Actualitate
Glorie eternă eroilor cugireni căzuți pe câmpul de luptă, pentru apărarea patriei!
Astăzi, de Ziua Eroilor, în Cugir vor avea loc manifestări consecrate luptătorilor din linia întâi, căzuți la datorie, în cadrul cărora vor fi evidențiate faptele lor de ostași ai tranșeelor garantându-le recunoștința și respectful cuvenit.
La 103 ani de la încheierea Primului Război Mondial, se poate preciza faptul că de la Cugir și-au găsit sfârțitul pe frontul ucigător 60 de ostași. Au scăpat cu viață 78 de luptători, fiind demobilizați la sfârșitul războiului.
De la Vinerea au pierit în luptă 51 de ostași, iar acasă s-au întors un număr de 66. După război, veteranii s-au integrat în activitățile locale cu rezultate de excepție. Un număr însemnat dintre ei au participat la Marea adunare națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, au constitui Garda Națională locală și au organizat alegeri pentru primar. De asemenea, au participat la împroprietărirea cu pământ arabil, păduri și pășuni din anul 1922. Tot ei au realizat troița monument ce poartă denumirea ,,Războiul Sfânt” ridicată în 1919.
Un alt moment care se referă la Primul Război Mondial este „Crucea de Război” ridicată în curtea Bisericii Romano – Catolice ridicate în strada Colinei nr. 2. Veteranii din Vinerea au contribuit la ridicarea Monumentului Eroilor situat în centrul localității.
La împlinirea a 76 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial se pot preciza urmările acestuia pentru Cugir: au pierit în acest război 30 de ostași și au fost demobiliziați 40. Din Vinerea au pierit 43 și au fost lăsați la vatră 57.
Veteranii s-au angajat în fabrica din Cugir fiind repartizați la locuri de muncă importante, aceștia lucrând cu multă îndârjire pentru a se reafirma, dorind să arate că sunt la fel de buni ca și cei tineri de leat care nu au fost mobilizați fiind scutiți pentru a merge pe front pentru a lucra la producția de război.
Un caz deosebit pentru istoria locală îl constituie faptul că în 1945 troița monument ridicată în 1919 a fost înlăturată la ordinul autorităților pentru a fi distrusă , însă grupul de veterani au ascuns troița până în anul 1980, aceasta fiind depusă în curtea bisericii ,,Sf. Nicolae” din localitate.
După 1989 aceasta a fost depozitată la Clubul elevilor din Cugir. Un lucru ce merită consemnat este acele că veteranii români care au luptat pe frontul de Vest au primit indemnizații, iar cei care au luptat pe cel de Est (teritoriul fostului URSS) au fost privați de aceste avantaje.
Pentru ași apăra drepturile, veteranii din al Doilea Război Mondial au inființat Asociația veteranilor de război „Mihai Viteazul”, sub coordonarea profesorului Câmpeanu Ioan, acetuia urmându-i la conducere Dăucean Cristache. În prezent, în Cugir se mai află în viață 3 veterani de război. Menționăm că în programul „Onoare și respect veteranilor de război”, desfășurat de către Asociația „Pro Cugir” prin președintele Aurel Voicu și a comunității cugirene, veteranilor li s-au înmânat bunuri de câte 75 lei/ persoană, bunuri provenite de la diverse firme donatoare din oraș.
În mod excepțional, la Cugir, pentru ostașii din linia întâi, în cadrul muzeului local se organizează sub coordonarea lui Aurel Voicu „Memorialul Eroilor” constând din portrete înrămate ale tuturor celor 184 de ostași căzuți pe front și cei 241 de veterani. Din păcate, urmașii eroilor sau veteranilor nu au reușit să ofere toți, portrete ale acetora datorită timpului îndelungat scurs de la încheierea războilui.
„În legătură cu acest demers, așteptăm o mai mare implicare a autorităților locale, dar și a asociațiilor nonguvernamentale de pe raza localității și nu numai”, ne-a declarat președintele „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”
Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.
Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.
În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.
Actualitate
Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța
Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.
Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.
„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.
Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.
Constantin PREDESCU
Actualitate
„Ziua mondială a Sănătății” marcată la Cugir printr-o sesiune de monitorizare a stării de sănătate a localnicilor
Consiliul Local Cugir împreună cu Direcția de Asistență Socială Cugir organizează în data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății, o sesiune de monitorizare a stării de sănătate prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei și consiliere medicală.
Cei interesați sunt așteptați la eveniment, luni, 7 aprilie, 2025, între orele 10.00 – 14.00 în centrul localității Vinerea (la monument) unde vor beneficia de serviciile medicale amintite.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu