Rămâi conectat

Actualitate

Exponate pe standurile Muzeului din Cugir, clopote marca „Valea Dăii” – Cugir, la două biserici din Transilvania

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Platforma muzeală din Cugir se va îmbogăţi în curând cu o colecţie de fotografie reprezentând clopote de biserică fabricate la Cugir în perioada interbelică.

Din iniţiativa Asociaţiei „Pro Cugir” condusă de inginerul Aurel Voicu au fost contactate mai multe primării din Transilvania, care au la bisericile din comunităţile lor clopote fabricate la Cugir. Cei care au fost primii care au dorit să dovedească existenţa acestora au fost primăriile din localităţile Dobrin şi Nuşfalău, din judeţul Sălaj. Primăria Dobrin, prin amabilitatea primarului Bogdan Ferenc Istvan, a trimis mai multe fotografii pe adresa Asociaţiei „Pro Cugir”, cu clopote mari şi clopote mici de la Biserica Reformată din Doba Mare fabricate la turnătoria lui Klein K. Oszkar, din Cugir.

Fotografiile sunt însoţite de unele date de referinţă privind dimensiunile acestora, astfel: clopot mare, fabricat 1931: diametru – 75 cm, înălţime – 65 cm, grosime perete – 7 cm. Clopot mic, fabricat 1930: diametru – 50 cm, înălţime – 45 cm, grosime perete – 5 cm. Din cartea „Monografia Cugirului – 1932”, a inginerului Augustin Berian, rezultă că în 1922 s-a înfiinţat la Cugir o instalaţie pentru turnarea clopotelor situată la gura de la „Valea Dăii”. Autorul monografiei vorbeşte despre faptul că, în timpul războiului, multe biserici au rămas fără clopote, acestea fiind rechiziţionate pentru muniţii şi alte efecte de război, fapt ce făcea ca mulţi credincioşi să caute clopote pentru biserici. „Cum Klein K. Oszkar, originar din Cugir, avea cunoştinţe şi experienţe în acest «ram» industrial, a înfiinţat prima turnătorie de clopote la Cugir cu un capital de 60.000 de lei.

Materiile prime, ca şi cuprul, se găseau în ţară, cositorul se aducea din Anglia, iar combustibilul (cărbunii) se aducea în mare parte din Cehoslovacia. Modesta fabrică de clopote se compunea din: Atelierul mecanic cu diferite strunguri; turnătoria de clopote propriu – zisă; turnătoria de fontă cu două cuptoare”, precizează Augustin Berian. Tot în monografia sa, Augustin Berian vorbeşte despre frumoasele obiceiuri ale locuitorilor comunelor învecinate, care veneau în localitate pentru ridicarea clopotelor cu câte două sau trei perechi de boi, legaţi la un car frumos, garnisit cu verdeaţă, flori şi panglici tricolore, împreună cu pogănicii (care mânau boii).

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Dorin

    08.02.2017 la 15:58

    Despre protestele din Cugir nu se scrie nimic?
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Ziua Internațională a Romilor – 2025, celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu ocazia ZileiIei Internaționale a Romilor, Direcția de Asistență Socială (DAS) Cugir a organizat astăzi, un eveniment la care au participat zeci de reprezentanți ai comunității locale a romilor, dar și elevi ai școlilor gimnaziale din oraș.

Potrivit asistentului social Cristian Roman, în cursul zilei s-au derulat doua tipuri de activitati: cultural artistice reprezentând dansuri tradiționale, dansuri moderne şi o expoziție cu desene care redau meşteşugurile romilor, prezentate de către elevii Şcolii Gimnaziale „Singidava” Cugir, prezentarea unui scurt istoric despre specificul cultural al minorităților rome, recital de poezie scrisă de Luminița Cioabă susținut de către elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, precum si un miniconcert susținut de Fanfara „Transilvania” – Junior.

Partea a doua a evenimentului a cuprins o activitate sportivă și anume, o competiție de fotbal la care au participat elevii de la Scoala Gimnazială „Iosif Pervain”, Școala Gimnazialã „Singidava” și Școala Gimnazialã Nr. 3 din orașul Cugir.

De menționat faptul că activitățile culturale s-au desfășurat in cadrul Centrului „Lotus”, iar cele sportive, pe terenul de sport al Școlii Gimnaziale „Singidava”, localul din strada „Gheorghe Asachi”.

La rândul său, Pienar Cosmin – președintele Partida Romilor – filiala Cugir, a dorit să aducă mulțumiri primarului Adrian Teban pentru sprijinul acordat organizației prin donarea de mingi și articole sportive din partea CS „Metalurgistul” Cugir.

Evenimentul a fost susținut de către Primâria orasului Cugir cu aportul Direcției de Asistență Socială Cugir, Centrul Cultural Cugir si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Acțiunea umanitară „Moto Iepurașul”, organizată de motocicliștii Asociației ”Lupii Sigidavei”, a ajuns la cea de-a IX-a ediţie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Paștele, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, ne amintește de Mântuitorul Isus Hristos care a murit pe cruce pentru noi, fiind în același timp o Sărbătoare a bucuriei, în care oamenii se întâlnesc și familiile se reunesc în jurul unei mese îmbelșugate.

Așa cum ne-au obișnuit, tinerii cugireni nu au uitat nici în acest an de cei mai puțin norocoși și s-au gândit din nou cum să aducă bucurie de Paști în casele mai multor persoane defavorizate din zona orașului de la poalele Drăganei.

„Deoarece ne aflăm în Postul Paștelui, păstrăm tradiția și organizăm o nouă acțiune umanitară „Moto Iepurașul 9”. Vă invităm alături de noi, să furăm împreună zâmbete de pe fețele oamenilor care au o situație materială mai dificilă. Pentru donații luați legătura cu oricare membru al clubului nostru. Fiți solidari unii cu ceilalți! Dăruiește!”, au transmis organizatorii.

Darurile vor fi împărțite în data de 13 aprilie 2025 când motocicliștii implicați în activitate vor pleca cu pachetele spre familiile nevoiașe.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Campania „Curățenia de primăvară – 2025” continuă cu succes la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Campania „Curățenia de primăvară – 2025” din Cugir continuă cu succes, mobilizând din ce în ce mai mulți cetățeni la acțiuni de ecologizare. 

În weekend-ul trecut, atât angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate, cât și membrii Asociației „Lupii Singidavei” și un grup de voluntari din comunitate, au desfășurat o serie de acțiuni de ecologizare în mai multe zone ale orașului.

Astfel, angajații primăriei au ecologizat întreaga centură a localității Vinerea, în timp ce membrii Asociației „Lupii Singidavei” împreună cu mai mulți voluntari au intervenit în zonele Râul Mare, Râul Mic și Bucuru, colectând deșeuri de diverse tipuri. Zeci de saci cu deșeuri au fost adunați, iar transportul a fost realizat cu sprijinul Serviciului Public de Gospodărire Locală.

Această acțiune de ecologizare este parte integrantă a campaniei de primăvară, care urmărește nu doar curățarea orașului, ci și conștientizarea importanței protejării mediului înconjurător de către fiecare cetățean.

„Primăria Cugir mulțumește tuturor celor care s-au implicat activ și îi încurajează pe toți cetățenii să contribuie la menținerea unui oraș curat și responsabil. Împreună, putem face Cugirul un loc mai frumos și mai sănătos! Pentru cei care doresc să se alăture acestei campanii, sunt disponibile materiale și sprijin logistic. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la numărul: 0731 001 271”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir