Ştiri din zonă
Ieri s-au împlinit 537 de ani de la bătălia de la Câmpul Pâini, moment de cotitură în lupta antiotomană din Transilvania și Ungaria
Bătălia de pe „Câmpul Pâinii, un episod relevant al luptei dintre armatele creștine și cele otomane, a fost comemorată, ieri după-amiază, cu ocazia împlinirii a 537 de ani de la momentul din 13 octombrie 1479.
Evenimentul s-a petrecut la statuia eroului Pavel Chinezu, situată în gara din Șibot, în prezența a unui număr redus de participanți (aprox. 20 persoane), cea mai mică participare din ultimii cinci ani, de când sunt organizate manifestări dedicate acestui episod, care reprezintă un moment de cotitură în lupta antiotomană în Transilvania și Ungaria. Au lipsit de asemenea, festivitățile de punere în scenă a luptei desfășurate cu cinci secole în urmă.
Comemorarea a început la ora 18.00, cu o slujbă de pomenire oficiată de preotul paroh Enydi de la biserica Greco – catolică din Orăștie și cu depuneri de coroane la statuia marelui erou de la 1479. Alocuțiunile au fost deschise de dr. Mihai Căstăian, cercetător științific secția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, director la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, care încă de la început și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care autoritățile județului Hunedoara au sprijinit organizarea unui eveniment de o asemenea însemnătate.
,,Sper ca anul viitor să ne mobilizăm cu mai mult temei, cu mai mult interes și cu mai multă lume. Pentru că azi suntem atât de puțini aici, trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorități. Patriotismul ține de sufletul fiecăruia, dar nesusținut de instituții, nesusținut cu finanțările necesare duce la pierderea tradițiilor, ceea ce noi nu ne dorim, iar prezența noastră arată că suntem hotărâți să continuăm păstrarea acestor tradiții”, a spus profesorul Căstăian.
În ceea ce privește amplasarea monumentului în locul în care se află în prezent, Mihai Căstăian a spus că monumentele nu pot fi puse pe roți și mutate oriunde (făcând trimitere la unele voci care doresc mutarea monumentului). ,,Dacă aici a fost pus, aici trebuie să rămână. Dacă vrem să facem un alt monument, unul național pentru bătălia de la ,,Câmpul Pâinii” să ne dăm mâna, să găsim un arhitect și să construim un monument pe care să-l așezăm într-un loc unde să-l vadă toată lumea”, a completat profesorul. La rândul său, primarul comunei Șibot, Ilie Tomuș și-a exprimat mulțumirea pentru cei care și-au lăsat problemele pentru a participa la această comemorare a bătăliei de pe ,,Câmpul Pâinii. Și el și-a arătat regretul că în loc de o sărbătoare de amploare așa cum se spera să aibă loc, s-a transformat într-o activitate modestă sub așteptările celor care sunt mai aproape de patriotism, de istorie. Au mai luat cuvântul: președintele Pro Cugir, Aurel Voicu, Cristina Miclea, muzeograf la Muzeul de Etnografie Șibot, dr. ing. col. în rezervă Constantin Avădanei – Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, filiala Alba. Bătălia din toamna anului 1479 a avut loc între armata turcă, condusă de Ali Kodşa, Skender, Isa şi Bali, cu un efectiv al forţelor otomane în jur de 20.000 soldaţi şi un corp de infanterie din Ţara Românească, numărând aproape 2.000 de infanterişti, şi armata transilvăneană, condusă de Ştefan Báthory, armata bănăţeană condusă de Pavel Chinezul (Cneazul), armata sârbilor a despotului sârb Vuk Brankovici, şi o armată din Ţara Românească a lui Basarab Laiotă cel Bătrân, totalul trupelor creştine fiind apreciat între 12.000 şi 15.000 oameni. Bătălia decisivă are loc pe 13 octombrie, pe Câmpul Pâinii. După atacuri şi contra-atacuri, armata creştină este aproape depăşită, moment în care apar trupele lui Pavel Chinezul (Cneazul), care s-au apropiat pe la marginea pădurii, dând impresia unei “păduri mişcătoare”, după cum spun istoricii.
Intervenţia salutară a comitelui de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă. La eveniment au mai luat parte: Dorin David – președintele Societatea Culturală ,,Vinereana”, Marcel Muntean – Cavalerii Templieri ,,Sf. Cruce” –Deva, reprezentanți ai Asociației ,,Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Orăștie, Vistian Blaga vicepreședinte Asociația Pro Cugir, Marcel Filimon – viceprimar Șibot, reprezentanți ai Asociației Ofițerilor în Retragere și Rezervă ,,Nicolae Macici” Orăștie.
Constantin PREDESCU
Ştiri din zonă
Duminică, 10 noiembrie 2024: „Plăcinte și Povățuire pentru Post”, la Săliștea
Duminică, 10 noiembrie 2024, începând cu ora 15:00, în curtea și incinta Căminului cultural „Călin Julescu” din Săliștea, Primăria și Consiliul Local Săliștea, împreună cu Bisericile ortodoxe din Săliștea și Tărtăria și cetățenii comunei vor organiza prima ediție a expoziției de plăcinte, cu ocazia începerii Postului Crăciunului.
„Duminică, 10 noiembrie 2024, la ora 16:00, la Căminul Cultural „Călin Julescu” din Săliștea, vă invităm să ne bucurăm împreună de plăcinte făcute din bucate alese și cuvinte înțelepte rostite de preoții noștri dragi: Preotul Ilie Liviu și Preotul Frasinel Andrei.
Așa cum am spus, cuvintele alese vor veni din partea preoților noștri, iar plăcintele… le puteți pregăti chiar voi, oameni faini ai comunității!
Indiferent că sunteți din Săliștea, Tărtăria, Săliștea Deal sau Mărgineni, dacă doriți să aduceți plăcinte pentru a le împărți cu ceilalți, sunteți așteptați cu brațele deschise.
Nu contează de unde veniți, important este să ne vedem la Săliștea, la Căminul Cultural „Călin Julescu”, pe 10 noiembrie, la ora 16:00, pentru a ne hrăni atât trupul, cât și sufletul.
Vă așteptăm cu drag!
PS. Pentru o mai buna organizare cei care aduc placinte sunt rugati sa se inscrie la numarul de telefon 0765 563 209 Andra. Toti cei care o fac, o sa primeasca un premiu special la Targul de Craciun “Din suflet pentru voi” editia a III-a 2024”, au transmis reprezentanții Primăriei Săliștea.
Ştiri din zonă
Bărbat de 34 de ani din Săliștea cercetat de polițiști, după ce a găsit un card bancar și a efectuat mai multe operațiuni financiare frauduloase
Marți, 5 noiembrie 2024, polițiștii Postului de Poliție Săliștea au identificat un bărbat de 34 de ani, din comuna Săliștea, ca persoană bănuită de săvârșirea infracțiunilor de însușirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
În perioada august – septembrie 2024, bărbatul, folosindu-se de un card ce aparține unei persoane din comuna Săliștea, ar fi efectuat mai multe operațiuni financiare, în valoare de 2.641 de lei.
Cercetările sunt continuate.
Ştiri din zonă
Bărbat de 52 de ani din Șibot cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe o stradă din comună
Joi, 31 octombrie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ceru Băcăinți au oprit, pentru control, pe strada Principală din comuna Șibot, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 52 de ani, din comună.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului