Rămâi conectat

Actualitate

In memoriam dr. Ioan Mihu (Vinerea): „Spicuiri din gândurile mele politice, culturale și economice”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir și Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir organizează în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Conferința științifică: In memoriam. av. dr. Ioan Mihu – „Spicuiri din gândurile mele. Politice, culturale, economice”.

Evenimentul va avea loc pe data de 4 iulie 2024, de la ora 10.00, la Centrul Cultural Cugir și face parte din proiectul de promovare locală a valorilor culturale menite a sprijini cunoașterea personalităților locale, în acest caz a dr. Ioan Mihu, a cărui casă situată în Vinerea este obiectul unui proiect de reabilitare și punere în valoare ca centru multicultural, proiect demarat în parteneriat cu Consiliul Județean Alba.

Dr Ioan Mihu (n. 17 octombrie 1854, Vinerea, Județul Hunedoara, Regatul Ungariei – d. 2 iulie 1927, Orăștie, Regatul României) a fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.

Ioan Mihu a provenit din țărani fruntași în comuna Vinerea de lângă istoricul „Câmp al Pânei” – județul Hunedoara — la 17 octombrie 1854. A fost: Președinte al comitetului parohial și al „Societății de lectură a intelectualilor români” din Orăștie, director al Asociațiunii culturale „Astra” din loc, membru al Sinodului arhidiecezan al Românilor ortodocși din Transilvania și Banat și asesor al Consistorului bisericesc din Sibiu (secțiunea școlară), președinte al „Reuniunii Economice”, al cărei scop a fost să servească progresul agricol, industrial și comercial al Românilor din județul Hunedoara, președinte al Partidului Național din Orăștie și membru „virilist” al congregației județene — funcțiuni pe care le-a purtat cu multă demnitate, îndrumând cu cuvântul și ajutând cu fapta.

Ca deputat în Adunarea Națională din 1 decembrie 1918 a fost delegat al cercului electoral Orăștie. După 1918, Ion Brătianu i-a cerut colaborarea la guvern, iar Regele întregitor de țară l-a decorat în 1922 cu Coroana României în cel mai mare grad, gradul de Mare Cruce.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Joi, 11 iulie 2024: Întreruperi ale furnizării energiei electrice, pe mai multre străzi din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 11 iulie 2024, se întrerupe curentul electric pe anumite străzi din Vinerea, pentru realizarea de lucrări de modernizare la linia electrică.

„În data de 11 iulie 2024, între orele 08.30-16.30, se va face o întrerupere a energiei electrice în localitatea Vinerea pe strada Principală (parțial), strada Șantierului, strada Culturii (parțial) și strada Calea Gorunilor.

Se vor executa lucrări de modernizare la linia electrică de 20 KV Cugir-Sebeș”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 7 iulie 2024: A treia etapă a festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”, în Poiana cu Goruni din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 7 iulie 2024, de la ora 12:00, urmează cea de-a treia etapă „Cultură pentru Cultură” din acest an, în Poiana cu Goruni din Vinerea.

Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, un proiect marca Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba, este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Județul Alba. Cea de-a treia etapă este organizată cu sprijinul Primăriei Orașului Cugir și al Centrului Cultural Cugir, cărora le mulțumim pentru excelenta colaborare.

Ajuns la ediția a XVII-a, acest eveniment unic în România și în Europa aduce împreună comunități din mediul rural pentru a celebra și a menține vii tradițiile și obiceiurile străvechi.

Descoperă tradițiile și obiceiurile comunității

Vino și degustă din bucatele tradiționale preparate special pentru acest eveniment. Este ocazia perfectă să redescoperi sau să faci cunoștință cu meșteșugurile tradiționale practicate de bunii și străbunii noștri. Pășește în interioarele de gospodărie tradițională reconstituite și trăiește autenticitatea vieții de odinioară. Nu în ultimul rând, lasă-te prins de atmosfera de sărbătoare și cântă și dansează alături de tinerii și bătrânii satului.
Competiție și spectacol

Comunitățile din mediul rural se vor întrece și se vor prezenta în fața publicului și a membrilor juriului prin intermediul unor soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.
Un eveniment de neuitat

Festivalul „CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” nu este doar o competiție, ci și o sărbătoare a identității noastre culturale. Fiecare moment este o ocazie de a învăța, de a te bucura și de a celebra împreună valorile care ne definesc. Fiecare ediție aduce noi descoperiri și amintiri prețioase, făcând din acest eveniment un punct de referință pentru întreaga comunitate.

Juriul concursului „Cultură pentru Cultură” reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

• Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.
• Doina Ișfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
• Gheorghița Nicolae, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii ,,Tezaur folcloric” la Televiziunea Română,
• Ionut Fulea, interpret de folclor, Președinte Uniunea Artistilor Interpreti de Folclor Muzical din Romania, inițiator al proiectului în anul 2008 alături de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba

Cea de-a treia etapă „Cultură pentru Cultură” se va încheia cu un spectacol extraordinar susținut de orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba alături de soliștii IONUȚ FULEA, ROXANA RECHE, FLORICICA MOGA, DORINA NARIȚA și NICOLAE PLUTĂ, dirijor ALEXANDRU PAL.

Eveniment acompaniat de vinurile WEINLAND Jidvei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

„Ecoul amintirilor”- scriere creativă Verbum, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, care găzduiește lunar în cadrul Proiectului Verbum, un atelier de scriere creativă, a avut loc recent, a V-a întâlnire din acest an cu tema „Ecoul amintirilor”. După cum se știe, proiectul este inițiat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană Lucian Blaga din Alba Iulia și reunește lunar scriitori consacrați, dar și tineri talentați din orașul Cugir.

„Tema aleasă este un concept care aduce în prim plan modul în care experiențele trecute influențează prezentul și viitorul. De fiecare dată când ne amintim un eveniment, nu doar îl accesăm, ci îl reconstruim în mintea noastră. În cele din urmă amintirile contribuie la formarea identității noastre, ne oferă sentimentul de continuitate, coerență și sunt, desigur, o sursă de inspirație creativă”, ne-a precizat Luminița Cebotari, profesor la Șc. Gimnazială Nr.3 Cugir.

Potrivit doamnei Cebotari, cei 18 participanți la atelierul de scriere creativă sunt de la unitățile școlare din Cugir.

Așa cum am aflat, au luat parte la eveniment: directorul Centrului Cultural, Diane Dobrean, Camelia Morda Baciu,  Maria Trif, Maria Dodoc, Mircea Adrian, Angela Pinca, Dumitru Vasile, precum și elevii: Iemima Rus, Sorana Bucur, Sofia Dodoc, Albert Frățilă. Participanții, alături de coordonatorul evenimentului prof. Luminița Cebotari. Aceștia au recitat din poezii și creații proprii, dar s-au bucurat și de picturile realizate pe această temă de Darius Pop și de frumoasa interpretare a tinerei Clara-Maria Poienar.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir