Rămâi conectat

Actualitate

Dezbatere publică la Cugir dedicată mobilizării cetățenilor pentru rezolvarea problemelor din comunitățile locale

cugirinfo.ro

Publicat

în

dezbatere-cugir-14-apr-2016La Casa de Cultură din Cugir a avut loc astăzi dezbaterea publică „De la comunități informate la comunități implicate – povești cu răsunet din rețeaua ANBCC” dedicată promovării metodelor de mobilizare a cetățenilor și comunităților locale pentru ca acestea să își poată rezolva problemele și să poată avea un cuvânt de spus în luarea deciziilor.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) cu sprijinul Biroului de Consiliere pentru Cetățeni Cugir (prin ing. Daniela Bârsan), în cadrul proiectului “BCC pentru Comunitate: de la Asistența Cetățenilor către Asistența Comunităților”. Plecând de la „Regulamentul privind inițiativa cetățenească” reprezentanta ANBCC, Maria Antica a considerat că “spiritul de inițiativă într-o comunitate porneşte, în primul rând, de la individ – cu resursele sale interioare de cunoaştere, de pricepere, de timp, de energie şi de pasiune, de dorinţă şi de voinţă. De la individ se transmite la cel de lângă, apoi la cel de lângă, şi tot aşa – până atinge vieţile tot mai multor oameni”. În acest context cei  prezenți, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, ai asociațiilor de proprietari din localitate, cetățeni din comunitate, au avut prilejul, ca prin studiul de caz prezentat de managerul BCC Câmpia Turzii, Aurel Ilea, să afle cum reușesc cetățenii din Câmpia Turzii să determine autoritățile publice să le rezolve problemele și nevoile.

Rezultatele pozitive prezentate au prilejuit inițierea dezbaterii pe tema implicării și mobilizării cetățenilor și cei prezenți s-au dovedit a fi printre  cei preocupaţi de soarta lor şi a celor din jurul lor. Pentru formarea unei comunități puternice, cu un mai mare control asupra resurselor locale și a condițiilor care le afectează traiul, Constantin Bârsan unul dintre managerii cu experiență în domeniu a apreciat că „având în vedere existența celor trei mari actori locali – autorități publice, sector privat și sector neguvernamental – este nevoie ca acesta din urmă să se exprime în mod coerent și unitar. În acest sens o primă etapă o constituie coagularea reprezentanților societății civile care să schimbe modul de rezolvare a problemelor comunității locale. Conceptul definit de regulamentele europene este cunoscut sub numele de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC) , modul de abordare fiind acela de jos în sus.”

La finalul întâlnirii cei prezenți au fost de acord cu propunerea lui Constantin Bârsan de constituire a grup de inițiativă al ONG-lor care să contribuie la selectarea problemelor cu care se confruntă comunitatea locală și stabilirea unei strategii comune care să contribuie la rezolvarea acestora.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.

Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.

Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.

„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.

Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.

Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.

În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.

Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.

Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.

Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.

Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:

Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.

Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.

Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir