Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Delegație a Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Cugir prezentă în Spania la cea de-a doua mobilitate din cadrul Programului „Erasmus+”

cugirinfo.ro

Publicat

în

O delegație de cadre didactice aparținând Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Cugir, a fost prezentă în Spania, la cea de-a doua mobilitate din cadrul Programului „Erasmus+”, respectiv a Proiectului de Parteneriat Strategic Earthworm, Acțiunea Cheie 2. Un demers care se va desfășura pe perioada a 2 ani școlari, 2017-2019 și are ca parteneri instituții școlare din România, Spania, Lituania și Islanda-coordonator general.

În cadrul acestei activități denumită Learning/Teaching/Training Activity, un grup de 3 cadre didactice de la Școla Gimnazială nr. 3 Cugir au participat la activitatea din Spania, regiunea Cantabria, după ce în prealabil au fost selectate la concursul desfășurat pentru aceasta, acțiune desfășurată conform managementului de proiect. Cadrele didactice participante: Elisabeta Bîrloncea, Flavia Muntean și Nicoletta Huștiuc au avut ocazia să facă schimb de experiență cu alte cadre didactice partenere în proiect. Activitatea s-a desfășurat pe zile, conform calendarului stabilit de comun acord de coordonatorii proiectului, pe tema centrală a proiectului sustenabilitatea, proiect coordonat de cele patru cadre didactice din fiecare țară, respectiv: prof. Nicoletta Huștiuc, coordonator de proiect pentru România, Luisa Fernandez Sanchez- coordonator Spania, Ausra Guzauskiene- coordonator Lithuania și Maricris Castillo de Luna- coordonator Islanda și mtotodată coordonator general.

Programul de desfășurare a inclus în primele două zile vizită la Școala Ceip Monte Corona din regiunea Cantabria, Udias, El Liano, unde fiecare școală participantă la proiect a avut de prezentat un scurt filmuleț despre activitățile din fiecare țară, respectiv școală participantă, apoi workshopuri legate de educația ecosocială, explicată pe larg de experți, cu aplicații practice pe curriculum spaniol, apoi workshop practic legat de educația pentru mediu, la fel de util prin exemplele practice și activitățile concrete. În mod specific s-a explicat cum educația pentru sustenabilitate împreună cu educația pentru reziliență au comun într-o diagramă Venn educația pentru ocrotirea pământului. Experții invitați și traducătorii au participat cu deosebit interes și pregătire, la fel ca toți participanții la proiect.

A treia zi a continuat cu activități ecologice realizate de această școală împreună cu o Asociație ecologică și protecția mediului ambiant, care conlucrează ca voluntari împreună cu această școală. Copii, părinți, voluntari din asociație, profesori din școală și noi, toți participanții la mobilitate am asistat la experimente realizate în natură de echipe de copii și cadre didactice, coordonate de acei voluntari, copiilor dându-li-se sarcini concrete: de a măsura distanța dintre cele două maluri ale râului, temperatura apei din râu apoi multe altele, care au fost notate de copii pe fișele de observare realizate de către voluntarii asociației.

Următoarele zile au continuat cu vizite culturale în Santander, unde au fost urmărite printre obiective turistice și culturale: Centro Botin, Muzeul Maritim, Muzeul El Hombre y la mar, Palacio Magdalena, Plaja El Sardinero, apoi în Bilbao: Palacio del Embarcader, Muzeul Guggenheim, Muzeul Belles Artes, Sacrado Corazon, Parcul Dona Casilda, Stadionul San Mames, mobilitatea finalizându-se cu seara culturală, unde într-un cadru festiv au fost înmânate certificatele de participare la mobilitate fiecărei țări partenere. Bineînțeles, din programul acestei activități nu a lipsit întâlnirea transnațională, în cadrul căreia coordonatorii de proiect au discutat aspecte organizatorice legate de viitoarea mobilitate care va avea loc la sfârșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie 2018 în România și diverse aspecte legate de desfășurarea acestei mobilități din Spania.

Întreaga mobilitate a avut un real succes, activitatea fiind foarte bine planificată de colegii din Spania, în calitate de parteneri de proiect.

Mulțumim Erasmus+ pentru această oportunitate și dorim să încurajăm pe această cale pe cei care încă nu au aplicat pentru acest tip de proiecte să lucreze cu încredere, deoarece se întâmplă precum în proverbul românesc: ,,După faptă și răsplată!”

Proiectul ” Earthworm” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, acţiunea KA2 – parteneriate strategice, schimb de bune practici, parteneriate doar între școli. Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

Coordonator proiect: prof. Nicoletta Huștiuc


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir – două calificări la etapa națională a Concursului „TERRA – Mica Olimpiadă de Geografie”

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Ai izbutit, continuă! N-ai izbutit, continuă!” este motto-ul după care s-a ghidat celebrul explorator norvegian Nansen.

Urmând îndemnul acestuia, două eleve deosebite, Briana Beschieru și Georgiana Cristea din clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, îndrumate de profesorul de geografie Claudiu Mărginean-Bota, au reușit o performanță în premieră în orașul Cugir: calificare la etapa națională a Concursului „Terra – Mica Olimpiadă de Geografie”. Și nu doar la geografie!Aceste fete au obținut rezultate foarte bune la olimpiadele de Limba și literatura română, Limba engleză, la concursuri de dans sportiv și karate.

Iată ce ne-au declarat, referindu-se la rezultatele obținute:

Briana Beschieru: „Pentru mine, Concursul Terra înseamnă mai mult decât un concurs la geografie. Este o provocare, o ocazie de a-mi depăși limitele și de a-mi demonstra mie însămi că pot mai mult. După ce am participat la națională în clasa a V-a și nu m-am calificat în a VI-a,   m-am ambiționat și am revenit cu o calificare în clasa a VII-a. Acum îmi doresc să obțin un punctaj cât mai bun la etapa națională, ca răsplată pentru toată munca și dragostea mea pentru geografie.”

La rândul său, Georgiana Cristea a spus: „Acest concurs m-a ajutat să îmi demonstrez mie că, dacă muncesc pentru ceea ce îmi doresc, pot avea rezultate bune. Participând pentru prima dată la concursul „Terra”, am avut o experiență memorabilă și, datorită acestui concurs, am aflat lucruri uimitoare despre planeta noastră. Mă bucur ca am ajuns până aici și că iubirea mea pentru natură și animale poate fi observată în rezultatul meu.”

Motivația și pregătirea exemplară a fetelor a readus Școala Gimnazială Nr.3 pe podiumul județean al concursurilor și olimpiadelor școlare de profil.

„De menționat e faptul că, în trecut, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 au mai participat la faza națională a acestui concurs, demonstrând o temeinică pregătire de specialitate și un real interes pentru geografie. Reamintim numele celor care ne-au reprezentat școala și orașul cu cinste la etapa națională: Iulius Urieșu (2015 și 2016-Școala Gimnazială Ioan Mihu Vinerea), Georgiana Ilca (2015), Briana Beschieru (2023). În acest an, pe lângă calificările la etapa națională, elevii noștri au mai obținut 4 mențiuni la clasa a V-a, prin elevii: Vlad Negru, Eric Orban, Iulia Vinceler, Raul Dubleș și o mențiune la clasa a VII-a prin eleva Miruna Andrei. Felicitări tuturor și mult succes la etapa națională din luna mai” a dorit să transmită prof. Claudiu Mărginean.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Guler Daniel Emanuel și Kiss Andra Maria, elevi ai Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificați la etapa națională a Olimpiadei de Religie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Într-o lume tot mai orientată spre știință, tehnologie și progres material, este cu adevărat remarcabil să vedem tineri care încă păstrează vie flacăra credinței și a valorilor spirituale. 

În ciuda contextului actual, în care dimensiunea spirituală pare adesea marginalizată, doi elevi de excepție din clasa a IX-a, profil matematică-informatică intensiv informatică au demonstrat că valorile religioase nu doar că își păstrează relevanța, ci pot constitui un fundament solid pentru performanță și formare personală autentică.

Așadar, Guler Daniel Emanuel a obținut locul I și s-a calificat la etapa națională a olimpiadei de religie cultul baptist iar Kiss Andra Maria a obținut locul III la cultul ortodox.

Evident, nu am ratat șansa să stăm de vorba cu cei doi elevi, curioși și totodată plăcut surprinși de această realizare neașteptată a lor la o disciplină care nu este neapărat la îndemâna oricui.

„Mă bucur să împărtășesc această experiență specială – calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Religie cultul creștin baptist. Deși este a treia oară când trec mai departe, emoția rămâne la fel de intensă. Este o provocare, dar privesc cu speranță înainte, mândru să reprezint Colegiul Național „David Prodan”, orașul Cugir și județul Alba. Până în clasa a VII-a nici nu știam de existența acestei olimpiade. Știam doar de cea organizată pentru cultele ortodox și catolic, dar nu mă așteptam să existe și pentru cele protestante. Doamna profesoară de religie ortodoxă, trecând dincolo de „granițele” dintre culte, m-a provocat să particip. Așa a început această frumoasă experiență. De trei ani învăț cu pasiune o disciplină prin care Îl descopăr pe Dumnezeu, înțelegând că El nu este o noțiune abstractă, ci o prezență reală, plină de dragoste. Olimpiada nu este doar o competiție, ci și o călătorie spirituală, prin care aflu multe informații utile pentru întreaga viață. Sunt profund recunoscător familiei mele pentru sprijin, în special tatălui meu, pastor al Bisericii Creștine Baptiste Cugir, care mă ajută în pregătire. De asemenea, le mulțumesc profesorilor pentru susținere și încurajare!”, ne-a declarat Guler Daniel Emanuel.

„Participarea la Olimpiada de Religie a fost pentru mine o experiență deosebită, profundă, plină de emoții, învățare și bucurie. Rezultatul pe care l-am obținut mi-a adus bucurie, emoție și împlinire și m-a motivat și mai mult să continui să studiez cu pasiune și curiozitate. Eu am mai participat și în trecut la concursuri și la olimpiada de religie, pentru că această materie ocupă un loc special în inima mea. Cred sincer că religia nu este doar un obiect de studiu, ci un sprijin, o lumină și un mod de a înțelege mai bine lumea din jur și pe mine însămi. Într-o societate în continuă schimbare, credința ne oferă stabilitate și speranță, de aceea am ales să merg la această olimpiadă, fiindcă mă face să gândesc, să simt și să devin mai bună. Pe această cale țin să le mulțumesc din suflet profesorilor care m-au pregătit, pentru răbdarea, sprijinul și încrederea pe care mi le-au oferit. Fără ei, acest rezultat nu ar fi fost posibil!”, ne-a declarat Kiss Andra Maria.

După cum puteți vedea, acești tineri nu sunt doar premianți, ci adevărate modele de echilibru între rațiune și credință, între rigoarea studiului și deschiderea sufletească. Prin rezultatele lor, ne reamintesc tuturor că educația spirituală are un loc esențial în formarea omului complet, iar religia – ca disciplină școlară – a contribuit și contribuie profund la conturarea unei conștiințe morale și a unui sistem de valori solide.

Felicitări, Daniel și Andra, pentru dedicarea voastră. Sunteți o mândrie pentru școală, profesori și comunitate iar de la Daniel așteptăm vești bune din etapa următoare!

prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Darius Mitea, elev al Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, calificare la etapa națională a Concursului „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, seria succeselor continuă. Un nou motiv de mândrie a fost marcat de performanța elevului Darius Mitea, din clasa a VI-a, care a obținut Premiul al III-lea la etapa județeană a Concursului „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”. Performanța remarcabilă a acestuia l-a propulsat la etapa națională a competiției, unde va avea ocazia să își demonstreze cunoștințele și abilitățile.

Sub îndrumarea doamnei profesoare Dorina Nan, Darius Mitea a demonstrat nu doar cunoștințe temeinice de geografie, cât mai ales pasiune și multă perseverență, calități care l-au ajutat să facă față provocărilor competiției.

„Este o realizare deosebită pentru Darius, dar și pentru întreaga școală. Suntem mândri de el! Performanța sa ne demonstrează că, atunci când există pasiune și perseverență, se pot obține rezultate excelente”, a declarat conducerea școlii.

Felicitări lui Darius și dnei profesor pentru performanța obținută și mult succes în etapa națională!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir