Actualitate
Drapelul României, coborât în bernă la Cugir, în memoria Reginei Ana de România
Potrivit hotărârii Guvernului României, prin care ziua de 13 august 2016 a fost declarată zi de doliu național în memoria Reginei Ana, pe raza orașului Cugir a fost arborat în bernă Drapelul României. Cei care au respectat primii această decizie, imediat după miezul nopții a fost Asociația Pro Cugir condusă de inginerul Aurel Voicu.
Coborârea în bernă a drapelului a avut loc la Coloana Drapelului României, situată în curtea bazei sportive „Arena Cugir”, construcție din metal (foto) care măsoară 16 metri înălțime, ridicată recent de amintita asociatie locală.
Drapelul în bernă era arborat, la primele ore ale dimineții, și în fața Primăriei Cugir, la Casa de Cultură, și la încă două instituții locale de învățământ.
Legea care reglementează arborarea în bernă a Drapelului Național este Legea 75 din 16 iulie 1994, privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului National și folosirea sigiliilor cu Stema României de către autoritățile și instituțiile publice.Obligativitatea arborării drapelului este valabilă și pentru sediile partidelor politice, sindicate, patronate, instituții de învățământ. Acest lucru poate fi făcut și de persoanele fizice care aleg să arboreze Drapelul României.
Text: Constantin Predescu
Foto: Vasilica Todor
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Seară de folk, organizată în scop caritabil de către Clubul Rotary Anima Mundi din Cugir
Pasiunea pentru muzică capătă deseori valențe deosebite de manifestare prin evenimentul caritabil desfășurat recent, la inițiativa artistului cugirean, Vasile Palfi și în organizarea Clubului Rotary Anima Mundi din Cugir.
Doamna profesor Luminița Cebotari, prezentatoarea evenimentului, ne-a spus că „pentru toți cei prezenți voluntariatul a fost o modalitate perfectă de a crește sentimentul de împlinire prin adăugarea unui raport de valoare comunității din Cugir”.
Clubul Rotary Anima Mundi, la președinția căruia se află în acest an dr. Radu Julean, și-a propus, în dorința sa de a contribui la binele comun și ca un act de dăruire necondiționată, să continue proiectul început în urmă cu doi ani „Ambulanță pentru viață”. Toate grupurile de elevi, alături de Vasile Palfi și Carmen Sulincean, și-au pus la dispoziție timpul pentru a descoperi printr-o lecție valoroasă puterea solidarității.
Cei peste 150 de spectatori prezenți în Sala Festivă a Composesoratului Grăniceresc din Cugir au trăit împreună emoția și frumusețea muzicii folk care i-a legat și i-a adus mai aproape. Grupurile care au ocupat scena cu momente pline de sensibilitate și energie tinerească au fost: Centrul pentru Tinerii al Catedralei din Cugir (coordonator preot Adrian Cebotari), grupul Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir (coordonator prof. Alexandra Costea), grupul Echo (coordonator Attila Doszlop).
Evenimentul a fost încheiat de recitalul susținut de solista Carmen Sulincean și Vasile Palfi, artiști care fac educație muzicală tinerei generații la Cugir. Rotary Club Anima Mundi, un grup sudat de prieteni voluntari, a mulțumit pentru generozitate și implicare tuturor celor prezență la evenimentul desfășurat la Composesoratul Grăniceresc din Cugir.
„Ne bucurăm că ne-au fost aproape colegi de la alte cluburi, părinți, frați, apropiați ai tuturor celor care au performat astăzi. Fără dumneavoastră magia acestei seri nu ar fi fost posibilă. Melodiile din această seară ne-au învățat să visăm, să iubim, și avându-vă ca parteneri dorim să devenim o forță motrice a schimbării în bine aici la Cugir. Pentru aceasta, la ieșirea din sală, avem câteva urne pentru ambulanța socială. Gestul dumneavoastră va merge dincolo de sentimentul plăcut al celor care vor beneficia de ambulanța socială”, a fost mesajul doamnei prof. Luminița Cebotari.
Constantin PREDESCU
Actualitate
106 ani de la Marea Unire din 1918, marcați prin depunerea unei jerbe la placă-simbol de pe frontispiciul Primăriei Orașului Cugir
Miercuri, 20 noiembrie în orașul Cugir s-a desfășurat proiectul „PATRIA RECUNOSCÃTOARE. CLOPOTELE ÎNTREGIRII” devenit o tradiție tribut ce uneşte toate unitặțile administrative teritoriale ale județului Alba și Consiliul Județean Alba. Acesta pune în prim plan adâncul respect față de înaintaşii ce au scris istoria.
Pentru omagierea celor care au înfăptuit Unirea, au fost realizate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, plăci din alamă gravate cu numele reprezentanților din teritoriu care au participat la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918.
Marea Unirea avea să fie consfințită printr-un ultim pas – Proclamarea la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I ca rege al tuturor românilor, astfel acum la împlinirea a 106 ani, pe întreg teritoriul județului Alba. În acest sens, în bisericile din oraș vor bate clopotele de 106 de ori pentru cinstirea celor ce au înfăptuit Unirea.
În orașul Cugir, Viceprimarul Călin Furdui, consilierul local Uritescu Cristian, directorul general al Centrului Cultural Cugir Diane Dobrean, Oprișiu Silviu și Radu Mircea au participat la depunerea unei jerbe la placă-simbol pe frontispiciul Primăriei Orașului Cugir.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului