Actualitate
Dezvoltarea eficientă a Clusterului PrelMet Transilvania va reduce decalajul faţă de nivelul mediu înregistrat la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene
- Interviu cu dr. Ioan Bele – preşedintele Clusterului Prelucrări Metale Transilvania
– Dle doctor Ioan Bele, pentru început vă rog să le reamintiţi cititorilor despre ceea ce reprezintă proiectul pe care îl gestionaţi, în calitate de preşedinte, şi anume “Clusterul PrelMet Transilvania”.
– Clusterul Prelucrări Metale Transilvania (PrelMet Transilvania) este o asociaţie care s-a constituit în jurul unei zone cu o istorie lungă în domeniul prelucrării metalelor. Clusterul a luat fiinţă în martie 2013 şi are locaţia situată în Cugir, în clădirea sediului administrativ al Parcului Industrial. La un an de la înfiinţare, clusterul are în componenţă 27 de firme, dintre care 10 se află în Cugir, existând perspectiva atragerii de noi membri din Alba, Aiud, Cugir, Cluj, Zalău şi Sibiu. Mai are în componenţă trei universităţi, două municipalităţi, două administraţii locale/regionale, patru facilitatori şi, nu în ultimul rând, un parc industrial. Trebuie să mai amintesc că în cluster am atras şi S.C. Bucureşti, companie cu care ne-am propus să facem cercetare industrială, inovare şi transfer de tehnologie. Nevoia implementării acestui proiect este determinată de nevoia la nivel naţional şi regional de a realiza structuri cluster, bazate pe lucrul în reţea, şi de a câştiga încrederea agenţilor economici în acest tip de reprezentare, cooperare, colaborare şi dezvoltare în comunităţile lor. Ideea acestui proiect a fost determinată de faptul că un cluster este un mecanism puternic care poate contribui la dezvoltarea sustenabilă la nivel regional, pentru început, iar apoi la nivel naţional. Avantajul competitiv oferit de structura cluster porneşte de la nivelul microeconomic şi se conduce prin inovare, creşterea eficienţei şi a susţinerii procesului de start-up. În perioada septembrie 2013 – iunie 2014, am coordonat un proiect referitor la “Strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia” şi am trecut la derularea unui alt proiect: “Participarea municipiului Alba Iulia la clusterul inovativ naţional Polul de Competitivitate «Aliment Transilvania» (Food Transilvania)”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
– Aţi făcut referire la firmele membre, dar şi la perspectiva dezvoltării clusterului prin înscrierea de noi agenţi economici. Care sunt principalele obiective ale clusterului, dar şi avantajele acestor societăţi membre?
– Pricipalele obiective ale Clusterului PrelMet Transilvania sunt creşterea eficienţei companiilor şi reducerea diferenţelor dintre nivelul mediu înregistrat la nivel naţional şi cel de la nivelul UE. Ţinta este reprezentată prin creşterea economică înregistrată de companiile membre. Ca parte a obiectivului principal, este de dorit ca un cluster să includă în viitor mai multe companii, ca rezultat al întăririi capacităţii organizaţionale a clusterului. De aceea, clusterul trebuie să-şi extindă reţeaua de membri, incluzând mai multe companii din domeniul prelucrării metalelor care să-şi dorească să se dezvolte în acest tip de asociaţie, de a lucra într-o reţea cluster, de a crea şi implementa un sistem de comunicare eficient. Acest lucru va face ca asociaţia să fie reprezentativă la nivelul regiunii şi un facilitator pentru dezvoltarea viitoare. Clusterul îşi propune, de asemenea, dezvoltarea activităţilor C&D&I (Cercetare-Dezvoltare-Inovaţie), transferul de tehnologii şi coordonarea activităţilor şi a proiectelor la nivelul clusterului, pentru a promova internaţional clusterul, pentru îmbunătăţirea cooperării între membrii acestuia şi atragerea de noi membri. Mai există şi câteva activităţi specifice cum ar fi: dezvoltarea sectorului de procesare a metalelor în România, îmbunătăţirea accesului membrilor la transferul de tehnologii, îmbunătăţirea productivităţii membrilor clusterului şi îmbunătăţirea poziţiilor în piaţă a acestora, dezvoltarea cooperării şi lucrului în reţea a membrilor clusterului, susţinerea unui mediu de afaceri favorabil, internaţionalizarea. În ceea ce priveşte avantajele principale ale companiilor membre, aş putea enumera: resurse umane specializate comune, furnizori comuni şi clienţi specializaţi, infrastructură educaţională specifică, diseminarea cunoştinţelor în interiorul clusterului.
– Revenind la modul în care se derulează proiectul, vă rugăm să ne spuneţi în ce stadiu se află preocupările întreprinse până în prezent?
– O mare reuşită se referă la faptul că am atras în cluster una dintre prestigioasele firme din Sibiu, şi anume S.C. COMPA S.R.L. Sibiu (fostă IPAS), o societate comercială cu structură de firmă europeană, care numără 1.700 de angajaţi şi are 56% capital românesc, iar exportul reprezintă 70% din producţie. Este o firmă mare, cu o cifră de afaceri de 500 de milioane de lei/an, cu o dotare tehnică de excepţie (500 de maşini cu comandă numerică), ceea ce face ca un salariat să lucreze pe 2 sau chiar 3 maşini CNC. Este un mare câştig pentru cluster, fapt ce ne-a determinat ca pe 18 decembrie a.c., să organizăm un workshop la Sibiu, având ca temă “Transferul de bune practici”, unde am invitat mai mulţi membri ai clusterului şi nu numai. Recunoscuta firmă sibiană a reuşit să implementeze şi performantul sistem de management KAIZEN, un sistem care s-a dovedit a fi prolific în condiţiile crizei economice globale.
– Ce măsuri de organizare v-aţi propus pentru perioada viitoare?
– Suntem interesaţi de consolidarea clusterului şi de dezvoltarea lui prin creşterea încrederii şi conlucrarea între membrii asociaţi, fapt pentru care am obţinut finanţarea clusterului, dezvoltarea pe orizontală cu forme de producţie, de cercetare şi dezvoltare. Ca element nou, avem satisfacţia câştigării “Etichetei de bronz” la nivel european, o recunoaştere care înseamnă că suntem luaţi în evidenţă la nivelul Comisiei Europene şi putem derula proiecte pe programe cum sunt „Cosme” şi „Horizon 2020”. Primul este un program care vizează competitivitatea întreprinderilor şi a IMM-urilor, iar cel de-al doilea este programul-cadru al UE în domeniul cercetării şi inovării şi reprezintă instrumentul economic pentru asigurarea competitivităţii pe plan mondial a spaţiului european. „Horizon 2020” va fi derulat între 2014 şi 2020. Auditul pentru câştigarea acestei încrederi s-a dezvoltat cu experţi ai Uniunii Europene la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, instituţie care deţine funcţia de vicepreşedinte prin profesorul dr. Ioan Adelean. Clusterul a evoluat şi urmează să atingem nivelurile de “argint”, respectiv “aur”. În acest context, în care clusterul a atins nivelul trei de maturitate la nivel european şi nivelul 6-12 în România, putem realiza contacte cu clustere externe din ţări precum Germania şi Franţa, cu care urmează să încheiem acorduri de colaborare. În perioada ce urmează, vom organiza trei workshop-uri: la Alba Iulia, la Universitatea „1 Decembrie 1918”, vom prezenta noile programe de finanţare şi vom dezbate felul în care lucrează clusterele ce se adresează IMM-urilor. O altă conferinţă va avea loc în februarie, la Cluj-Napoca, cu tema: “Implementarea sistemelor de calitate în întreprinderi”, iar la Cugir avem prevăzute două workshop-uri, cu referire la “Dezvoltarea relaţiilor de colaborare între firmele din cluster” şi “promovarea unor sisteme noi de calitate”. Revin spre a aminti că, la conferinţa de la Sibiu din 18 decembrie, se va vorbi despre implementarea în cluster a sistemului de management Kaizen (schimbare), un stil de management performant, care s-a dovedit de mare succes în Japonia. Aşa cum am mai spus, vizăm să cuprindem în cluster agenţi economici din judeţele Cluj şi Zalău, un demers în cadrul căruia ne-am propus să vizităm unităţi economice din cele două judeţe şi să prezentăm în mod flexibil strategia noastră privind dezvoltarea clusterului ca obiectiv major de afirmare inteligentă a întreprinderilor mici şi mijlocii.
– La ce planuri v-aţi mai gândit în legătură cu viitorul clusterului?
– Vrem să susţinem depunerea de proiecte de dezvoltare ale membrilor, să promovăm un proiect de implementare a sistemului calităţii, un proiect de întărire a managementului şi să promovăm un proiect de platformă TIC pentru promovare. Vreau să mai precizez că avem contacte cu clustere din Germania, Spania şi Italia, iar din punct de vedere al colaborării, Clusterul PrelMet Transilvania este membru al Clustercollaboration-UE, Clustero – Asociaţia Clusterelor din România şi Transilvania Consortium of Cluster – Regiunea Centru. În concluzie, putem afirma despre clusterul promovat că dezvoltarea eficientă a acestuia va reduce diferenţa faţă de nivelul mediu înregistrat la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene.
– Dle doctor Ioan Bele, vă mulţumesc pentru interviul acordat şi vă doresc mult succes!
Actualitate
Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir
Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.
La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.
„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.
Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.
Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.
„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.
În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.
Actualitate
Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp
Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului