Actualitate
Duminică, 23 iunie 2019: „Parking”, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, ajunge la Cugir
Centrul Cultural Cugir găzduiește duminică, 23 iunie 2019, începând cu ora 18.00, proiecția specială „Parking”, filmul regizat de Tudor Giurgiu şi inspirat de romanul „Apropierea”, de Marin Mălaicu-Hondrari. Proiectat în premieră la TIFF, „Parking” spune o poveste de dragoste care îl face pe protagonist să se detaşeze de condiţia dificilă de imigrant român.
Este un film cald, pentru publicul larg, în care viaţa unui poet pe nume Adrian (Mihai Smarandache) care emigrează ilegal în Spania, se schimbă radical-la nivel interior- odată ce o întâlneşte pe Maria (Belén Cuesta), cântăreaţă. Suntem la începutul anilor 2000, când viaţa emigranţilor români, în lipsa Uniunii Europene era mult mai dificilă. Astfel, pe Adrian îl găsim angajat ca paznic de noapte într-un parc auto din Cordoba, condus de Rafael (Luis Bermejo) care, ajuns într-o afacere dubioasă, îl pune de câteva ori să ducă maşini în anumite locuri.
„Parking” nu se axează pe condiţia de emigrant a personajului lui Smarandache decât tangenţial, pentru ca povestea să curgă- asta pentru că totul este despre o iubire care îţi ia minţile şi care te lasă copil, despre dorinţa unui om de a scrie, dar şi de a învăţa spaniola perfect pentru a-l putea citi pe Roberto Bolano.
Filmul lui Giurgiu şi Mălaicu-Hondrari va fura câteva zâmbete spectatorilor, în special datorită jocului lui Smarandache care aduce pe ecrane în primul rând un personaj simpatic pe care spectatorul şi-l apropie rapid.
În ciuda faptului că personajul joacă la dublu, intri într-un fel de cârdăşie cu el şi ajungi să-i doreşti fericirea cu Maria, ignorând familistul-dacă este acolo, desigur- din tine. Ca o concluzie, putem spune că „Parking” te relaxează, nu în sensul unei adormiri a minţii, ci în sensul liniştirii ei, printr-o serie de elemente în care, mai mult sau mai puţin, cu toţii ne regăsim.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Sute de voluntari din Cugir implicați în Campania „Curațenia de Primăvară – 2025”
Aproximativ 21 de metri cubi de deșeuri au fost colectați de pe domeniul public, în urma unei mobilizări exemplare a comunității locale în cele patru săptămâni ale „Curățeniei de Primăvară – 2025”, la Cugir.
Comparativ cu anii anteriori, potrivit autorităților locale, se constată o îmbunătățire vizibilă a nivelului de curățenie în oraș, precum și o creștere a gradului de conștientizare și implicare a cetățenilor în menținerea unui mediu curat.
Timp de patru săptămâni, administrația locală – alături de asociații de proprietari, instituții de învățământ, ONG-uri și alte structuri publice – a contribuit la igienizarea zonelor verzi, a malurilor apelor și a spațiilor frecventate de cetățeni.
„Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în această campanie, inclusiv celor care au oferit sprijin și resurse, pentru efortul comun de a face orașul nostru mai curat și mai responsabil față de mediu:
– Asociația Lupii Sigidavei – zeci de saci colectați – Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii/Bucuru;
– Ocolul Silvic „Sâpcea” – igienizarea zonelor periferice ale orașului care fac legătura cu satele de munte;
– Elevii și profesorii de la: Școala Gimnazială Nr. 3, Școala Gimnazială „Singidava”, Școala Gimnazială „Iosif Pervain” – Parcul din P-ța. 1 Mai, Parcul „Zaharie”, Zona verde la bl. „1 Mai”, Parcul Stadionului Nou, Parcul de Joacă – Tineretului/Mureșului;
– APA CTTA Cugir – ecologizare de la Stația de tratare apă în aval până la Podul Roșu;
– Angajații Primăriei și ai serviciilor subordonate – Stadionul Nou, Pârâul Gugului, Calea Murelor și întreaga centură a localității Vinerea.
Poliția Locală a monitorizat campania și continuă să supravegheze zonele igienizate, aplicând sancțiuni celor care nu respectă regulile de mediu”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.
Actualitate
Din zestrea portului tradițional: O nouă achiziție la Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir
La Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir a ajuns recent, o frumoasă și îngrijită pereche de cizme din piele (boftori), intrate după opinci în componența portului tradițional din zona etnografică Cugir-Vinerea.
Ele au aparținut veteranului de război, Ilie Comănescu.
„În deplină legătură cu obiectele prezentate, ne-au venit în gând versurile următoarei strigături (neceremoniale)”, susține profesoara Cornelia Ivașcu:
, , , ℎ ,
̂ ̦ ,
̂ ̦ ,
̦ ,
-̦ ̂̆̂,
̦ -̦ ̦!
„Suntem recunoscători pentru că donațiile către Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir continuă, fapt pentru care vă mulțumim încă o dată pentru implicare! Așa cum ne-am stabilit între obiectivele de activitate, nu ne limităm doar la prezentarea aspectelor privind tehnologia industrială, ci documentăm și tehnica utilizată în gospodăriile tradiționale din lumea satului. Mulțumim prof. ̦, autoarea a două culegeri de folclor ce consemnea obiceiurile satului Vinerea”, a transmis Diane Dobrean – directorul Centrului Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Ziua Mondială a Sănătății – 2025, marcată la Cugir
Marcarea Zilei Mondiale a Sănătății s-a realizat anul acesta printr-o acțiune de sănătate publică în centrul localității Vinerea – Cugir.
Echipa medicală Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir – reprezentată de asistenții medicali comunitari și școlari, împreună cu coordonatorul asistent medical comunitar au monitorizat starea de sănătate a populației, prin măsurarea și monitorizarea parametrilor fiziologici – tensiunea arterială, pulsul și glicemia, precum și consiliere medicală.
„Sănătatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre. Ea influențează direct calitatea vieții și capacitatea noastră de a ne bucura de ea. Îngrijirea sănătății este esențială pentru a ne menține sănătoși și a evita bolile. Prevenția bolilor cronice este un aspect important în menținerea sănătății. Bolile cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, sunt principalele cauze de deces și dizabilitate în întreaga lume. În loc să așteptăm până când aceste boli să apară, putem lua măsuri pentru a le preveni. Controalele medicale regulate sunt esențiale în detectarea precoce a bolilor cornice”, este mesajul directorului executive al DAS Cugir, Silviu Samoilescu.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu