Rămâi conectat

Actualitate

Florin Arion, manager Spitalul Orășenesc Cugir: „Lipsa medicilor este o problemă în toate spitalele”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Problema resursei umane nu este doar o problemă a Spitalului Orășenesc Cugir, ci una națională, chiar europeană, dovadă fiind faptul că subiectul este intens discutat în aceste zile la București la Reuniunea la nivel înalt a statelor member OMS Europa.

Se impune această precizare în condițiile în care anumite opinii publice, devenite subiecte de articole în presa județeană, creează impresia existenței unei situații particulare la unitatea noastră medicală. Singura situație care diferă este că spitalul din Cugir, față de multe alte spitale, inclusiv județene și regionale, are o infrastructură nouă și o aparatură de ultimă generație. Cu toate acestea continuăm să ne luptăm să atragem medici noi și să-i păstrăm pe cei pe care-i avem.

Înainte de a vorbi concret pe temele aduse in atenția publică, vreau să precizez că în calitate de manager am fost întotdeauna adeptul comunicării și cooperării, cu atât mai mult în perioade dificile. Avem lipsă de personal pe anumite segmente, activitatea medicilor este solicitantă, gărzile sunt dificile, însă pacienții noștri sunt oameni care au nevoi urgente. Problemele lor nu se rezolvă prin postări pe Facebook, ci prin soluții concrete.

În continuare, față de opinia publică, de oamenii din Cugir și localitățile învecinate, de pacienții spitalului, suntem datori să facem anumite clarificări, asigurându-i de la început că interesul nostru major este să le oferim acces la servicii medicale de calitate.

În primul rând trebuie menționat că preocuparea de a atrage personal medical calificat a constituit și constituie o prioritate la nivelul politicii de personal demarată la nivelul spitalului, dovadă fiind faptul că în anul 2023 numeroase posturi de medici au fost scoase la concurs, unele dintre acestea fiind ocupate între timp și mă refer aici la posturile de medic de radiologie și imagistică medicală, epidemiolog și medic de laborator. Până la începutul acestui an, angajarea de personal în instituțiile publice a fost blocată, cu excepția posturilor unice. În tot acest timp, spitalul a continuat campania de recrutare de medici noi, preocupare care se reflectă în anunțurile de scoatere la concurs a posturilor vacante pe site-uri oficiale precum posturi.gov.ro; viata-medicala.ro dar și site-ul și pagina oficială de Facebook a Spitalului Orășenesc Cugir, preluate ulterior de presa online.

De asemenea, postul de medic neonatolog a fost ocupat prin examen, fiind post unic, încă din luna decembrie a anului trecut, iar în prezent contractul de muncă al acesteia a fost suspendat pentru creștere și îngrijire copil, pe o perioadă de 6 luni, începând cu luna ianuarie a.c.

Activitatea compartimentului de pediatrie a fost suspendată, având în vedere că singurul medic pediatru angajat în instituție se află (din păcate), din data de 14.03.2023 și până în prezent, în concediu medical pentru serioase probleme de sănătate. În tot acest timp, personalul medical mediu și auxiliar – asistente și infirmiere – a fost detașat în cadrul compartimentului de chirurgie generală pentru a deservi acelui sector de activitate cu cea mai mare rată de utilizare a paturilor, respectiv peste 100%, cu mult peste cea a compartimentului din care face parte autorul postărilor de pe Facebook.

Apreciem efortul medicilor implicați în rezolvarea problemelor legate de lipsa de personal medical superior până la cooptarea unor noi specialiști, în susținerea celor două linii de gardă și vă asigur că vom depune toate eforturile în acest sens.

Cum spuneam la început, lipsa medicilor din unitățile medicale este o realitate a sistemului medical în ansamblu, fiind o problemă pentru majoritatea spitalelor din țară, mai ales pentru cele mici. Cu toate acestea, în ultimii ani au fost multe specialități ocupate, care erau vacante de foarte mult timp, specialități cu impact direct asupra diversității serviciilor adresate pacienților. Mă refer aici la specialități precum urologia, medicina de laborator, ortopedia, oftalmologia, radiologia, epidemiologia, endocrinologia, etc.

Sunt convins că odată cu investițiile realizate în ultimii ani la Spitalul Orășenesc Cugir, vom putea asigura și personal calificat pe specialitățile deficitare, fără a avea pretenția de a rezolva problemele sistemului medical în integralitate, dar îmi pun și speranța că o strategie națională în vederea susținerii și dezvoltării resursei umane din spitale ar putea veni în ajutorul nostru.

Manager
Spitalul Orășenesc Cugir,
Arion Florin


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Maria

    15.04.2023 la 10:47

    Terezia și arion ,arestați de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Duminică, 6 aprilie 2025, motocicliștii de la „Lupii Singidavei” pornesc o nouă campanie de ecologizare la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Lupii Singidavei” invită cetățenii orașului Cugir să participe la o nouă campanie de ecologizare. „Dacă iubești natura și să trăiești într-un mediu curat. Hai cu noi!”, sună mesajul acestora.

Campaniile de ecologizare realizate de Lupii Singidavei în orașul Cugir în parteneriat cu Primpria Orașului Cugir sunt deja o tradiție în orașul de la poalele Drăganei. Astfel de acțiuni sunt realizate în fiecare an, primăvara și toamna.

Sloganul după care se ghidează în primăvara 2025 această activitate civică este „Dacă iubești natura și să trăiși într-un mediu curat. Hai cu noi!”, îndemnând toți cetățenii orașului să participe la această activitate pentru binele lor și a comunității.

Acțiunea de zilele viitoare se va desfășura în 6 aprilie 2025, începând cu ora 10.30, iar pornirea se face din parcarea fabricii de sus.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ansamblul Folcloric „Câmpul Pâinii” din Vinerea duce mai departe cu succes un parcurs început cu peste șase decenii în urmă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În anul 1964 a luat naștere grupul folcloric alcătuit din fetele de la școala din localitatea Vinerea, sub conducerea domnișoarei profesoare de muzică, Eugenia Herlea. Păstrătoare a cântecelor și tradițiilor străvechi din zonă, ea a reușit să recupereze elementele portului popular bătrânesc, vechi de peste 100 de ani.

Din anul 1976, învățătorul Ioan Buda, a preluat instruirea formațiilor de dansuri mixte cu elevii și tinerii din sat și continuă pregătirea dansului „Călușerul”, joc tradițional străvechi și specific localității.

Până în anii ’90, grupul a participat la manifestările importante din țară, fiind prezent numai cu cântece și dansuri originare din vatra satului Vinerea. Prima invitație peste hotare datează din anul 1990, când grupul de călușeri a participat la o manifestare cultural-artistică la Grenoble (Franța), alături de orchestra condusă de maestrul Dumitru Fărcaș.

În anul 2006, grupul a primit numele de Ansamblul folcloric „Câmpul Pâinii”. Grupul folcloric a câștigat, în același an, concursul „Cultură pentru Cultură”.

În anul 2007, ansamblul folcloric precum și Căminul Cultural din Vinerea, locul unde ansamblul își desfășoară activitatea, au fost preluate de către Casa de Cultură Cugir pentru sprijinirea și promovarea lor viitoare. De asemenea, anul 2007 a fost marcat de participarea Ansamblului „Câmpul Pâinii” la „Festivalul Internațional de Folclor” din Brix (Franța), unde s-a remarcat prin frumusețea dansului și a portului popular. Ansamblul a fost invitat la Institutul Cultural Român în 2008 în cadrul proiectului „Ultimii Rapsozi”, unde s-au prezentat povești din lumea satului, cântece, dansuri cu strigături, „Călușelul” și de asemenea bucate tradiționale din Vinerea.

În vara anului 2009, membrii ansamblului au participat la două sărbători importante în sudul Franței, în munții Pirinei (Bethmale) și în Gemania la Wasserburg, unde au fost apreciați ca cei mai sinceri mesageri ai României.

Participările ansamblului la Festivalul Internațional de Folclor „Târg European” de la Rive de Gier (2013), și la cele două festivaluri de la Marcoux și Bethmale din Franța (2014), au adus un plus de valoare calităților interpretative ale grupului.

În anul 2014, grupul a fost invitat special al Ambasadei Franței la București, la concursul „Satul cultural al României”.

În perioada 25 iulie – 5 august 2019, Ansamblul „Câmpul Pâinii” din Vinerea a participat la Festivalul Internațional „Ballus” din Sardinia (Italia), unde a reprezentat cu succes România. Ansamblul folcloric, alături de taraful și soliștii Centrului Cultural Cugir, au avut deosebita onoare să performeze în turneul insulei Sardinia, împreună cu ansambluri din Mexic, Taiwan, Indonezia, Brazilia, Ecuador și Italia pe scenele din orașele Uta, Sistu, Eglesias, Cagliari și multe altele.

Dansurile pe care ansamblul le promovează sunt dansuri mixte, dansuri ritualice, dansuri feciorești, dansuri de fete, dansuri specifice zonei folclorice pe care o reprezintă. Acompaniamentul instrumental este realizat de către taraful Centrului Cultural Cugir, atât pentru dansurile ansamblului cât și pentru soliștii vocali care însoțesc grupul pentru completarea programului artistic.

În componența ansamblului a intrat și grupul vocal alcătuit din toți membrii ansamblului care prezintă cântece străvechi din vatra satului Vinerea, în mod tradițional și fără acompaniament.

Din anul 2021, conducerea coregrafică a ansamblului a fost preluată de către Alin Turlea, un dansator care a crescut în sânul ansamblului și care a performat la Cluj-Napoca, unde și-a completat studiile și în domeniul coregrafiei folclorice.

 

Sursa: Centrul Cultural „Valentin Uritescu”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Aproximativ 200 de cugireni au participat la cea de XV-a ediție a „Marșului pentru Viață”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 29 martie 2025, la Cugir a avut loc cea de XV-a ediție a „Marșului pentru Viață – fiecare om contează”.

Evenimentul și-a propus să transmită faptul că fiecare viață are valoare inestimabilă, iar sprijinul oferit femeilor însărcinate și copiiilor nenăscuți este esențial într-o societate responsabilă și cu principii creștine.

„Marșul pentru Viață” 2025 de la Cugir a presupus o întâlnire de suflet la Biserica din deal, unde în mijlocul celor prezenți s-a aflat părintele Nicolae Tănase. Preotul amintit a susținut de altfel și o conferință cu tema „Tinerii și preocupările tinereții”, în după amiaza zilei de vineri, 28 martie 2025.

Seria de evenimente „Marșul pentru Viață” reprezintă manifestări neconfesionale și apolitice care își proipun să transmită mesajul potrivit căruia „o lume în care fiecare femeie însărcinată și fiecare copil sunt bineveniți și sprijiniți”.

Mesajul se adresează întregii societăți, de aceea demersul este apolitic și neconfesional și nu susține nicio formă de ostracizare a femeilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir