Rămâi conectat

Actualitate

Indemnizația pentru creșterea copilului în 2016 | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Indemnizația pentru creșterea copilului în 2016. Cum se calculează și ce trebuie să conțină dosarul | cugir info.ro

Indemnizația pentru creșterea copilului se menţine, în 2016, la cuantumul de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, precum şi acordarea indemnizaţiei indiferent de numărul de copii, nu doar pentru primele 3 naşteri, aşa cum prevedea legea anterioară.

mama si copilMămicile care optează pentru indemnizația de creșterea copilului pentru o perioadă de doi ani de zile vor primi maxim 1200 lei și minim 600 lei în cel de-al doilea an în care își supraveghează copilul.

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat în 2015 şi aflat în prezent la Camera Deputaţilor, părinţii care aleg concediul de creştere până la vârsta de doi ani vor putea să beneficieze în primul an de indemnizaţia lunară maximă de 3.400 de lei.

Mai exact, prin noua normă legislativă se cere eliminarea unei discriminări. În funcție de decizia mamei, de a opta pentru unul sau doi ani, aceasta primea înainte o indemnizație diferită. Astfel, în cazul în care opta pentru a rămâne acasă cu bebelușul doi anișori, putea primi suma maximă de 1200 lei, plafonul minim rămânând neschimbat, pe când, dacă opta pentru a rămâne alături de bebe doar un an de zile primea maxim 3400 lei. Indiferent de decizia luată, primul an este plătit în mod egal, diferența fiind numai în cazul celui de-al doilea.

Citește și: mesaje de 8 martie

Potrivit legii, pentru primul an mama primește 85% din media veniturilor nete realizate în ultimile 12 luni, suma care nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 3400 lei. Sumele vor fi diminuate în cel de-al doilea an, plafonul minim fiind de 600 lei și cel maxim de 1200 lei.

Indemnizația pentru gemeni sau tripleți va crește indemnizația lunară stabilită potrivit regulilor de mai sus cu suma de 600 lei începând cu al doilea copil.

Dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să conţină următoarele acte: cerere a părintelui solicitant, actele de identitate ale ambilor părinţi, certficatul de căsătorie, certificatul de naştere al copilului, adeverinţă eliberată de angajator, adeverinţă eliberată de casa de pensii şi declaraţia celuilalt părinte cum că nu ăţi ia concediu de îngrijire a copilului.

În cazul în care părinţii mai au copii născuţi după 1 ianuarie 2006, trebuie depuse şi copii după certificatele acestora.

De menţionat că toate aceste documente trebuie ataşate la dosar atât în copie cât şi în original.

Concediul pentru creşterea copilului se poate acorda până când acesta împlineşte un an, doi sau chiar trei, în cazul unui copil cu handicap.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.

Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.

Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.

„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.

Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.

Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.

În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.

Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.

Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.

Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.

Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:

Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.

Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.

Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir