Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Actualitate

Expoziţia muzeală din Cugir, în aşteptarea vizitatorilor, dar şi a reprezentanţilor administraţiei publice locale

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Cele 7 săli care adăpostesc tot atâtea secţiuni ale Expoziţiei muzeale din Cugir, realizate prin grija Asociaţiei PRO Cugir şi cu sprijinul mai multor agenţi economici din oraş, continuă să rămână deschise publicului.

expozitie muzeala din cugirÎn urmă cu patru luni, cu prilejul desfăşurării la Cugir a Conferinţei Naţionale „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, locaţia amenajată în clădirea Clubului Elevilor din localitate a putut fi vizitată pentru prima dată de un grup format din mai mulţi participanţi la eveniment, iar ulterior numărul vizitatorilor a crescut până aproape de 400, impresiile acestora fiind consemnate într-un registru existent la intrarea în muzeu. Din totalul de 2.785 de obiecte declarate de cetăţeni ai oraşului pentru încredinţare, un număr de 841 de exemplare, toate respectând prevederile Legii nr. 311/2003, cu referire la muzeele şi colecţiile publice, au ajuns pe mesele expoziţiei muzeale, urmând ca celelalte să fie examinate de către un expert al Muzeului Unirii din Alba Iulia. În prezenţa preşedintelui Asociaţiei PRO Cugir, ing. Aurel Voicu, iniţiatorul realizării acestei expoziţii, am trecut în revistă secţiunile existente şi am notat câteva dintre exponatele cele mai interesante prezente aici. Astfel, în sala „Etnografie – Suflet Cugirean, continuitate şi tradiţie la poalele Drăganei”, vizitatorul poate admira, pe lângă alte obiecte valoroase, o furcă de tors datând din anul 1832, iar la secţiunea „Istoria oraşului Cugir – trepte în timp”, atrage atenţia sabia de luptă din Primul Război Mondial. În sala „Cartografică” – Aspecte cartografice cugirene, sunt expuse hărţi reprezentând Imperiul Roman în perioada războaielor punice (241 î.e.n.), hărţi din 1482, 1542 şi 1570, precum şi Harta Politică a Lumii, la zi. Pe lângă numeroasele icoane pe lemn şi pe sticlă situate în sala de „Artă religioasă”, sunt expuse două ceasloave, scrise cu litere chirilice datând din 1826 şi 1835. Vizitatorii au ocazia să mai vadă secţiunile: „Trepte ale industrializării Cugirului – continuitate – dezvoltare”, „Industria Cugirului în pas cu vremea”, iar pe coridorul de la intrare se află afişată o colecţie de fotografie cuprinzând principalele monumente laice ale Cugirului, o colecţie foto de epocă (transportul buştenilor din Munţii Cugirului), sediile primăriei în decursul timpului, activităţi publice ale Cugirului din perioadele antebelică şi interbelică sau fotografii aşezate sub genericul: „Jertfă de sânge pentru patria de suflet”.
După cum ne spunea Aurel Voicu, a fost stabilit un protocol de colaborare în cadrul căruia elevii sunt aşteptaţi la muzeu pentru a  se documenta în mod gratuit. Potrivit preşedintelui PRO Cugir, se impune ca administraţia locală să stabilească un custode de specialitate (de preferat din cadrul Clubului Copiilor), care să gestioneze respectiva locaţie şi să organizeze activităţi destinate documentării elevilor, dar să faciliteze accesul şi altor categorii de vizitatori. Iar la final, îmi rezerv dreptul de a exprima o opinie, nu doar personală, ci şi a unor membri PRO Cugir: Este inadmisibil ca niciun reprezentant oficial al administraţiei publice locale să nu calce pragul acestei locaţii. Nici în timpul lucrărilor de amenajare a expoziţiei, şi nici după finalizarea acesteia. Şi asta, doar ca urmare a unor considerente meschine, care n-ar trebui să se manifeste în acest fel!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.

La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.

„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.

Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.

Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.

„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.

În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir