Învăţământ - Cultură
Experiență unică dincolo de Prut, pentru un grup de elevi și profesori de la Liceul Teoretic „David Prodan” din Cugir
Tezaur de cultură moldavo-transilvănean, un proiect în care sincer, ne-am lansat cu toții, doisprezece elevi şi doi profesori (ai Liceului Teoretic „David Prodan” Cugir, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” Ialoveni în perioada 14- 19. 04. 2019) – fãrã să ne imaginãm măcar gradul de implicare afectivã pe care aveam să-l cunoaștem în scurt timp, ci mai degrabã mȃnați de curiozitatea de a vedea cum anume se trãieşte, se gândeşte şi se simte dincolo de Prut – de parcã Prutul ar fi fost granița de la capătul lumii, nu apa dãtãtoare de viață care înca mai deplȃnge trupul sfȃşiat al unei Romȃnii ceva mai mari.
Am plecat la drum cu întrebarile copiilor rãsunȃdu-ne obsesiv în minte – oare o sa le placã de noi? Oare ei vorbesc mai mult romȃnã sau rusã ? Oare o sa ne înţelegem ? Oare ce muzicã ascultã ? Oare o sã fie ciudat sa locuieşti sub acelaşi acoperiş cu un necunoscut ? Oare o sa mai vrea sa vinã şi ei la noi dupã ce ne cunosc? Oare sunt diferiți tare?
Mulți de oare, ce-i drept, mult prea mulți, şi mult prea nejustificaţi, privind acum retrospectiv lucrurile, caci rȃnd pe rȃnd , grijile noastre s-au spulberat , începȃnd cu momentul în care, coborand din microbus, brațele lor calde ne-au cuprins de parcã am fi fost prieteni de-o viațã si pana în secunda în care, lacrimile sincere- care ne-au brãzdat obrajii la desparţire, au spus tot ceea ce, din motive pur omeneşti, rãmãsese nespus.
…Ne cunoşteam de o saptamȃnã doar , dar ştim cu toţii cȃt de relativ e timpul, iar cu noi, timpul a fost bizar de generos ….A pãrut ca se lațeste si se alungeşte voit, astfel încat sa ne putem bucura cu toții unii de compania altora, sa ne privim suficient de mult în ochi astfel încat sa putem vedea personele din spatele accentului iniţial hazliu si a diferenţelor minore dar totusi atat de evidente pentru un ochi obişnuit sa îi vada zilnic doar pe cei asemeni lui.
Au trecut zile, si cu fiecare experienţã trãitã, am primit vrȃnd-nevrȃnd rãspunsul la întrebarile noastre- care pȃna ieri ni se pãreau parcã atât de importante . Zȃmbim acum nostalgic uitandu-ne în urmã, rememorȃnd frȃnturi de discuţii, şi strecurȃnd în conversaţiile noastre bucaţele de fraze care înca îşi impun prezența vie printre amintiri ….Zȃmbim amar, realizȃnd –ceea ce oricum ştiam în teorie- cã da, moldovenii vorbesc mai mult limba romȃnã, ca romȃna lor e autenticã si frumoasã, si pastreaza înca acea caldurã specificã pe care o resimţeam uneori în vorbele bunicilor nostri.
Zȃmbim timid, sperȃnd într-un colțişor de suflet cã am fost suficient de respectuoşi si deschişi, suficient de oameni încȃt sã lãsãm o impresie bunã. Zȃmbim larg,constatȃnd ca ne-am înţeles surprinzãtor de bine , şi cã rugaminţiile insistente ale copiilor, gen, „Doamna profesoarã da nu facem cumva sa mai stãm o sãptamȃnã ? Vorbim cu doamna directoare si stau şi ei o saptãmânã mai mult la noi „ au însemnat mai mult decat vom putea explica vreodatã. Zȃmbim în timp ce scriem articole si pe fundal se aude un rap rusesc de-a lui Miyagi, pe care involuntar creierul nostru l-a adoptat de acolo , si l-a adus acasã – cu toate ca în afara de Captain nu înţelegem o iotã din toatã melodia- dar sunã incredibil, asa cã restul sunt detalii….Şi zȃmbim senini, ştiind acum cã un om cu sufletul deschis şi blȃnd nu poate fi nicicȃnd un necunoscut.
Nu suntem deloc atat de diferiţi, nu când acelaşi sȃnge ne curge prin vene, când vorbim aceeaşi limbã şi când ne dor acelaşi lucruri….Şi da, zȃmbim stiind ca urmeazã sã ne revedem în varã, recunoscãtori cã avem si noi privilegiul sã le arãtam acele locuri , acei oameni şi acea culturã care ne face pe noi sa pãrem o leaca diferiți probabil în ochii lor …..
In cele şapte zile pe care le-am petrecut pe teritoriul Moldovei, am vãzut locuri de-o frumuseţe uimitoare, îmbibate de spiritul practic al înaintaşilor nostri si conservate poate mult mai bine decat ne straduim noi sã o facem aici, destinaţii turistice care cu un pic mai multã promovare ar putea deveni destinaţii europene de prim rang .
Ceea ce ne-a marcat însã, nu a fost neaparat tumultoasa lor istorie, nici bogaţia culturalã de necontestat si nici bomboanele de la Bucuria – un veritabil deliciu pentru papilele noastre gustative, ingurgitate fara pic de ruşine in cantitãți industriale ori de cate ori ni se oferea ocazia – ci oamenii. Acei oameni simpli, voioşi dar cu bun simţ, cu care am intrat încã de la început în contact, dar si ceilalti – oamenii de pe stradã, care, auzindu-ne graiul ardelenesc ne opreau sa ne întrebe:
– Da voi de unde sunteti, maicã ?
– Din Transilvania. De pe langa Alba.
– Din Romȃnia? Nu am fost niciodatã, da am auzit ca tare ii frumos pe acolo …..
…E de la sine înteles ca nici chiar in ultima zi nu ne-am putut controla vocea, gȃtuitã de emoție si frustrari nerostite. Da, ii frumoasã Romȃnia ….Toata Romȃnia ….
Alisie Anca

Învăţământ - Cultură
Loredana Arap și Iemima-Casia Rus, eleve ale Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificate la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie
Două eleve de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir au obținut calificarea la faza națională a Olimpiadei de Filosofie. Este vorba de Loredana Arap (din clasa a XI-a C) și Iemima-Casia Rus (din clasa a X-a C).
A înțelege filosofia înseamnă a păși pe un drum sinuos, marcat de întrebări fundamentale și provocări intelectuale. De la Socrate, care ne-a învățat să punem la îndoială totul, până la Kant, care a explorat limitele cunoașterii umane, marii filosofi ai lumii au demonstrat că acest domeniu nu este unul ușor, ci necesită răbdare, perseverență și o curiozitate nesfârșită. În acest spirit al reflecției și analizei profunde, două eleve excepționale, ambele de la profilul filologie intensiv limba engleză, Arap Loredana din clasa a XI-a C și Rus Iemima – Casia din a X-a C, au reușit să se remarce, demonstrându-și talentul printr-o calificare la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie. Prin muncă susținută, pasiune și o remarcabilă capacitate de analiză, cele două eleve au obținut o performanță deosebită, care merită toată aprecierea noastră.
Calificarea lor la etapa națională este rodul dedicării și al sprijinului acordat și de doamna profesoară Oarga Serafina, care le-a ghidat pașii în această călătorie a spiritului, oferindu-le cunoștințele necesare pentru a se angaja în dezbateri profunde și de a căuta răspunsuri la întrebările esențiale ale umanității, o sarcină deloc ușoară de altfel pentru un adolescent.
Dar să vedem ce au avut fetele de spus referitor la această experiență unică:
„Pot spune că nu a fost un drum ușor de parcurs, au fost multe momente în care am avut tentația să renunț, însă Dumnezeu mi-a oferit acea putere de a găsi un sens și de a merge mai departe. Vreau să-i mulțumesc din suflet doamnei profesoare Oarga Serafina Liliana pentru că mi-a dezvăluit magia filozofiei și pentru că m-a încurajat mereu. Orice încercare este o experiență care se depune în dosarul vieții, iar noi trebuie să fim mândri că am avut curajul de a încerca”, ne-a declarat Arap Loredana.
„Olimpiada de filosofie a fost o experiență frumoasă, emoționantă și plină de învățăminte. A fost a doua mea participare și, deși nu eram prea sigură pe mine, această experiență m-a învățat cât de importantă este perseverența și determinarea în atingerea obiectivelor propuse. Rezultatul pe care l-am obținut m-a surprins într-un mod plăcut și mă îndeamnă să am mai multă încredere în mine. Doresc să-i mulțumesc doamnei profesoare Serafina Oarga pentru îndrumări și pentru sprijinul oferit în pregătire! Sunt nerăbdătoare să particip a etapa națională, iar de asemenea îi încurajez și pe alții să încerce”, a transmis Rus Iemima – Casia.
Succesul elevelor noastre este o dovadă clară că filosofia nu este o simplă disciplină abstractă, ci una care modelează caractere și oferă instrumente esențiale pentru înțelegerea lumii. Le felicităm pe Loredana și Iemima pentru această reușită neașteptată și le dorim mult succes la etapa națională, unde suntem siguri că ne vor reprezenta cu aceeași pasiune cu care ne-au obișnuit iar și unde modul lor de-a gândi și de-a vedea lucrurile va fi de asemenea apreciat.
Prof. Alisie Anca
Învăţământ - Cultură
Ana Teodora Cârjean, elevă a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească”
Școala Gimnazială „Singidava” Cugir se mândrește cu o nouă performanță remarcabilă. Ana Teodora Cârjean, elevă în clasa a VI-a, a obținut Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească” și va reprezenta județul Alba la etapa națională care se va desfășura în perioada 21 – 25 mai 2025 la Putna (județul Suceava).
Cu ambiție, determinare și nenumărate ore de studiu, Ana a demonstrat că pasiunea și perseverența deschid porți spre succes. Nu a fost un drum ușor, dar fiecare obstacol a fost transformat într-o lecție, fiecare provocare – într-o oportunitate de a deveni mai bună.
Sub îndrumarea atentă a profesoarelor Văsuți Nicoleta și Pascal Daniela, a reușit să atingă performanțe deosebite, devenind un exemplu de curaj și dedicare pentru toți colegii săi. Această calificare nu este doar un rezultat, ci o poveste de muncă și visuri împlinite, o dovadă că talentul, când este hrănit cu efort și susținere, poate străluci la cel mai înalt nivel.
D-na prof. Văsuți Nicoleta a declarat: „Această olimpiadă este moștenirea pe care o purtăm și pe care suntem datori să o păstrăm vie. În fiecare vers, în fiecare legendă, în fiecare rugăciune se ascunde sufletul neamului nostru. Această competiție nu este doar un test de cunoștințe, ci o călătorie spirituală, în care tinerii învață să privească cultura românească printr-o lentilă sensibilă și profundă, descoperind legătura dintre cuvânt și suflet. Bucurie, mândrie și emoție, sunt sentimentele care ne cuprind astăzi, când celebrăm această reușită extraordinară”.
La rândul său, conducerea unității școlare a conchis: „Ana Cârjean, îți dorim mult succes la etapa națională. Indiferent de rezultat, ești deja un câștigător – ai arătat că dorințele devin realitate atunci când crezi în ele și muncești pentru ele”.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Două eleve de la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir, calificare în etapa națională a Concursului „Educație pentru sănătate”
Elevii Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” din Cugir, coordonați de profesoara Mihaela Stoica, au participat la Concursul Național „Educație pentru sănătate“, sâmbătă 29 martie 2025.
„Sămbătă, 29.03.2025, elevii Școlii Gimnaziale “Iosif Pervain ”, Cugir au participat la Concursul Național “Educație pentru sănătate “, unde au obținut rezultate deosebite.
– Urițescu Clara Sabina – clasa a VIII a – locul I, participare la faza națională, al doilea an consecutiv
– Grozavescu Anamaria și Buzatu Antonia -clasa a VIII-a – locul II
– Diță Ariana Alexandra – clasa a VII -a – locul I – participare la faza națională, -Giurgiu Sabina Anamaria – clasa a VII -a – locul II
– Tirpe Andreea Florina – clasa a VI -a – locul II
– Cozmoiu Denisa Elena – clasa a VI -a – locul III
Felicitări tuturor pentru munca depusă și pentru dorința de a promova în rândul elevilor a unui stil de viață sănătos. Succes la faza națională!”, a transmis Mihaela Stoica pe rețelele de socializare.
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu