Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Economie

Importurile de tehnică militară pun pe butuci industria naţională de apărare

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

puscaSindicatele şi patronatele, inclusiv cele de la Cugir, solicită revitalizarea industriei proprii.

La cererea Organizaţiei Patronale Industria de Apărare şi a Blocului Naţional Sindical a avut loc, recent, la Bucureşti, o primă întâlnire guvern – sindicate – patronat, în care dezideratul a fost dezbaterea problemelor grave ale industriei de apărare, miza fiind expunerea deficienţelor şi încercarea de a găsi soluţii. La această întâlnire au participat Costin Borc, viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale. În cadrul reuniunii, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale Industria de Apărare, Bogdan Bărbulescu, a subliniat unele dintre problemele extrem de dificile cu care se confruntă de ani buni industria de apărare, punând accentul pe două disfuncţionalităţi majore: lipsa unei cooperări între industria de apărare naţională şi Ministerul Apărării Naţionale, necesitatea unui nou cadru legislativ şi trecerea acestui sector de activitate sub autoritatea directă a prim-ministrului, având în vedere tocmai intercorelaţiile şi importanţa domeniului. Bărbulescu a arătat că în timp ce ministerele apărării din statele europene îşi susţin şi colaborează intens cu propriile industrii de apărare naţionale, Ministerul Apărării din România preferă importurile, fiind reaplicată procedura negocierii directe, în pofida faptului că, în multe situaţii, industria naţională de apărare poate oferi produse similare necesare înzestrării. O umilinţă, în opinia sindicate – patronat, aplicată dur industriei naţionale de apărare şi prin faptul binecunoscut că firmele străine beneficiază de condiţii de contractare net superioare firmelor româneşti. În acelaşi context al achiziţiilor, în cadrul întâlnirii, Organizaţia Patronală Industria de Apărare a abordat problematica gravă ce a explodat la începutul acestui an, când Ministerul Apărării Naţionale, prin Compania Naţională Romtehnica, a anunţat că a cumpărat rachete antitanc şi sisteme de lansare aferente în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro, prin atribuire directă, de la o companie din străinătate, asta în condiţiile în care în programele strategice de înzestrare a Armatei Române pe perioada 2007-2025 nu era prevăzută achiziţionarea acestor rachete. Apoi, în data de 18 martie 2016, C.N. Romtehnica a mai semnat şi contractul pentru „Modernizarea MLI-84M cu instalaţia de lansare rachete antitanc dirijate SPIKE”, în valoare de 15.810.000 euro (fără TVA), tot prin negociere directă. Suma totală alocată în ultimele câteva luni pentru acest proiect atinge pragul de 150 de milioane de euro. „Organizaţia Patronală Industria de Apărare militează pentru reducerea dependenţei de import în domeniul tehnicii militare, ca pilon al siguranţei naţionale. Este revoltător şi periculos că am ajuns să importăm muniţie din Brazilia! Nu acceptăm să fim simpli spectatori la distrugerea acestui sector strategic, ci vom susţine cu tot efortul redresarea situaţiei, insistând în îndeplinirea misiunii noastre: revitalizarea industriei de apărare”.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
3 Comentarii

Un comentariu

  1. NIK

    20.05.2016 la 13:01

    Intreb ,unde au fost sindicatele cind in industria de aparare se fura ca in codru si inca se mai fura (aviz privatizarea ce a fost posibila la mec 1A cu participarea sindicatului ) sau alte si alte lucruri ,Ie cam tirziu fratilor pentru a mai fi competitivi pe piata ..la voi modernizarea sa facut in birouri nici intrun caz in linile de productie ,,sau poate nati mai trecut demult prin tratamentul termic de la mec.1A si si cromaj ,,iadul pe pamint .!! Da dn.Neagu asta ie adevaru .

  2. George

    05.09.2016 la 12:33

    Pai cum sa mearga industria de aparare cu o penala ca ANGHEL RUXANDRA RODICA mentinuta in functie si de guvernul BORC tehnocacao care tine o directoarea penala la 5 oameni. Rusine borc , asta se peircepe poate la ciment acolo de unde vine el de la OLTCHIM dar la industria de aparare in nici un caz. Tehnocacaoistii se pricep la toate si la nimic. sila

  3. George

    07.09.2016 la 12:18

    Borc tine in industria de aparare o directoarea generala la 5 oameni. Tehnocratului Borc ii este frica sa/si reduca functiile de conducere din ministerul industriei si asa intelege el sa conduca institutia mentinand pe functiile de conducere o directoare penala care injura ca la usa cortului si are un comportament deviant. Dar daca lui Borc ii place de duduia ANGHEL RUXANDRA …o tine directoare generala la 5 oameni. Nu se atinge nimeni de protejata lui chair daca conduce o structura care functioneaza illegal ..la 5 oameni o directoarea generala…Asa o fi avut Borc si la Oltchim/Lafarge la el la ciment…Un director la 5 oameni? Vai de capul acestei tarisoare cu asemenea incompetenti in functtile de stat. Rusine sa le fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economie

Locuri de muncă disponibile în comuna ȘIBOT, la data de 19 noiembrie 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

AJOFM Alba a transmis lista cu locurile de muncă disponibile, la data de 19 noiembrie 2024, pe raza comunei ȘIBOT.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la sediul agenției judetene pentru ocuparea forței de muncă, de domiciliu sau resedintă.

Vă prezentăm mai jos lista locurilor de muncă vacante în comuna ȘIBOT și numerele de telefon/adresele de e-mail ale angajatorilor, de la care puteți obține mai multe detalii:

AGENT OCUPAŢIA NR. LMV NR. TELEFON/E-MAIL
PRODUSE TRADIȚIONALE DIN ARDEAL S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 1 0358401297

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Economie

Locuri de muncă disponibile în orașul CUGIR, la data de 19 noiembrie 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

AJOFM Alba a transmis lista cu locurile de muncă disponibile, la data de 19 noiembrie 2024, pe raza orașului CUGIR.

Persoanele interesate sa ocupe un loc de munca pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectati AJOFM Alba, sectiunea Persoane fizice – Locuri de munca vacante sau se pot prezenta la sediul agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca de domiciliu sau resedinta.

Vă prezentăm mai jos lista locurilor de muncă vacante în orașul Cugir și numerele de telefon/adresele de e-mail ale angajatorilor, de la care puteți obține mai multe detalii:

AGENT OCUPAŢIA NR. LMV NR. TELEFON/E-MAIL
ALPINA TEC LOGISTIC SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII 10 alpinateam.hr@gmail.com

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Economie

Radu Coroamă, directorul general al Fabricii de Arme Cugir: „Noua armă de asalt se află în faza de prototip industrial finalizat”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 14 noiembrie 2024, directorul general al Fabricii de Arme Cugir a expus stadiul în care se află procesul de omologare al armei de asalt fabricată în cadrul societății.

Potrivit acestuia, în momentul de față se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei și aceasta va intra în omologare conform standardelor NATO D14, proces care durează 6 luni.

„Arma de asalt de calibru 5.56 standard NATO, dezvoltată de Fabrica de Arme Cugir, în strânsă colaborare cu compania Stimpex pe ultimul model de armă, este în faza de prototip industrial finalizat. S-a stabilit toată configurația armei, au fost parcurse toate testele specifice de prototip”, a declarat directorul general al Fabricii de Arme Cugir, Radu Coroamă.

Potrivit declarațiilor acestuia, în momentul de față, se execută o nouă armă de la zero. Toate piesele sunt uzinate și se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei. Aceasta va intra în etapa de omologare, conform standarelor NATO D14.

„Faza de omologare o să parcurgă un interval de timp de 6 luni. Sarcinile sunt împărțite între Fabrica de Arme Cugir și compania Stimpex. Noi suntem în grafic cu execuția sarcinilor pe care ni le-am asumat. Eu am preluat acest proiect care era în desfășurare, iar pentru faptul că este un proiect la care s-a muncit destul de mult, ar fi păcat să îl irosim și vreau să îl finalizez. Au mai fost trei încercări până să ajungem la această etapă finală”, a menționat directorul.

• Ce se întâmplă cu armele aflate pe stoc la Fabrica de Arme Cugir

„Armele aflate pe stoc sunt compuse din două categorii, și anume armele destinate pieței civile și cele destintate pieței militare. În urma discuției avute cu partenerul american pentru care au fost produse acele arme de pe stoc, am reușit să deblocăm un transport în luna noiembrie, în valoare aproximativ de 1 milion de dolari, avem discuțiile ca pentru luna decembrie să facem același lucru. Trebuie să facem mici ajustări la arme care să impacteze piața din America și să strârnească interesul pentru ele. Transportul este programat pentru sfârșitul lunii noiembrie, după ce vom finaliza ajustările pentru a fi conforme specificațiilor pe care le-am stabilit”, a mai declarat Radu Coroamă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir