Actualitate
Formarea profesională – pe agenda Sindicatului Liber Cugir
Centrul de Formare Profesională al Sindicatului Liber S.C. Cugir S.A. a fost creat ca urmare a unui proiect scris de membri ai Sindicatului Liber (şcolarizaţi în acest sens timp de 2 ani prin intermediul Blocului Naţional Sindical) şi derulat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 3 “Dezvoltarea parteneriatelor şi încurajarea iniţiativei pentru parteneri sociali şi societatea civilă”.
Finanţarea proiectului a fost făcută în proporţie de 98% din fonduri europene şi guvernamentale şi 2% din participarea Sindicatului Liber. Centrul de formare profesională are o suprafaţă de circa 400 mp, suprafaţă ce include o sală de curs cu o capacitate de 28 de locuri, sală de studiu individual, minibiliotecă, sală de primiri şi videoconferinţe, sala lectorilor, o sală de arhivare a documentelor, grupuri sociale precum şi căi de acces cu ieşiri separate. Centrul este dotat cu calculatoare, proiectoare, mijloace electronice de multiplicat, scanat şi grafică electronică de ultimă generaţie precum şi cu materiale didactice specifice.
Personalul Centrului de Formare Profesională precum şi rezerva de cadre a acestuia au participat la cursuri de instruire şi specializare pe linie de formare-formatori, la schimburi internaţionale de experienţă în domeniul formării profesionale a adulţilor, deţinând certificate de acreditare şi absolvire a acestor cursuri. Numărul acestora se ridică la 45 de persoane, majoritatea angajaţi ai S.C. U.M. Cugir S.A. şi membri ai Sindicatului Liber şi acoperă o arie largă de activităţi profesionale plecând de la informaticieni, ingineri, economişti, cadre didactice, până la maiştri sau specialişti din cadrul uzinei. În aceste condiţii centrul este autorizat să organizeze cursuri de calificare, recalificare, perfecţionare, specializare şi instruire în toate domeniile pentru care are formatori autorizaţi şi se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau care doresc o reconversie profesională, precum şi a agenţilor economici interesaţi. Plata serviciilor prestate se face lunar în baza contractelor bilaterale încheiate.
În derularea activităţilor centrului de formare, pentru desfăşurarea unor programe de calitate, Sindicatul Liber are încheiat un acord de colaborare cu Academia Tehnică Militară. Au aderat la obiectul de activitate al centrului, C.N. Romarm S.A., Ministerul Economiei, iar consilierul primului ministru, d-nul Encuţescu, a solicitat un raport amănunţit pentru cancelaria primului ministru insistând în ideea de a încuraja şi lărgi astfel de iniţiative.
Precizăm că prin intermediul Blocului Naţional Sindical, confederaţie naţională la care sindicatul nostru este afiliat, acest centru a fost introdus într-o reţea naţională gestionată de acesta. Perioada de desfăşurare a programelor variază între 2 şi 8 luni, în funcţie de complexitatea programului de formare profesională. Ocupaţiile pentru care se optează implică un nivel minim al studiilor (după caz şcoala generală, şcoala profesională, liceu, studii superioare) în funcţie de condiţiile impuse de fiecare program de pregătire în parte.
Structura desfăşurării cursurilor este pe module (pregătire teoretică şi practică): 1. Pregătirea teoretică se desfăşoară în cadrul Centrului de Formare Profesională, fiind asigurată de cadre didactice şi specialişti în domeniu, atestaţi ca formatori; 2. Pregătirea practică se axează pe instruirea de profil, în cadrul Uzinei Mecanice Cugir, cu care Sindicatul Liber are încheiate documente cadru de colaborare, conform cerinţelor legale. În concluzie, Centrul de Formare este autorizat să organizeze cursuri pentru oricare din specializările menţionate mai sus, cu condiţia să fie minim 28 de persoane care să solicite acest lucru pentru un domeniu şi cu posibilitatea de a se plia oricând pe cerinţele pieţei.
Au fost organizate până în prezent: 1. Cursuri de perfecţionare: delegat sindical local – 2 serii; operator PC – 2 serii; iniţiere comunicare în limba engleză – 2 serii. 2. Cursuri de calificare: confecţioner produse pirotehnice nivel II – 2 serii; operator C.N.C. nivel II – o serie. Totodată sindicatul, prin centrul său, a fost gazda desfăşurării unor seminarii cum sunt: Comunicarea organizaţională, Sănătatea şi securitatea în muncă, autorizări ISCIR alături de furnizori acreditaţi, pregătirea specialiştilor şi oportunităţi de participare la cercetarea ştiinţifică în domeniul armelor, muniţiilor de calibru mic şi elementelor de muniţii în colaborare cu UM Cugir SA şi Academia Tehnică Militară.
În prezent, ocupaţiile pentru care Centrul de Formare organizează programe sunt: 1. De calificare: confecţioner produse pirotehnice, operator CNC, presator metale la rece, lăcătuş mecanic de întreţinere şi reparaţii, termist-tratamentist, rectificator, frezor, strungar; 2. De perfecţionare: operator PC, comunicare în limba engleză, delegat sindical local.
Procesul de formare este urmărit şi evaluat permanent, iar rezultatul este dat de procentul de inserţie/reinserţie pe piaţa muncii a absolvenţilor. În perspectivă imediată, Sindicatul Liber are în vedere demararea şi perfectarea de parteneriate cu instituţii de prestigiu în vederea organizării de noi seminarii în domeniul fabricării armamentului şi muniţiei, proiectare CAD/CAM pentru modelare 3D, design, matriţe, prelucrare fişiere CNC care ajută inginerii plecând de la designul de concept până la produsul finit, urmărind în acest sens o colaborare cu Institutul Politehnic Cluj şi nu în ultimul rând cu AJOFM în domeniul resurselor umane şi al ocupării forţei de muncă.
O preocupare majoră a Sindicatului Liber Cugir prin intermediul acestui centru a fost reglementarea ocupaţiei “Confecţioner produse pirotehnice” pentru a avea posibilitatea derulării cursurilor de calificare în acest domeniu. Astfel, printr-o colaborare cu CN Romarm SA, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice s-a introdus această ocupaţie în Nomenclatorul Calificărilor, astfel încât Sindicatul Liber Cugir prin centrul său este singurul furnizor autorizat de formare profesională în acest domeniu. Continuăm ceea ce am început: încurajăm dobândirea de noi competenţe, flexibilitatea ocupaţională, certificarea competenţelor pentru competitivitate pe piaţa muncii fără a face rabat de la calitatea sistemului educaţional, fără a fabrica sintetic diploma şi implicit specialişti debusolaţi. Continuăm cercetarea privind cerinţele de formare pe piaţa muncii pentru a răspunde prompt acesteia.
Ing. Crăciun HERLEA
preşedinte Sindicatul Liber SC Cugir SA
Actualitate
Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir
Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.
La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.
„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.
Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.
Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.
„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.
În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.
Actualitate
Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp
Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului