Învăţământ - Cultură
Expoziție aniversară de monede și prezentare de referate, la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir
Într-o ambianță festivă, în cabinetul de istorie al Colegiului Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir a avut loc o activitate științifică, având ca temă spiritul unității naționale și contribuția marilor eroi la făurirea României Mari.
Cu acest prilej, în calitate de organizatori, profesorii Gabriela Urs și Ionuț Iancu au inaugurat expoziția de monede utilizate la Marea Unire, expoziție ce va fi permanentă în incinta unității școlare, începând cu anul acesta.
Un grup de elevi din clasa a XI-a A, cu profil economic, a reușit să adune valoroasa colecție, consacrând-o manifestărilor dedicate lunii decembrie, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe referate și lucrări.
Eleva Bianca Deaconu a vorbit într-un referat despre tragicul sfârșit al artiștilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, în timp ce eleva Timeea Cerchizan a relatat povestea singurului fotograf al Unirii. Două lucrări importante au fost susținute de elevele clasei a XI-a A, Larisa Andrei („Avocatul României Mari, Emmanuel de Martonne”) și Ioana Rusu („Cugireni la Marea Unire”), iar pentru o înțelegere mai profundă a fenomenului istoric trăit în 1918, prof. Gabriela Urs a făcut precizări privind poziția țării noastre la Conferința de Pace de la Paris (1919-1920).
În calitatea sa de profesor de limba română, prof. Ionuț Iancu a sensibilizat auditoriul făcând referire la simbolistica portului popular ardelenesc, port ce reflectă durerile pătimite de-a lungul timpului, dar și dorul de puritate, prin costume purtate cu atâta mândrie de către înaintașii noștri.
Evenimentul s-a încheiat prin mulțumirea adresată de către organizatori celor ce, prin contribuție personală au făcut posibilă deschiderea acestei valoroase expoziții.

Învăţământ - Cultură
Concurs de creații plastice și literare organziat în cadrul celei de-a II-a ediții a proiectului „Învierea prin ochi de copil”
În contextul prăznuirii Intrării Domnului în Ierusalim, în școlile din orașul Cugir s-au desfășurat mai multe activități didactice, menite să aducă în actualitate importanța acestei zile.
Astfel, în cadrul proiectului „Învierea prin ochi de copil” – ediția a doua, elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir și ai Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Cugir V, au participat la un Concurs de creații plastice și literare care a avut loc după Sfânta Liturghie în data de 12 aprilie 2025.
Tinerii și-au prezentat creațiile, într-un cadru festiv, alături de părinții lor, în biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Activitatea a fost coordonată de subsemnatul, cu sprijinul doamnelor Luminița Sgubea și Daniela Pascal, cadre didactice pentru disciplina Religie ortodoxă. În deschiderea proiectului a fost prezentată semnificația sfintelor sărbători pascale și importanța redescoperirii învățăturii evanghelice despre Pătimirile Mântuitorului.
Biserica și școala se îngrijesc de latura formativă, a zidirii unui caracter nobil și puternic în elevi, prin raportarea permanentă a activităților la valorile religioase, cultură și civilizație tradițională românească. Potrivit propriilor mărturii, micii învățăcei au trăit momente unice, iar emoția și bucuria citită pe chipurile lor nu poate fi egalată cu nimic. La finalul activității, tinerii au pregătit desene religioase pentru o viitoare expoziție și au fost premiați cu diplome, cruciulițe și dulciuri.
Preot paroh Bogdan Șalariu
Învăţământ - Cultură
Patru elevi de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, calificați la etapa națională a concursului „ȘTIU ȘI APLIC – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii!”
Patru elevi de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” din Cugir s-au calificat în etapa națională a concursului „ȘTIU ȘI APLIC – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii!”, etapa județeană, desfășurat la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia.
„Ei sunt cei ce sfarmă mituri că la profesională si tehnologic nu se face școală. Se face, și sunt liniștit când văd că încă sunt tineri cărora le place să învețe lucruri practice! Patru elevi plecați în concurs, patru calificați la Națională!! Felicităm profesorii ce i-au pregătit (Toma Florin, Liliana Dache, Daniel Călugăr), elevilor le urăm să ajungă să se bucure de efortul depus și nu pot decât să sprijin cu drag astfel de tineri talentați!”, a transmis Ionuț Iancu, directorul Colegiului.
Concursul se numește „ȘTIU ȘI APLIC – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii!”, avizat de Ministerul Educației, este destinat liceelor tehnologice din țară.
Concursul conține 2 probe: una teoretică desfășurată pe calculator, la care fiecare elev răspunde contra cronometru la 20 întrebări și una practică, la care se va lucra în echipă.
O echipă este formată din 2 elevi, fiind 4 niveluri de Concurs: Ciclul inferior liceu (clasele IX-X), Ciclul superior liceu (XI-XII) și ciclul Învățământ profesional (clasele IX-X-XI profesională).
Punctajul unei echipe se calculează astfel: se adună punctajele celor 2 elevi de la proba teoretică și punctajul obținut de echipă la proba practică.
Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu” din Cugir s-a prezentat cu 2 echipe:
– ciclul inferior liceu: Florea Nicola Diego (clasa IX) și Oprea Cristian Petru (clasa X)
– ciclul Învățământ profesional: Timofte Ștefan Grațian (IX prof) și Furdui Ioan Marian (X prof)
Ambele echipe au ocupat locul 1 și vor reprezenta județul la faza națională care se va desfășura la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași în perioada 23-25.05.2025.
Elevii au fost pregătiți de către: prof. Toma Florin, prof. Dache Liliana și prof. Călugăr Daniel.
Învăţământ - Cultură
Ziua Internațională a Sportului, marcată la Școlile Gimnaziale „David Prodan” Săliștea și „Singidava” Cugir
Școala Gimnazială „Singidava” Cugir și Școala Gimnazială „David Prodan” din Săliștea au lansat o provocare sportivă partenerilor din cadrul proiectului dedicat Zilei Internaționale a Sportului, în perioada 6 – 10 aprilie 2025.
Astfel, elevii au avut ocazia să-și demonstreze aptitudinile sportive la șah, fotbal, handbal, majorete, atletism, dar și cele artistice printr-o expoziție de desene cu tematică sportivă. Parteneri au fost Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir, Școala Gimnazială Nr. 3 și Școala Gimnazială „Iosif Pervain” din Cugir și Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna.
Prin aceste activități sportive s-a dorit antrenarea unui număr cât mai mare de elevi pentru a promova un stil de viață sănătos prin mișcare, pentru a cultiva și dezvolta relații de prietenie și spiritul de fair-play, dar și pentru a stimula imaginația artistică prin realizarea unor lucrări plastice.
Felicitări organizatorilor și participanților!
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu