Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Economie

Întâlnire de lucru a factorilor implicați în dezvoltarea zonei industriale Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

adr-cugir-nov-2014Cu siguranță se poate afirma că acest an a fost dedicat de Consiliul Județean Alba dezvoltării zonei industriale Cugir, un areal cu un potențial investițional deosebit, datorită facilităților existente în această zonă, fostă platformă de producție fanion în județul Alba.

Deoarece volumul foarte mare de investiții necesar dezvoltării este practic imposibil de acoperit din bugetul județului sau al orașului Cugir, administrația publică s-a orientat către sprijin financiar la ADR Centru, în vederea identificării unor surse de finanțare nerambursabilă, alocate în perioada 2014-2020 de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Programul Operațional Regional. Cele mai importante obiective – legătura orașului cu autostrada A1 și dezvoltarea unui parc de transfer tehnologic sunt deja pe agenda publică și vor constitui potențiale proiecte ce vor beneficia de fonduri nerambursabile în următorii ani.

Orașul Cugir dezvoltă proiecte importante și în acest moment, finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Este vorba despre investițiile în ”Reabilitarea și modernizarea rețelei de străzi din Vinerea-Cugir” și ”Modernizarea și echiparea ambulatoriului spitalului orășenesc”, domenii care indică interesul administrației de a îmbunătăți climatul economico-social din această urbe. Aceste investiții sunt absolut necesare în condițiile în care mai multe firme și-au localizat producția în acest oraș, unde există o bună bază materială și un grup deja cristalizat de specialiști.

În acest context, Consiliul Județean Alba și Primăria orașului Cugir colaborează pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, dar și pentru dezvoltarea urbană a localității, pe de o parte, iar pe de altă parte, pe vechea platformă industrială, actualul sediu al Parcului Industrial Cugir (PIC), se intenționează crearea unui parc de transfer tehnologic. Obiectivele principale ale acestui parc științific și tehnologic vor fi stimularea potenţialului inovativ şi tehnico-ştiinţific al personalului academic, universitar, al cercetătorilor şi al studenţilor, stimularea agenţilor economici pentru participarea activă a sectorului privat la dezvoltarea şi valorificarea cercetării şi inovării, prin realizarea unor produse comerciale şi de înaltă tehnicitate, valorificarea pe piaţă a rezultatelor cercetării româneşti, atragerea companiilor străine pentru a investi în activităţi de transfer tehnologic. ADR Centru a fost invitată de CJ Alba să se implice în această inițiativă, ținând cont de faptul că, în viitorul Program Operațional Regional 2014-2020, sunt incluse ca și tipuri de investiții eligibile – crearea și dezvoltarea infrastructurilor de inovare și transfer tehnologic.

ADR Centru a reunit vineri, la Alba Iulia, reprezentanții CJ Alba, ai Primăriei Cugir, ai conducerii PIC Cugir, precum și ai RomArm SA, cărora li s-au alăturat reprezentanții Universității Tehnice Cluj Napoca și ai Universității Politehnice Timișoara. Această întâlnire de lucru a avut rolul de a analiza actualul stadiu al implementării proiectelor POR 2007-2013 din Cugir și identificarea potențialelor surse de finanțare pentru crearea parcului de transfer tehnologic, în corelare cu realizarea investițiilor de infrastructură rutieră pentru conexiunea cu autostrada A1. ADR Centru a oferit informații importante reprezentanților instituțiilor care se vor implica în crearea parteneriatului pentru înființarea parcului tehnologic de la Cugir, toți participanții exprimându-și acordul de principiu pentru susținerea înființării acestei structuri de sprijinire a afacerilor, dar și a transferului de cunoștințe din domeniul cercetării către mediul privat. Cei prezenți au fost informați că, prin POR 2014-2020, mai precis prin Axa Prioritară dedicată consolidării cercetării, dezvoltării tehnologice şi a inovării, se pot aloca fonduri nerambursabile pentru crearea, modernizarea şi extinderea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic și pentru achiziţionarea de bunuri, servicii şi dotări pentru entitatea de transfer tehnologic. În acest moment urmează doar să se definitiveze forma în care se va constitui structura de transfer tehnologic din Cugir și se va pregăti documentația privind crearea parcului științific și tehnologic.

Am discutat cu cei prezenți despre activităţile specifice entităţii de transfer tehnologic, despre necesitatea realizării de studii de investiţii tehnologice, precum și despre asistenţa pentru restructurarea sau retehnologizarea şi dimensionarea agenţilor economici care se vor localiza într-o structură de acest gen. La nivel regional sunt foarte importante transferul tehnologic și activitățile de prognoză, evaluare tehnologică, audit tehnologic și așa mai departe. De fapt, misiunea noastră presupune și asigurarea transferului tehnologic, de la nivelul cercetării către firmele private, pentru ca acestea să beneficieze de cele mai recente informații pentru a putea deveni competitive pe piețele europene. Dar, pe de altă parte, am oferit informații administrației publice locale pentru a pregăti proiectele de investiții în infrastructura rutieră, dezvoltare urbană și eficiența energetică a clădirilor publice”, a declarat directorul general ADR Centru, domnul Simion Crețu, după întâlnirea cu grupul de inițiativă pentru crearea acestui parc tehnologic.

Am beneficiat de suportul informațional al ADR Centru și acest lucru este foarte important, pentru ceea ce dorim să creăm la Cugir. Avem nevoie să atragem investitori și să dezvoltăm la Cugir o structură complexă, pe modelul văzut recent de noi în Landul Brandenburg. De aceea, este bine că ADR Centru, ca o instituție cu rol de liant, a găzduit această întâlnire, a facilitat întâlnirea cu toți cei interesați, cu mediul universitar, pentru a ne armoniza punctele de vedere. Am convenit că, foarte curând, vom putea demara realizarea de studii și posibile proiecte pentru crearea parcului științific și tehnologic de la Cugir, în paralel cu identificarea de potențiali investitori, care să activeze în această structură. Dar, în primul și în primul rând, doresc să asigur pe toți cei interesați că orașul Cugir va beneficia de tot sprijinul nostru pentru a beneficia de o legătură directă cu autostrada, cel mai probabil prin proiecte finanțate de noul Program Operațional Regional”, a declarat domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, vorbind despre această inițiativă.

În viziunea promotorilor, Parcul ştiinţific şi tehnologic care ar putea funcționa în cadrul PIC va contribui la atragerea investitorilor în activităţi de transfer tehnologic, la atragerea de finanţări pentru învăţământ şi cercetare, la dezvoltarea potenţialului ştiinţific, tehnologic şi economic la nivel regional. Locaţia pentru acest parc tehnologic a fost aleasă în oraşul Cugir pentru că este “o zonă industrială cu tradiţie de peste 200 de ani în industria de prelucrare a metalelor”şi “ se pot valorifica rezultatele activităţii de cercetare şi aplicare a tehnologiilor avansate prin participarea instituţiilor de învăţământ superior acreditate alături de agenţi economici şi asociaţii profesionale, ceea ce va contribui la dezvoltarea economico-socială locală”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Economie

Locuri de muncă disponibile în comuna ȘIBOT, la data de 19 noiembrie 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

AJOFM Alba a transmis lista cu locurile de muncă disponibile, la data de 19 noiembrie 2024, pe raza comunei ȘIBOT.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la sediul agenției judetene pentru ocuparea forței de muncă, de domiciliu sau resedintă.

Vă prezentăm mai jos lista locurilor de muncă vacante în comuna ȘIBOT și numerele de telefon/adresele de e-mail ale angajatorilor, de la care puteți obține mai multe detalii:

AGENT OCUPAŢIA NR. LMV NR. TELEFON/E-MAIL
PRODUSE TRADIȚIONALE DIN ARDEAL S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 1 0358401297

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Economie

Locuri de muncă disponibile în orașul CUGIR, la data de 19 noiembrie 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

AJOFM Alba a transmis lista cu locurile de muncă disponibile, la data de 19 noiembrie 2024, pe raza orașului CUGIR.

Persoanele interesate sa ocupe un loc de munca pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectati AJOFM Alba, sectiunea Persoane fizice – Locuri de munca vacante sau se pot prezenta la sediul agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca de domiciliu sau resedinta.

Vă prezentăm mai jos lista locurilor de muncă vacante în orașul Cugir și numerele de telefon/adresele de e-mail ale angajatorilor, de la care puteți obține mai multe detalii:

AGENT OCUPAŢIA NR. LMV NR. TELEFON/E-MAIL
ALPINA TEC LOGISTIC SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII 10 alpinateam.hr@gmail.com

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Economie

Radu Coroamă, directorul general al Fabricii de Arme Cugir: „Noua armă de asalt se află în faza de prototip industrial finalizat”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 14 noiembrie 2024, directorul general al Fabricii de Arme Cugir a expus stadiul în care se află procesul de omologare al armei de asalt fabricată în cadrul societății.

Potrivit acestuia, în momentul de față se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei și aceasta va intra în omologare conform standardelor NATO D14, proces care durează 6 luni.

„Arma de asalt de calibru 5.56 standard NATO, dezvoltată de Fabrica de Arme Cugir, în strânsă colaborare cu compania Stimpex pe ultimul model de armă, este în faza de prototip industrial finalizat. S-a stabilit toată configurația armei, au fost parcurse toate testele specifice de prototip”, a declarat directorul general al Fabricii de Arme Cugir, Radu Coroamă.

Potrivit declarațiilor acestuia, în momentul de față, se execută o nouă armă de la zero. Toate piesele sunt uzinate și se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei. Aceasta va intra în etapa de omologare, conform standarelor NATO D14.

„Faza de omologare o să parcurgă un interval de timp de 6 luni. Sarcinile sunt împărțite între Fabrica de Arme Cugir și compania Stimpex. Noi suntem în grafic cu execuția sarcinilor pe care ni le-am asumat. Eu am preluat acest proiect care era în desfășurare, iar pentru faptul că este un proiect la care s-a muncit destul de mult, ar fi păcat să îl irosim și vreau să îl finalizez. Au mai fost trei încercări până să ajungem la această etapă finală”, a menționat directorul.

• Ce se întâmplă cu armele aflate pe stoc la Fabrica de Arme Cugir

„Armele aflate pe stoc sunt compuse din două categorii, și anume armele destinate pieței civile și cele destintate pieței militare. În urma discuției avute cu partenerul american pentru care au fost produse acele arme de pe stoc, am reușit să deblocăm un transport în luna noiembrie, în valoare aproximativ de 1 milion de dolari, avem discuțiile ca pentru luna decembrie să facem același lucru. Trebuie să facem mici ajustări la arme care să impacteze piața din America și să strârnească interesul pentru ele. Transportul este programat pentru sfârșitul lunii noiembrie, după ce vom finaliza ajustările pentru a fi conforme specificațiilor pe care le-am stabilit”, a mai declarat Radu Coroamă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir