Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Elevii Colegiului Național „David Prodan” și ai Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Cugir au sărbătorit „Mica Unire”

cugirinfo.ro

Publicat

în

mica-unire-sarbatorita-la-cugir-ianuarie-2016Astăzi au avut loc, la Cugir, două momente în cadrul cărora a fost celebrată o importantă zi din istoria poporului român, „Mica Unire”, eveniment desfășurat cu trei zile mai devreme și care a reunit elevi de la două instituții locale de învățământ: Colegiul Național „David Prodan” și Școala Gimnazială Nr.3.

Activitatea desfăşurată la Colegiului National „David Prodan” (Cabinetul de Documentare și Informare) a fost deschisă emoţionant de cuvântul directorului colegiului, profesor Ionela Cozmescu, care a mulţumit elevilor pentru interesul încă viu privind istoria poporului român. Viceprimarul Cugirului, profesorul de istorie Horia Rotche , invitat la această acţiune a menţionat în cuvântul său adresat elevilor, că „nu avem dreptul , niciunul dintre noi, să judecăm pe vreunul din înaintaşii noştri, atâta vreme cât nu am contribuit cu nimic, nu am vărsat nici o picătură de sânge pentru această ţară!”.

În ampla activitate interdisciplinară desfăşurată la colegiu, profesorul Nicolae Băcilă a menţionat momentele principale ale evenimentului marcant al istoriei noastre, susţinut de prezentarea power point realizată de profesorul documentarist Tatiana Ungurianu.

Momentele istorice au fost intercalate cu prezentările referatelor istorice realizate de elevi, de poeziile patriotice recitate, adecvate temei Unirii de către Arion Andreea XII C şi Novac Ioan XI C –,,Unirea în istoria românilor” , Mărginean Alexandra XII C şi Bota Georgiana XI C-,,Unirea de la 1859”, Topor Andreea XII C şi Ivan Roberta Antonia XI C- ,,Cuza, Domnul Unirii” iar Deac Cristina XII C şi Soreaţă Darius XI C-,,Importanţa Unirii de la 1859”. Poeziile au fost recitate de către elevii din clasa a XII-a C: Florea Cătălin , Făţan Nicoleta, Paşcanu Larisa, Bota Georgiana. În acest timp, o altă grupă de elevi dintre care amintim pe Oana Fulga şi   Francesca Jibotean, au marcat evenimentul prin executarea frumoaselor desene pe tema Unirii. Momentele speciale de lectură, recitare de poezie şi desen au fost jurizate de un grup de elevi, urmând a se înmâna câştigătorilor diplome şi medalii tricolore.

Activitatea a continuat prin deplasarea elevilor colegiului la sediul Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Cugir, continuându-se proiectul din cadrul parteneriatului educaţional ,,Micii istorici” încheiat între Colegiul National “David Prodan” şi Scoala Gimnazială Nr.3, Cugir pentru anul scolar 2015-2016.

Vizând educarea spiritului patriotic al elevilor, conştientizarea de către elevi a importanţei cunoaşterii istoriei neamului românesc şi a evenimentelor importante care au contribuit la formarea unui stat unitar românesc , dar şi dezvoltarea interesului faţă de istoria neamului românesc , elevii Cercului de istorie “Micii istorici” al Scolii Gimnaziale Nr.3, au fost indrumati de profesoara de istorie Daniela Satmari, în colaborare cu elevii din clasa a XI-a C pregătiți de prof. de istorie Nicolae Bǎcila şi profesorul documentarist Tatiana Ungurianu, de la Colegiul Național. “D. Prodan”, avându-l ca invitat pe profesorul Horia Rotche – viceprimarul orașului. Cuvântul introductiv a fost susţinut de prof. Daniela Satmari- moderatorul activităţii , apoi au fost recitate poeziile tematice –„Nu plânge, maică Romanie! ” ( Denisa Fleseriu, clasa a V- a), „Ce-ti doresc eu ţie, dulce Românie” de M. Eminescu ( Alesia Lobonţ clasa a VI- a şi Alexandra Chirilă clasa a VIII –a). A urmat prezentarea scenetei „Moş Ion Roată şi Unirea”, dramatizare adaptată după o poveste de Ion Creangă, care a avut în rolurile principale elevii Stefan Anemari – Naratorul(clasa a VII-a B), Schadi Andreas- Moș Ion Roată (clasa a VI –B), Broscăreanu Andrei- Boierul ( clasa a VIII-a B-), Stefan Alexandru – (Bada Vasile- V –a A), Ghisa Adrian (Badea Ilie -VI B) şi Dicu Mihaela (Badea Pandelachi – VII B).

Frumoasa prestaţie a elevilor Scolii Gen. Nr 3, a fost apreciată nu numai cu aplauze şi laude din partea spectatorilor, ci şi cu frumoase diplome de Românaşi şi Româncuţe. La finalul activității, toți participanții au cântat și dansat împreună ,,Hora Unirii”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Loredana Arap și Iemima-Casia Rus, eleve ale Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificate la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Două eleve de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir au obținut calificarea la faza națională a Olimpiadei de Filosofie. Este vorba de Loredana Arap (din clasa a XI-a C) și Iemima-Casia Rus (din clasa a X-a C).

A înțelege filosofia înseamnă a păși pe un drum sinuos, marcat de întrebări fundamentale și provocări intelectuale. De la Socrate, care ne-a învățat să punem la îndoială totul, până la Kant, care a explorat limitele cunoașterii umane, marii filosofi ai lumii au demonstrat că acest domeniu nu este unul ușor, ci necesită răbdare, perseverență și o curiozitate nesfârșită. În acest spirit al reflecției și analizei profunde, două eleve excepționale, ambele de la profilul filologie intensiv limba engleză, Arap Loredana din clasa a XI-a C și Rus Iemima – Casia din a X-a C, au reușit să se remarce, demonstrându-și talentul printr-o calificare la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie. Prin muncă susținută, pasiune și o remarcabilă capacitate de analiză, cele două eleve au obținut o performanță deosebită, care merită toată aprecierea noastră.

Calificarea lor la etapa națională este rodul dedicării și al sprijinului acordat și de doamna profesoară Oarga Serafina, care le-a ghidat pașii în această călătorie a spiritului, oferindu-le cunoștințele necesare pentru a se angaja în dezbateri profunde și de a căuta răspunsuri la întrebările esențiale ale umanității, o sarcină deloc ușoară de altfel pentru un adolescent.

Dar să vedem ce au avut fetele de spus referitor la această experiență unică:

„Pot spune că nu a fost un drum ușor de parcurs, au fost multe momente în care am avut tentația să renunț, însă Dumnezeu mi-a oferit acea putere de a găsi un sens și de a merge mai departe. Vreau să-i mulțumesc din suflet doamnei profesoare Oarga Serafina Liliana pentru că mi-a dezvăluit magia filozofiei și pentru că m-a încurajat mereu. Orice încercare este o experiență care se depune în dosarul vieții, iar noi trebuie să fim mândri că am avut curajul de a încerca”, ne-a declarat Arap Loredana.

„Olimpiada de filosofie a fost o experiență frumoasă, emoționantă și plină de învățăminte. A fost a doua mea participare și, deși nu eram prea sigură pe mine, această experiență m-a învățat cât de importantă este perseverența și determinarea în atingerea obiectivelor propuse. Rezultatul pe care l-am obținut m-a surprins într-un mod plăcut și mă îndeamnă să am mai multă încredere în mine. Doresc să-i mulțumesc doamnei profesoare Serafina Oarga pentru îndrumări și pentru sprijinul oferit în pregătire! Sunt nerăbdătoare să particip a etapa națională, iar de asemenea îi încurajez și pe alții să încerce”, a transmis Rus Iemima – Casia.

Succesul elevelor noastre este o dovadă clară că filosofia nu este o simplă disciplină abstractă, ci una care modelează caractere și oferă instrumente esențiale pentru înțelegerea lumii. Le felicităm pe Loredana și Iemima pentru această reușită neașteptată și le dorim mult succes la etapa națională, unde suntem siguri că ne vor reprezenta cu aceeași pasiune cu care ne-au obișnuit iar și unde modul lor de-a gândi și de-a vedea lucrurile va fi de asemenea apreciat.

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Ana Teodora Cârjean, elevă a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir se mândrește cu o nouă performanță remarcabilă. Ana Teodora Cârjean, elevă în clasa a VI-a, a  obținut Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de „Cultură și Spiritualitate Românească” și va reprezenta județul Alba la etapa națională care se va desfășura în perioada 21 – 25 mai 2025 la Putna (județul Suceava).

Cu ambiție, determinare și nenumărate ore de studiu, Ana a demonstrat că pasiunea și perseverența deschid porți spre succes. Nu a fost un drum ușor, dar fiecare obstacol a fost transformat într-o lecție, fiecare provocare – într-o oportunitate de a deveni mai bună.

Sub îndrumarea atentă a profesoarelor Văsuți Nicoleta și Pascal Daniela, a reușit să atingă performanțe deosebite, devenind un exemplu de curaj și dedicare pentru toți colegii săi. Această calificare nu este doar un rezultat, ci o poveste de muncă și visuri împlinite, o dovadă că talentul, când este hrănit cu efort și susținere, poate străluci la cel mai înalt nivel.

D-na prof. Văsuți Nicoleta a declarat: „Această olimpiadă este moștenirea pe care o purtăm și pe care suntem datori să o păstrăm vie. În fiecare vers, în fiecare legendă, în fiecare rugăciune se ascunde sufletul neamului nostru. Această competiție nu este doar un test de cunoștințe, ci o călătorie spirituală, în care tinerii învață să privească cultura românească printr-o lentilă sensibilă și profundă, descoperind legătura dintre cuvânt și suflet. Bucurie, mândrie și emoție, sunt sentimentele care ne cuprind astăzi, când celebrăm această reușită extraordinară”.

La rândul său, conducerea unității școlare a conchis: „Ana Cârjean, îți dorim mult succes la etapa națională. Indiferent de rezultat, ești deja un câștigător – ai arătat că dorințele devin realitate atunci când crezi în ele și muncești pentru ele”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Două eleve de la Școala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir, calificare în etapa națională a Concursului „Educație pentru sănătate”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Elevii Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” din Cugir, coordonați de profesoara Mihaela Stoica, au participat la Concursul Național „Educație pentru sănătate“, sâmbătă 29 martie 2025.

„Sămbătă, 29.03.2025, elevii Școlii Gimnaziale “Iosif Pervain ”, Cugir au participat la Concursul Național “Educație pentru sănătate “, unde au obținut rezultate deosebite.

– Urițescu Clara Sabina – clasa a VIII a – locul I, participare la faza națională, al doilea an consecutiv
– Grozavescu Anamaria și Buzatu Antonia -clasa a VIII-a – locul II
– Diță Ariana Alexandra – clasa a VII -a – locul I – participare la faza națională, -Giurgiu Sabina Anamaria – clasa a VII -a – locul II
– Tirpe Andreea Florina – clasa a VI -a – locul II
– Cozmoiu Denisa Elena – clasa a VI -a – locul III

Felicitări tuturor pentru munca depusă și pentru dorința de a promova în rândul elevilor a unui stil de viață sănătos. Succes la faza națională!”, a transmis Mihaela Stoica pe rețelele de socializare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir