Rămâi conectat

Actualitate

Duminică, 7 iulie 2024: A treia etapă a festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”, în Poiana cu Goruni din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 7 iulie 2024, de la ora 12:00, urmează cea de-a treia etapă „Cultură pentru Cultură” din acest an, în Poiana cu Goruni din Vinerea.

Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, un proiect marca Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba, este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Județul Alba. Cea de-a treia etapă este organizată cu sprijinul Primăriei Orașului Cugir și al Centrului Cultural Cugir, cărora le mulțumim pentru excelenta colaborare.

Ajuns la ediția a XVII-a, acest eveniment unic în România și în Europa aduce împreună comunități din mediul rural pentru a celebra și a menține vii tradițiile și obiceiurile străvechi.

Descoperă tradițiile și obiceiurile comunității

Vino și degustă din bucatele tradiționale preparate special pentru acest eveniment. Este ocazia perfectă să redescoperi sau să faci cunoștință cu meșteșugurile tradiționale practicate de bunii și străbunii noștri. Pășește în interioarele de gospodărie tradițională reconstituite și trăiește autenticitatea vieții de odinioară. Nu în ultimul rând, lasă-te prins de atmosfera de sărbătoare și cântă și dansează alături de tinerii și bătrânii satului.
Competiție și spectacol

Comunitățile din mediul rural se vor întrece și se vor prezenta în fața publicului și a membrilor juriului prin intermediul unor soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.
Un eveniment de neuitat

Festivalul „CULTURĂ PENTRU CULTURĂ” nu este doar o competiție, ci și o sărbătoare a identității noastre culturale. Fiecare moment este o ocazie de a învăța, de a te bucura și de a celebra împreună valorile care ne definesc. Fiecare ediție aduce noi descoperiri și amintiri prețioase, făcând din acest eveniment un punct de referință pentru întreaga comunitate.

Juriul concursului „Cultură pentru Cultură” reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

• Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.
• Doina Ișfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
• Gheorghița Nicolae, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii ,,Tezaur folcloric” la Televiziunea Română,
• Ionut Fulea, interpret de folclor, Președinte Uniunea Artistilor Interpreti de Folclor Muzical din Romania, inițiator al proiectului în anul 2008 alături de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba

Cea de-a treia etapă „Cultură pentru Cultură” se va încheia cu un spectacol extraordinar susținut de orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba alături de soliștii IONUȚ FULEA, ROXANA RECHE, FLORICICA MOGA, DORINA NARIȚA și NICOLAE PLUTĂ, dirijor ALEXANDRU PAL.

Eveniment acompaniat de vinurile WEINLAND Jidvei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Duminică, 6 aprilie 2025, motocicliștii de la „Lupii Singidavei” pornesc o nouă campanie de ecologizare la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Lupii Singidavei” invită cetățenii orașului Cugir să participe la o nouă campanie de ecologizare. „Dacă iubești natura și să trăiești într-un mediu curat. Hai cu noi!”, sună mesajul acestora.

Campaniile de ecologizare realizate de Lupii Singidavei în orașul Cugir în parteneriat cu Primpria Orașului Cugir sunt deja o tradiție în orașul de la poalele Drăganei. Astfel de acțiuni sunt realizate în fiecare an, primăvara și toamna.

Sloganul după care se ghidează în primăvara 2025 această activitate civică este „Dacă iubești natura și să trăiși într-un mediu curat. Hai cu noi!”, îndemnând toți cetățenii orașului să participe la această activitate pentru binele lor și a comunității.

Acțiunea de zilele viitoare se va desfășura în 6 aprilie 2025, începând cu ora 10.30, iar pornirea se face din parcarea fabricii de sus.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ansamblul Folcloric „Câmpul Pâinii” din Vinerea duce mai departe cu succes un parcurs început cu peste șase decenii în urmă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În anul 1964 a luat naștere grupul folcloric alcătuit din fetele de la școala din localitatea Vinerea, sub conducerea domnișoarei profesoare de muzică, Eugenia Herlea. Păstrătoare a cântecelor și tradițiilor străvechi din zonă, ea a reușit să recupereze elementele portului popular bătrânesc, vechi de peste 100 de ani.

Din anul 1976, învățătorul Ioan Buda, a preluat instruirea formațiilor de dansuri mixte cu elevii și tinerii din sat și continuă pregătirea dansului „Călușerul”, joc tradițional străvechi și specific localității.

Până în anii ’90, grupul a participat la manifestările importante din țară, fiind prezent numai cu cântece și dansuri originare din vatra satului Vinerea. Prima invitație peste hotare datează din anul 1990, când grupul de călușeri a participat la o manifestare cultural-artistică la Grenoble (Franța), alături de orchestra condusă de maestrul Dumitru Fărcaș.

În anul 2006, grupul a primit numele de Ansamblul folcloric „Câmpul Pâinii”. Grupul folcloric a câștigat, în același an, concursul „Cultură pentru Cultură”.

În anul 2007, ansamblul folcloric precum și Căminul Cultural din Vinerea, locul unde ansamblul își desfășoară activitatea, au fost preluate de către Casa de Cultură Cugir pentru sprijinirea și promovarea lor viitoare. De asemenea, anul 2007 a fost marcat de participarea Ansamblului „Câmpul Pâinii” la „Festivalul Internațional de Folclor” din Brix (Franța), unde s-a remarcat prin frumusețea dansului și a portului popular. Ansamblul a fost invitat la Institutul Cultural Român în 2008 în cadrul proiectului „Ultimii Rapsozi”, unde s-au prezentat povești din lumea satului, cântece, dansuri cu strigături, „Călușelul” și de asemenea bucate tradiționale din Vinerea.

În vara anului 2009, membrii ansamblului au participat la două sărbători importante în sudul Franței, în munții Pirinei (Bethmale) și în Gemania la Wasserburg, unde au fost apreciați ca cei mai sinceri mesageri ai României.

Participările ansamblului la Festivalul Internațional de Folclor „Târg European” de la Rive de Gier (2013), și la cele două festivaluri de la Marcoux și Bethmale din Franța (2014), au adus un plus de valoare calităților interpretative ale grupului.

În anul 2014, grupul a fost invitat special al Ambasadei Franței la București, la concursul „Satul cultural al României”.

În perioada 25 iulie – 5 august 2019, Ansamblul „Câmpul Pâinii” din Vinerea a participat la Festivalul Internațional „Ballus” din Sardinia (Italia), unde a reprezentat cu succes România. Ansamblul folcloric, alături de taraful și soliștii Centrului Cultural Cugir, au avut deosebita onoare să performeze în turneul insulei Sardinia, împreună cu ansambluri din Mexic, Taiwan, Indonezia, Brazilia, Ecuador și Italia pe scenele din orașele Uta, Sistu, Eglesias, Cagliari și multe altele.

Dansurile pe care ansamblul le promovează sunt dansuri mixte, dansuri ritualice, dansuri feciorești, dansuri de fete, dansuri specifice zonei folclorice pe care o reprezintă. Acompaniamentul instrumental este realizat de către taraful Centrului Cultural Cugir, atât pentru dansurile ansamblului cât și pentru soliștii vocali care însoțesc grupul pentru completarea programului artistic.

În componența ansamblului a intrat și grupul vocal alcătuit din toți membrii ansamblului care prezintă cântece străvechi din vatra satului Vinerea, în mod tradițional și fără acompaniament.

Din anul 2021, conducerea coregrafică a ansamblului a fost preluată de către Alin Turlea, un dansator care a crescut în sânul ansamblului și care a performat la Cluj-Napoca, unde și-a completat studiile și în domeniul coregrafiei folclorice.

 

Sursa: Centrul Cultural „Valentin Uritescu”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Aproximativ 200 de cugireni au participat la cea de XV-a ediție a „Marșului pentru Viață”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 29 martie 2025, la Cugir a avut loc cea de XV-a ediție a „Marșului pentru Viață – fiecare om contează”.

Evenimentul și-a propus să transmită faptul că fiecare viață are valoare inestimabilă, iar sprijinul oferit femeilor însărcinate și copiiilor nenăscuți este esențial într-o societate responsabilă și cu principii creștine.

„Marșul pentru Viață” 2025 de la Cugir a presupus o întâlnire de suflet la Biserica din deal, unde în mijlocul celor prezenți s-a aflat părintele Nicolae Tănase. Preotul amintit a susținut de altfel și o conferință cu tema „Tinerii și preocupările tinereții”, în după amiaza zilei de vineri, 28 martie 2025.

Seria de evenimente „Marșul pentru Viață” reprezintă manifestări neconfesionale și apolitice care își proipun să transmită mesajul potrivit căruia „o lume în care fiecare femeie însărcinată și fiecare copil sunt bineveniți și sprijiniți”.

Mesajul se adresează întregii societăți, de aceea demersul este apolitic și neconfesional și nu susține nicio formă de ostracizare a femeilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir