Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Duminică, 13 octombrie 2019, la monumentul lui Pavel Chinezul din Șibot vor fi marcați cei 540 de ani trecuți de la bătălia de la „Câmpul Pâinii”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sub genericul ”Să reaprindem flacăra recunoștinței pe câmpul biruinței”, duminică, 13 octombrie 2019, de la ora 17.00, în stația CFR Șibot, la statuia lui Pavel Chinezul, va avea loc comemorarea bătăliei de la 1479, de pe Câmpul Pâinii, considerată, drept unul dintre cele mai importante momente din istoria Transilvaniei.

Aici, pe Câmpul Pâinii, în 13 octombrie 1479, o armată multinaţională condusă de voievodul Transilvaniei, Ştefan Bathory, comitele de Timişoara, Paul (Pavel) Chinezul, despotul sârb, Vuk Brancovic şi fostul domn muntean Basarab Laiotă cel Bătrân a învins o importantă oaste otomană condusă de beiul Ali Kodsa. Eroul bătăliei a fost Pavel Chinezul, comite de Timişoara, unul dintre cei mai mari războinici ai vremii, vestit pentru forţa sa neobişnuită.

Înfruntarea a intrat în legendă, fiind considerată o mare victorie creştină, în contextul în care trupele ardelene nu numărau mai mult de 15.000 de oameni, în timp ce trupele turceşti numărau 20.000 de spahii, achingii şi ieniceri la care se adăugau mai bine de 2000 de valahi.

”Acum mai bine de cinci veacuri militarii de frunte ai Transilvaniei uniți au ținut pieptul marii puteri otomane. Deși de etnii și religii diferite acești bravi bărbați au luptat și murit pentru apărarea gliei străbune. Sângele lor amestecat în pământul roditor ne apare an de an în fața ochilor prin roșul sângeriu al petalelor de mac.

,,La 13 octombrie 1479 pe Câmpul Pâinii lângă Orăștie a avut loc o confruntare epopeică între lumea creștină și lumea musulmană, iar victoria câștigată capătă noi semnificații în zilele noastre. Consecința directă a acestei mari victorii a fost faptul că vreme de 50 de ani turcii nu au mai îndrăznit să jefuiască Transilvania, iar pentru istoria acestor locuri bătălia de la Câmpul Pâinii din toamna anului 1479 este cea mai importantă victorie. La finalul evenimentului pe care îl organizăm, ne-anm propus să facem un foc prin care să ,,reaprindem flăcăra recunoștinței pe CÂMPUL biruinței!” , ne-a declarat reprezentantul comitetului de inițiativa, dr. Mihai Căstăian- directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

Comemorarea va fi sprijinită de autorităţile locale din Şibot, Orăştie, Cugir, Romos, ,,Aurel Vlaicu” şi Geoagiu, iniţiativa trecând peste “graniţa” dintre judeţe (comuna Şibot aparţine judeţului Alba), având în vedere că secole de-a rândul, localităţile de pe Câmpul Pâinii au aparţinut de Scaunul Orăştie.

La manifestare, au fost invitați să participe reprezentanți ai Asociația Naționale Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Hunedoara, Grupul de Inițiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia – 2018”, Societatea ,,Astra” Orăștie, Asociația Pro Cugir, Societatea Culturală ,,Vinereana” și Asociația ,,Câmpul Pâinii” Vinerea – Cugir. Au fost invitați de asemenea, Cavalerii de Muhlbach Sebeș, care prin echipamente militare şi scene deosebite de luptă vor rememora tabloul eroicei bătălii, petrecute în urmă cu o jumătate de mileniu, pe Câmpul Pâinii.

După cum preciza dr. Mihai Căstăian, acțiunea de duminică face parte dintr-un proiect în vederea amplasării unui monument national situat în apropierea autostrăzii și a liniei ferate din apropiere. Programul va conține: Tedeum, Evocare istorică și alocuțiuni ale invitaților.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri din zonă

Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, câștigătoarea turneului „Cupa Satelor la Fotbal”, organizat la Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, Primăria Comunei Săliștea împreună cu Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea au organizat CUPA SATELOR LA FOTBAL.

La această competiție au participat echipele următoarelor școli: Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea, Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, Școală Gimnazială Pianu de Sus, Școala Gimnazială Beriu, Școala Gimnazială Orăștioara de Sus, Școala Gimnazială Blandiana și Școala Gimnazială Romoș.

Pe podium s-au aflat următoarele echipe:

Locul I – Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos
Locul II – Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea
Locul III- Școala Gimnazială Beriu.

Felicitări organizatorilor, participanților și mai ales câștigătorilor!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

123 de ani de la nașterea academicianului „David Prodan”, sărbătoriți la Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 martie 2025, elevii Scolii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea, foști elevi, cadre didactice și reprezentanții Primăriei Comunei Săliștea, domnul primar Gherman Ioan și domnul viceprimar Linuț Gheorghe, au sărbătorit 123 de ani de la nașterea academicianului David Prodan.

Cu aceasta ocazie s-au depus coroane de flori, s-au intonat cântece patriotice și s-au rememorat date importante din viața și opera marelui istoric. Noi, cei din Săliștea și cei care profesăm la Școala Gimnazială „David Prodan” suntem mândri să fim urmașii marelui academician.

Director,
Prof. Suciu Ionela Gabriela


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Castelului Corvinilor nu va putea fi vizitat în perioada 18–24 martie 2025. Vezi motivul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de marţi, 18 martie și până luni, 24 martie 2025, inclusiv, Castelul Corvinilor nu va putea fi vizitat. În perioada amintită se vor efectua lucrări de înlocuire a structurii din lemn a podului de acces.

Vor fi înlocuite toate elementele din lemn ale podului, motiv pentru care lucrările nu se pot derula în condiţii de maximă siguranţă şi pentru fluxul de vizitatori.

Pentru refacerea podului de acces se va lucra în schimburi prelungite, inclusiv seara/noaptea, astfel încât activitatea turistică la Castelul Corvinilor să se poată relua în data de 25 martie (2025).

Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de 5 milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir