm în stil rusesc, o să trecem pe linia NATO atunci când vom achiziționa și 12 și 7x99mm NATO pe alamă și să aplicăm toate standardele care se impun.
Noi estimăm că anul viitor, maxim în luna martie, va ieși primul pistol Beretta de la Cugir.
Deocamdată, noi doar o să montăm componentele pistolului Beretta, după ce se va termina proiectul acesta, vom continua cu producția de componente și o armă de asalt aici în fabrică, în următorii ani”, a mai spus directorul UM Cugir.
Acesta a mai declarat că la Cugir se produc arme la standarde NATO, cum este o pușcă de 7 și 8x99mm, care este în producție, dar deocamdată nu există comenzi pentru ea.
Economie
Radu Oprea, ministrul economiei, vizită de lucru la Fabrica de Arme Cugir cu prilejul sărbătoririi a 225 de ani de activitate a societății
Joi, 14 noiembrie 2024, Uzina Mecanică Cugir organizează evenimentul aniversar „Uzina Mecanică– 225 de ani de tradiție industrială la Cugir!”, prin care sărbătorește împlinirea a 225 de ani de activitate.
Cu această ocazie, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a făcut o vizită de lucru în cadrul Uzinei Mecanii Cugir. Începând cu ora 11.00, ministrul a vizitat secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Cugir (Platforma UMC II), apou a susținut o conferință de presă în expoziția de arme și muniții.
UM Cugir este un pilon important în industria de apărare a României și una dintre cele mai apreciate filiale ale Companiei Naționale Romarm. Uzina se bucură de o extinderea a activității bazată pe retehnologizare datorită unui sprijin financiar important pe care Guvernul României l-a acordat.
Tradiția industriei cugirene începe încă din anul 1799, în timpul Imperiului Austro-Ungar, când la Cugir s-a construit una dintre primele fabrici metalurgice din Transilvania.
În prezent, uzina produce muniție de diferite calibre (inclusiv de tip NATO): ball, perforantă, incendiară, trasor și orice combinație dintre acestea.
De asemenea UM Cugir produce mitraliere pe tripod și suporturi multifuncționale, precum și tunuri de aviație, dar și armament de infanterie (pistol semiautomat și pistol mitralieră).
În portofoliul de produse al uzinei se regăsesc și accesorii, piese de schimb și consumabile, cum ar fi benzi pentru alimentare, încărcătoare și mașini de încărcat cartușe în bandă.
-
Din judeţ7 luni ago
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţ6 luni ago
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Monden11 luni ago
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Monden6 luni ago
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Monden3 luni ago
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitate7 luni ago
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Monden8 luni ago
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţie2 luni ago
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului