Economie
Fabricile de armament ale României primesc ultimatum: Parteneriate cu firme mari de echipament militar sau vânzare
Pe site-ul Secretariatului General al Guvernului a apărut un proiect de OUG prin care fobricile de armament ale statului român, în mare majoritate în stare financiară și tehnologică foarte proastă, trec la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), instituția care se ocupă cu valorificarea activelor statului.
Scopul ar fi pentru a prinde fabricile aflate în difiucultate în parteneriate cu mari producători internaționali de echipament militar sau a le vinde. AAAS va prelua companiile din industria de apărare cu datorii la ANAF, aflate sau nu în insolvență, pentru a le găsi, împreună cu investitori private, o soluție pentru redresare și dezvoltare, potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică. Premisa acestei OUG este contextul international caracterizat de amenințări la adresa securității naționale care ar face necesară ca societății considerate de interes strategic să fie de urgență scoase de sub spectrul datoriilor și al insolvenței pentru a le fi valorificat potențialul din domeniul securității împreună cu parteneri instituționali din sfera privată.
”Fac obiectul preluării de către AAAS, în baza unor hotărâri de guvern emise pentru fiecare preluare în parte, creanţele bugetare, respectiv impozite, taxe, contribuţii, amenzi şi alte venituri ale bugetului general consolidat, inclusiv accesorii, calculate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, administrate de ANAF prin organul fiscal competent, asupra unor societăți cu capital majoritar sau integral de stat. Creanțele preluate de către AAAS de la ANAF își vor păstra același regim juridic. După predarea creanţelor prevăzute mai sus, ANAF procedează la scăderea acestora din evidenţele proprii și implicit, la scăderea lor din contabilitatea bugetară. ANAF predă AAAS titlurile de creanţă aferente creanțelor predate, precum şi actele procedurale întocmite de aceasta în vederea recuperării obligaţiilor bugetare la data exercitării dreptului de preluare”, se arată în textul OUG.
AAAS nu dă detalii despre ce presupune dezvoltarea societăților preluate în contul datoriilor către stat, dacă se vor crea joint-ventures cu parteneri privați sau dacă firmele vor fi vândute. Ce e cert este că datoriile acestor uzine mecanice la stat vor fi preluate de…stat. Cât despre ce societăți sunt vizate, putem merge la lista societăților din portofoliul Ministerului Economiei, unde se grupează aproape toată industria de apărare românească, la nivel de companii. Avem astfel Avioane Craiova, IAR Ghimbav, IOR, Romaero, Uzina Mecanică Orăștie, Tohan Zărnești, Carfil Brașov, Uzina Mecanică Plopeni, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Mecanică Moreni, Uzina Mecanică București, Uzina Specială Dragomirești, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Uzina Drăgășani. Toate aceste fabrici, cu câteva exceptii precum Avioane Craiova (căreia i-au fost șterse datoriile), IAR și Uzina Sadu sunt într-o situație financiară precară și cu datorii masive la ANAF. Practic ele devin, toate potențialul obiect al acestei OUG. De unele dintre aceste fabrici au început deja să se intereseze investitori din industria apărării, cum ar fi cazul Fabricii de Pulberi Făgăraș, unde germanii de la Rheinnmetal au anunțat intenția de a investi 47 milioane euro pentru a relua și a dezvolta fabricarea pulberilor militare. Multe din aceste fabrici sunt într-o situație extrem de precară, fără a avea comenzi și ar necesita investiții uriașe pentru a fi readuse la capacitățile impuse de lumea actuală, bani de care statul ar putea dispune, cel puțin la nivel teoretic, având în vedere noua asumare a cheltuielii de minim 2,5% din PIB pentru înzestrarea Armatei. În plus, sunt la dispoziție bani europeni , dar și bani privați. Proximitatea României față de războiul din Ucraina ar pute aduce pe teritoriul României marii actori mondiali din industria militară. Fabricile de armament din România produc în majoritate armament de tip sovietic, după tehnologii vechi de 5 decenii. Parte din ele au fost fabrici private care au început să producă armament în primul război mondial, apoi au fost confiscate de stat și pregătite să producă armament de tip sovietic și o fac și în ziua de azi, dar la niveluri net inferioare volumului produs în anii comunismului.
Constantin PREDESCU
Economie
Locuri de muncă disponibile în comuna ȘIBOT, la data de 19 noiembrie 2024
AJOFM Alba a transmis lista cu locurile de muncă disponibile, la data de 19 noiembrie 2024, pe raza comunei ȘIBOT.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la sediul agenției judetene pentru ocuparea forței de muncă, de domiciliu sau resedintă.
Vă prezentăm mai jos lista locurilor de muncă vacante în comuna ȘIBOT și numerele de telefon/adresele de e-mail ale angajatorilor, de la care puteți obține mai multe detalii:
AGENT | OCUPAŢIA | NR. LMV | NR. TELEFON/E-MAIL |
PRODUSE TRADIȚIONALE DIN ARDEAL S.R.L. | LUCRATOR COMERCIAL | 1 | 0358401297 |
Economie
Locuri de muncă disponibile în orașul CUGIR, la data de 19 noiembrie 2024
AJOFM Alba a transmis lista cu locurile de muncă disponibile, la data de 19 noiembrie 2024, pe raza orașului CUGIR.
Persoanele interesate sa ocupe un loc de munca pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectati AJOFM Alba, sectiunea Persoane fizice – Locuri de munca vacante sau se pot prezenta la sediul agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca de domiciliu sau resedinta.
Vă prezentăm mai jos lista locurilor de muncă vacante în orașul Cugir și numerele de telefon/adresele de e-mail ale angajatorilor, de la care puteți obține mai multe detalii:
AGENT | OCUPAŢIA | NR. LMV | NR. TELEFON/E-MAIL |
ALPINA TEC LOGISTIC SRL | MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII | 10 | alpinateam.hr@gmail.com |
Economie
Radu Coroamă, directorul general al Fabricii de Arme Cugir: „Noua armă de asalt se află în faza de prototip industrial finalizat”
Joi, 14 noiembrie 2024, directorul general al Fabricii de Arme Cugir a expus stadiul în care se află procesul de omologare al armei de asalt fabricată în cadrul societății.
Potrivit acestuia, în momentul de față se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei și aceasta va intra în omologare conform standardelor NATO D14, proces care durează 6 luni.
„Arma de asalt de calibru 5.56 standard NATO, dezvoltată de Fabrica de Arme Cugir, în strânsă colaborare cu compania Stimpex pe ultimul model de armă, este în faza de prototip industrial finalizat. S-a stabilit toată configurația armei, au fost parcurse toate testele specifice de prototip”, a declarat directorul general al Fabricii de Arme Cugir, Radu Coroamă.
Potrivit declarațiilor acestuia, în momentul de față, se execută o nouă armă de la zero. Toate piesele sunt uzinate și se stabilește procesul tehnologic pentru fabricarea în serie a armei. Aceasta va intra în etapa de omologare, conform standarelor NATO D14.
„Faza de omologare o să parcurgă un interval de timp de 6 luni. Sarcinile sunt împărțite între Fabrica de Arme Cugir și compania Stimpex. Noi suntem în grafic cu execuția sarcinilor pe care ni le-am asumat. Eu am preluat acest proiect care era în desfășurare, iar pentru faptul că este un proiect la care s-a muncit destul de mult, ar fi păcat să îl irosim și vreau să îl finalizez. Au mai fost trei încercări până să ajungem la această etapă finală”, a menționat directorul.
• Ce se întâmplă cu armele aflate pe stoc la Fabrica de Arme Cugir
„Armele aflate pe stoc sunt compuse din două categorii, și anume armele destinate pieței civile și cele destintate pieței militare. În urma discuției avute cu partenerul american pentru care au fost produse acele arme de pe stoc, am reușit să deblocăm un transport în luna noiembrie, în valoare aproximativ de 1 milion de dolari, avem discuțiile ca pentru luna decembrie să facem același lucru. Trebuie să facem mici ajustări la arme care să impacteze piața din America și să strârnească interesul pentru ele. Transportul este programat pentru sfârșitul lunii noiembrie, după ce vom finaliza ajustările pentru a fi conforme specificațiilor pe care le-am stabilit”, a mai declarat Radu Coroamă.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului