Ştiri din zonă
Frăsinei din Ciungii Romoşelului – satul rupt între două judeţe
Cătunul Frăsinei din “Ciungii Romoşelului”, o aşezare situată la circa 6 kilometri de Cugir, oficial nu mai există din 1968, când a fost redesenată harta administrativă a României. Oamenii de acolo, deşi vecini, atunci când au probleme cu administraţia sau de sănătate merg la spitale sau primării din judeţe diferite: unii în Hunedoara, la Romos, alţii în Alba, la Cugir.
În 1968 satul a fost rupt administrativ între cele două judeţe, iar limita este trasată de-a lungul satului, chiar pe mijloc. În ciuda dezbaterilor organizate şi pe plan local, la acea vreme, nu s-a ajuns la o soluţie mai bună, astfel încât satul, cu păşunile sale, să treacă la noul judeţ (Alba), ori să rămână la judeţul Hunedoara. Aşa se face că acum, şase case din sat (una nelocuită) aflate pe dreapta drumului ce merge de la sud spre nord, aparţin administrativ oraşului Cugir, din judeţul Alba, iar celelalte opt, de pe stânga drumului, sunt în grija Primăriei comunei Romos, din judeţul Hunedoara.
La Frăsinei, limita dintre cele două judeţe este chiar drumul care taie satul în două, de la un capăt la celălalt, cu excepţia unei porţiuni în care limita este încă marcată prin mici movile de pământ amplasate din 100 în 100 de metri. Localnicii merg la cumpărături în acelaşi loc, la Cugir, pentru că e mai aproape cu vreo 6-7 kilometri. Plus e şi puterea obişnuinţei, pentru că pe vremea când duduiau uzinele din Cugir, cei în putere făceau naveta pe la Crucea Romoşelului şi pe drumul din Valea Dăii spre fabrica de sus.
Când vine vorba de rezolvat o problemă cu ajutorul primăriei, o parte din sat trebuie să bată drumul până la Romos, vreo 20 de kilometri.
Când vine vorba de probleme edilitare, bat şi la poarta Primăriei Cugir cât şi la cea a comunei Romos. Iar probleme sunt. Drumul până la Cugir e greu practicabil, unul forestier, până la primele case de pe Valea Dăii, unde dau de asfalt. Drumul dinspre Romos abia acum se modernizează. Oamenii spun că nu se mai prea pot descurca fără curent electric.
Cele câteva familii mai tinere din Frăsinei spun că nu vor să se mute din satul scindat administrativ. Muncesc zi-lumină crescând porci, vaci şi oi, iar munca lor le asigură venituri decente.
În actele Primăriei Cugir, cele şase case din fostul sat Frăsinei situate pe partea estică a drumului sunt cuprinse de fapt în satul Feţeni, localitate aparţinătoare oraşului. Arhitectul-şef al oraşului, Victor Sava, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai Primăriei Cugir, a declarat pentru ziarul Unirea că ştie despre situaţia satului Frăsinei, situat cumva la cumpăna apelor, între Râul Mic şi Valea Romosului, pe culmea dealului. ”Cele cinci case de pe partea Râului Mic au fost trecute la Feţeni – Cugir, iar celelalte case la Ciungu Mare – Romos, în 1968”, a explicat arhitectul-şef al Cugirului.
Pentru a-şi creşte animalele, oamenii din Frăsinei erau nevoiţi să care apă de la 5 – 6 kilometri distanţă, de jos, din râul Cugirului. Primarul din Romos a găsit o soluţie pentru o aducţiune care să treacă prin mijlocul satului, pe lângă graniţa de judeţe. Apoi, fără să aştepte ajutorul nimănui, fiecare localnic a pus mâna pe lopată şi pe târnăcop şi şi-a săpat şanţ ca să-şi tragă apa în curte. Curent încă nu au. Lămpaşul este la putere, cu petrolul care fumegă negru, nopţi de-a rândul.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Ştiri din zonă
Duminică, 10 noiembrie 2024: „Plăcinte și Povățuire pentru Post”, la Săliștea
Duminică, 10 noiembrie 2024, începând cu ora 15:00, în curtea și incinta Căminului cultural „Călin Julescu” din Săliștea, Primăria și Consiliul Local Săliștea, împreună cu Bisericile ortodoxe din Săliștea și Tărtăria și cetățenii comunei vor organiza prima ediție a expoziției de plăcinte, cu ocazia începerii Postului Crăciunului.
„Duminică, 10 noiembrie 2024, la ora 16:00, la Căminul Cultural „Călin Julescu” din Săliștea, vă invităm să ne bucurăm împreună de plăcinte făcute din bucate alese și cuvinte înțelepte rostite de preoții noștri dragi: Preotul Ilie Liviu și Preotul Frasinel Andrei.
Așa cum am spus, cuvintele alese vor veni din partea preoților noștri, iar plăcintele… le puteți pregăti chiar voi, oameni faini ai comunității!
Indiferent că sunteți din Săliștea, Tărtăria, Săliștea Deal sau Mărgineni, dacă doriți să aduceți plăcinte pentru a le împărți cu ceilalți, sunteți așteptați cu brațele deschise.
Nu contează de unde veniți, important este să ne vedem la Săliștea, la Căminul Cultural „Călin Julescu”, pe 10 noiembrie, la ora 16:00, pentru a ne hrăni atât trupul, cât și sufletul.
Vă așteptăm cu drag!
PS. Pentru o mai buna organizare cei care aduc placinte sunt rugati sa se inscrie la numarul de telefon 0765 563 209 Andra. Toti cei care o fac, o sa primeasca un premiu special la Targul de Craciun “Din suflet pentru voi” editia a III-a 2024”, au transmis reprezentanții Primăriei Săliștea.
Ştiri din zonă
Bărbat de 34 de ani din Săliștea cercetat de polițiști, după ce a găsit un card bancar și a efectuat mai multe operațiuni financiare frauduloase
Marți, 5 noiembrie 2024, polițiștii Postului de Poliție Săliștea au identificat un bărbat de 34 de ani, din comuna Săliștea, ca persoană bănuită de săvârșirea infracțiunilor de însușirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
În perioada august – septembrie 2024, bărbatul, folosindu-se de un card ce aparține unei persoane din comuna Săliștea, ar fi efectuat mai multe operațiuni financiare, în valoare de 2.641 de lei.
Cercetările sunt continuate.
Ştiri din zonă
Bărbat de 52 de ani din Șibot cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe o stradă din comună
Joi, 31 octombrie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ceru Băcăinți au oprit, pentru control, pe strada Principală din comuna Șibot, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 52 de ani, din comună.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului