Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Întâlnire de final în cadrul Proiectului Erasmus+ „Earthworm” – Acțiunea Cheie 2, derulat de Școala Gimnazială Nr. 3 din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

După o activitate bogată de doi ani școlari, Proiectul de Parteneriat Strategic Erasmus+ Acțiunea Cheie 2, cofinanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP),  a ajuns la final.

Acesta a reprezentat primul proiect de acest fel, din cadrul Acțiunii Cheie 2 pe care Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir l-a implementat cu succes, instituția desfășurând concomitent două proiecte Erasmus+, unul din cadrul Acțiunii Cheie 1 – ,,Mobilitate pentru cadre didactice”, iar al doilea din cadrul Acțiunii Cheie 2 – ,,Schimb de bune practici din cadrul Parteneriatelor Strategice”.

„Proiectul de Parteneriat Erasmus+ Earthworm a avut ca temă sustenabilitatea în educația timpurie, un buget pentru România de 18.195 euro pentru care școala noastră   este foarte mândră, iar ca parteneri, în anii: 2017-2018  România, Islanda, Spania, Lituania și  România, Islanda, Lituania, în 2018 – 2019”,  ne-a declarat prof. Nicoletta Huștiuc, coordonator proiect KA 2 Erasmus+ Earthworm. În cadrul acestui proiect au avut loc, conform formularului de aplicație, 2 întâlniri transnaţionale: Septembrie 2017 – Luxemburg, iunie 2019-Bruxelles și 4 activităţi-schimb de bune practici: Islanda-octombrie 2017, Spania-mai 2018, România-octombrie 2018, Lituania-mai 2019. Important de reținut este faptul că proiectul a contribuit foarte mult la dezvoltarea în primul rând a imaginii școlii în localitate, județ, țară și chiar și internațional, instituția fiind acum cunoscută de alte școli partenere în acest demers. „La finalul proiectului putem spune cu mândrie, că am obținut rezultate minunate și am consolidat împreună cu colege din Islanda, Lituani și Spania bazele viitoarelor proiecte și prietenii pe viață.

Doresc să aduc mulțumir directorului școlii, prof. Anca Stela Țîrlea pentru tot spijinul acordat în realizarea acestui proiect și întregului corp profesoral, colegele și colegii mei de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, îndeosebi echipelor proiectului: echipa de implementare, echipa de proiect, din care am făcut parte în calitate de coordonator, alături de director adjunct prof. Laura Teban-responsabil logistică în cadrul proiectului, prof. Flavia Muntean-responsabil comunicare/diseminare și contabil, Maria Avram, responsabil financiar. Un mare aport la proiect și-au adus și cadrele didactice din echipele de  selecție: prof. Adriana Breaz, informatician Adela Milea, prof. Mihaela Szilagyi-Tomoiu, echipa de monitorizare și evaluare: prof. Sabina Presecan, prof. Luminița Enescu”, a precizat Gabriela Huștiuc.

Potrivit informațiilor primite, de acest proiect au beneficiat în special participanții la mobilități, echipa de proiect: prof. Nicoletta Huștiuc, prof. Flavia Oniga, prof. Laura Teabn,  alături de cadre didactice din învățământul preprimar și primar: prof. Ioana Hăprianu, prof. Elisabeta Bîrloncea, prof. Anișoara Filimon și prof. Lavinia Fleșeriu.  Potrivit coordonatoarei de proiect, lucrând împreună în acest proiect în cadrul școlii s-a dezvoltat spiritul de echipă, s-a simțit cum cadrele didactice devin mai motivate, Școala Gimnazială 3 fiind singura din județ care a desfășurat în această perioadă a anilor 2017-2019 2 proiecte Erasmus+ concomitent și primind totodată titlul de Școală Etwinning-singura din județ, de asemenea.

Ca rezultate tangibile, se pot aminti: editarea unui ,,Ghid de bune practiciʻʻ bilingv, român-englez despre educația sustenabilă, editat cu ocazia desfășurării Simpozionului Intenațional Sustainability Education în cadrul activității C3 din proiect, Certificat de Calitate pentru cadre didactice și copii în cadrul proiectului adiacent Etwinning-Earthworm-living together a sustainable life anul trecut școlar și realizarea împreună cu cadrele didactice din Proiectul Erasmus+ Ka2”,  Earthworm și proiectul adiacent etwinning a 4 cărți online cu ISBN, înregistrate la Biblioteca Națională a României, bilingve, fiecare cu tema unuia din cei patru piloni pe care se sprijină sustenabilitatea: societate, cultură, ecologie și economie.

„Suntem mulțumiți cu toții de rezultate la finele acestui proiect, toate fiind prezentate în cadrul întâlnirii realizate cu această ocazie unui public larg format din cadre didactice, reprezentanți ai comunității, părinți și bunici.Mulțumim Erasmus+ pentru oportunitate și tuturor celor implicați”, a conchis Nicoletta Huștiuc.

Proiectul „Earthworm” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, acţiunea KA2 – parteneriate strategice, schimb de bune practici, parteneriate doar între școli. Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Ana Teodora Cârjean, elevă a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir se mândrește cu o nouă performanță remarcabilă. Ana Teodora Cârjean, elevă în clasa a VI-a, a  obținut Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească” și va reprezenta județul Alba la etapa națională care se va desfășura în perioada 21 – 25 mai 2025 la Putna (județul Suceava).

Cu ambiție, determinare și nenumărate ore de studiu, Ana a demonstrat că pasiunea și perseverența deschid porți spre succes. Nu a fost un drum ușor, dar fiecare obstacol a fost transformat într-o lecție, fiecare provocare – într-o oportunitate de a deveni mai bună.

Sub îndrumarea atentă a profesoarelor Văsuți Nicoleta și Pascal Daniela, a reușit să atingă performanțe deosebite, devenind un exemplu de curaj și dedicare pentru toți colegii săi. Această calificare nu este doar un rezultat, ci o poveste de muncă și visuri împlinite, o dovadă că talentul, când este hrănit cu efort și susținere, poate străluci la cel mai înalt nivel.

D-na prof. Văsuți Nicoleta a declarat: „Această olimpiadă este moștenirea pe care o purtăm și pe care suntem datori să o păstrăm vie. În fiecare vers, în fiecare legendă, în fiecare rugăciune se ascunde sufletul neamului nostru. Această competiție nu este doar un test de cunoștințe, ci o călătorie spirituală, în care tinerii învață să privească cultura românească printr-o lentilă sensibilă și profundă, descoperind legătura dintre cuvânt și suflet. Bucurie, mândrie și emoție, sunt sentimentele care ne cuprind astăzi, când celebrăm această reușită extraordinară”.

La rândul său, conducerea unității școlare a conchis: „Ana Cârjean, îți dorim mult succes la etapa națională. Indiferent de rezultat, ești deja un câștigător – ai arătat că dorințele devin realitate atunci când crezi în ele și muncești pentru ele”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Două eleve de la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir, calificare în etapa națională a Concursului „Educație pentru sănătate”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Elevii Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” din Cugir, coordonați de profesoara Mihaela Stoica, au participat la Concursul Național „Educație pentru sănătate“, sâmbătă 29 martie 2025.

„Sămbătă, 29.03.2025, elevii Școlii Gimnaziale “Iosif Pervain ”, Cugir au participat la Concursul Național “Educație pentru sănătate “, unde au obținut rezultate deosebite.

– Urițescu Clara Sabina – clasa a VIII a – locul I, participare la faza națională, al doilea an consecutiv
– Grozavescu Anamaria și Buzatu Antonia -clasa a VIII-a – locul II
– Diță Ariana Alexandra – clasa a VII -a – locul I – participare la faza națională, -Giurgiu Sabina Anamaria – clasa a VII -a – locul II
– Tirpe Andreea Florina – clasa a VI -a – locul II
– Cozmoiu Denisa Elena – clasa a VI -a – locul III

Felicitări tuturor pentru munca depusă și pentru dorința de a promova în rândul elevilor a unui stil de viață sănătos. Succes la faza națională!”, a transmis Mihaela Stoica pe rețelele de socializare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir – două calificări la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 29 martie 2025, s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei de Creativitate Științifică, competiție educațională destinată elevilor care doresc să își pună în valoare imaginația și abilitățile în domeniul științei.

Două echipe de elevi ai Școlii Gimnaziale Singidava Cugir, coordonate de către dna profesor Predescu Stela au reușit să se claseze pe primul loc și vor reprezenta județul Alba la etapa națională care se va desfășura în perioada 21 – 25 mai la Suceava.

Premiul I – categoria Juniori, secțiunea Științe aplicate a fost obținut de elevele: Drăgan Maria Emilia și Țîrlea Maria Ioana (clasa a VIII-a).  Și tot Premiul I – categoria Juniori, secțiunea Științe fundamentale  a revenit elevilor: Lațiu Sara și Niculaș Vladimir (clasa a VI-a).

„Spre deosebire de alte olimpiade, această competiție pune accentul nu doar pe cunoștințele teoretice, ci și pe creativitatea, inovația și aplicabilitatea soluțiilor propuse de elevi pentru probleme științifice. Scopul este acela de a stimula gândirea critică, originalitatea și spiritul de cercetare. Prin proiectele de cercetare realizate, elevii au dat dovadă de multă creativitate și rigurozitate în cercetare, demonstrând că educația științifică poate fi accesibilă și interesantă pentru tineri atunci când este susținută de pasiune, dar și de dorința de a explora și de a inova”, a declarat d-na. profesor Predescu Stela, coordonatorul elevilor.

Îi felicităm și noi și le dorim tuturor mult succes la etapa națională!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir