Administraţie
Drumul de pe Râul Mare riscă să rămână în „epoca de piatră”. Direcţia Silvică Alba și Romsilva refuză să-l cedeze Primăriei Cugir
În demersul său de a-şi dezvolta turistic zona montană, prin preluarea şi ulterior prin modernizarea drumului forestier Râul Mare-Şurianu, Cugirului i se pun primele piedici la nivel judeţean, de către Direcţia Silvică Alba, şi apoi la nivel naţional, de către Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA.
Cele două instituţii au răspuns negativ la solicitarea Primăriei Cugir ca drumul şi terenul aferent lui să fie trecute în domeniul public al oraşului şi în administrarea consiliului local, în prezent ele fiind în domeniul public al statului şi în administrarea RNP Romsilva.
Turismul în zona de munte este văzut de către conducerea administraţiei locale ca una dintre oportunităţile viitoare de dezvoltare economică a oraşului, cu condiţia amenajării optime a infrastructurii rutiere.
„Cugirul poate, trebuie şi are dreptul să beneficieze de oportuniţăţile turistice ale zonei în care se află. Vrem să modernizăm drumul Râul Mare-Şurianu, care este cea mai rapidă cale de acces către Domeniul Schiabil, însă nu putem face acest lucru decât dacă devenim proprietari asupra drumului. Din păcate, demersul nostru întâmpină primele piedici, însă vom continua să parcurgem toţi paşii legali necesari, pentru că nu putem permite să pierdem o oportunitate de dezvoltare economică”, a precizat primarul Adrian Teban.
Primăria Oraşului Cugir consideră că avizele negative date de cele două instituţii sunt nu doar neîntemeiate, ci şi lovite de nulitate. Din acest motiv, autoritatea locală a formulat plângeri prealabile către Direcţia Silvică Alba şi RNP Romsilva, solicitând revenirea asupra hotărârilor luate. În primul rând, se reclamă o încălcare a competenţelor expres prevăzute de lege în cazul ambelor decizii.
Concret, Hotărârea nr. 57/14.10.2020 a Comitetului Director al Direcţiei Silvice Alba este lovită de nulitate din simplu motiv că instituţia în cauză nu are atribuţii de avizare privind trecerea drumului forestier Râul Mare-Şurianu în proprietatea publică a oraşului Cugir. „Conform Ordinului nr. 1019/2019, asupra deciziei de emitere a avizului are competenţă doar Consiliul de Administraţie al RNP – Romsilva şi nicidecum un organ colegial al unei unităţi din subordinea Directorului General al RNP – Romsilva” se arătă în plângerea prealabilă formulată de Primăria Cugir.
Tot nulă, pe motiv de încălcare a competenţelor, este considerată şi adresa prin care Directorul General RNP Romsilva comunică faptul că „nu se poate emite avizul”. În fapt, solicitarea Primăriei Cugir nici măcar nu a fost dezbătută de către Consiliul de administraţie al instituţiei, cel în măsură să ia o decizie în acest sens.
Administraţia locală cugireană reclamă inclusiv lipsa unor motivaţii temeinice şi corespunzătoare. Argumentul că „drumul forestier în cauză deserveşte în totalitate fond forestier proprietate publică a statului” este considerat contrar adevărului, deoarece o porţiune din acesta, respectiv 6,60 km este proprietatea Oraşului Cugir, iar drumul deserveşte alte şapte suprafeţe de pădure aflate în proprietatea altor primării, consilii locale şi composesorate. În neconcordanţă flagrantă cu adevărul şi cu legislaţia în vigoare este considerat şi argumentul că prin trecerea drumului în proprietatea Cugirului s-ar falimenta Ocolul Silvic Cugir, în fapt, conform legislaţiei din domeniu, acesta având în continuare dreptul să folosească ca şi în prezent acest drum forestier”. În plus, ne întrebăm retoric dacă explotarea fondului forestier pe un drum modernizat scade sau creşte rentabilitatea” mai precizează edilul Cugirului.
Primăria Oraşului Cugir este decisă să apeleze la toate mijloacele legale, obiectivul demesrului fiind dezvoltarea turismului în zona Cugir şi impulsionarea economică a oraşului.
Administraţie
Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor
Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .
„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .
În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.
Administraţie
Au început lucrările de modernizare a străzii Făgețel din Cindeni și se amenajează noi locuri de parcare pe strada Gheorghe Asachi
Conducerea Primăriei Cugir verifică regulat modul în care se execută lucrările edilitare din oraș, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă.
Primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat în teren, pe strada Făgețel din Cindeni, care face legătura între strada Cloșca și Dorului și pe strada Gheorghe Asachi unde se înființează noi locuri de parcare.
Pe strada Făgețel se vor realiza:
– canalizația tehnică,
– canalizarea pluvială,
– modernizarea carosabilului și amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită.
– intrările în curți
Ținem să precizăm faptul că această strada nu a fost prinsă în proiecte europene ci se realizează din bugetul local. De asemenea, vom mai face astfel de investiții in continuare pe străzile care încă nu au fost modernizate.
Pe strada Gh. Asachi se înființează 13 noi locuri de parcare și se modernizează intrările în blocuri, în baza proiectului cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava”, proiect care prevede modernizarea a 23 de stăzi.
Administraţie
Finanțare de 1.500.000 de lei obținută de Spitalul Orășenesc Cugir printr-un proiect de „Guvernanță digitală eHealth”
Spitalul Orășenesc Cugir a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Guvernanță digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei.
Prin realizarea proiectului se preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:
– Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
– Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
– Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
– Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
– Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
– Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.
Managerul spitalului, Florin Arion, se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
Carcotas
22.12.2020 la 23:32
„Vrem să modernizăm drumul Râul Mare-Şurianu, care este cea mai rapidă cale de acces către Domeniul Schiabil” / CORECTARE – Drumul Raul Mare – Surianu este cel mai „scurt” dar nu este cel mai „rapid” … Ar putea fi cel mai „rapid” pentru cugireni sau pt. cei care vin din Vestul sau Nord – Vestul tarii DOAR dupa modernizare si asfaltare… 🙂