Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Actualitate

Debut de autor: Cugireanul Constantin Avădanei – „Ideea de patriotism la români”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un vechi proverb afgan spune: „Nu-mi arăta pomul,arată-mi fructele”

Mânat de acest  îndemn, am răsfoit de mai multe ori conținutul volumului de proză, „Ideea de patriotism la români” (scos recent de sub tipar), aparținând  d-lui lect. univ. dr. ing. Constantin Avădanei din Cugir.

O carte pentru a cărei apariție, în condiții grafice deosebite, Editura și Tipografia Gutenberg Arad, au făcut dovada unui efort și profesionalism, aparte cu un titlu deloc desuet pentru vremurile de tăgadă pe care le traversăm.

Am citit cartea cu sufletul la gură sub masca netemutului și, din câteva priviri printre cele aproape două sute de pagini, am trăit, parcă, aievea, trăirile autorului. De ce…Ideea de patriotism la români? De ce culoarea roșului sângeriu pe copertă? De ce douăzeci și cinci de file imagologice, foto-document inserate în conținut? De ce imagini în alb-negru, dovezi ale trecerii istoriei, podobesc conținutul… Toate aceste întrebări, nu sunt luate aleatoriu spre a înlocui  Note de lectură. Nu, din contră, dorim, la o lectură foarte atentă,  să ne răspundem singuri.

Astfel că, mărturisește autorul …. „La început a fost mama, care mi-a dat viață. (…..)M-a învățat și am simțit ce este dragostea de mamă. (….). Patriotismul trebuie să devină o componentă a personalității și nu doar o sclipire de moment …

” Volumul este dedicat fiicelor autorului, Elena-Bianca și Maria-Costina, cât și camarazilor militari și tinerei generații ca un imbold spre o nestăvilită iubire față de patrie. De asemenea, osatura cărții se bucură de avizați referenți de specialitate și consultanți științifici (Dr.Doru Sinaci, comandor Ioan Mociar, prof.Eugeniu Criste) însă dominanta importanță și conturarea personalității autorului îi aparțin domnului prof.univ.dr.Anton Ilica. „Constantin Avădanei își are originea în Fântâna Mare a Sucevei , acolo unde parcă Dumnezeu a semănat cu voia  Sa însemne de genialitate.(…..)
Constantin Avădanei scrie această carte ca să reconstruiască ideea de patriotism și să se construiască pe sine”(Prefață, Anton Ilica).

O carte de debut, structurată pe trei mari capitole, cu subdiviziuni aparte, la care se adaugă  Anexe-Document,  adevărate Călătorii la pas, prin Istoria trăită a autorului, (Pe urmele memorandiștilor, Anul Centenar 2018, Ziua Limbii române la Vidin, Ecouri la Sărbătoarea  Centenarului Marii Uniri, Pe drumul glorios al jertfelor de sânge ale ostașilor români căzuti în
Războiul de Independență a României, 1877-1878, Grupul de Inițiativă din Alba Iulia, participant la Festivitățile de la Viena din1,2 iunie 2019, Anul omagial al Satului tradițional românesc ), Bibliografie selectivă, fac din volum o Carte -Document, cu Lecții de istorie, care îl așează pe autor în Catalogul nestrigat al Marilor Patrioți Români.

De fapt, în calitate de Președinte al Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018” autorul , lect.univ.dr.ing.col.(r)Constantin Avădanei, prin acest volum de debut, își trăiește clipa și spulberă graba unui vânt zburat al acelora, care, probabil, s-au grabit să îl catalogheze ca ,,..nu are operă..” însă Opera unui Militar de carieră nu se măsoară în cuvinte ci în fapte. Care fapte, desfășurate pe sute de pagini, sute de imagini, stau, acum, la rând, spre a fi așezate în alte pagini, De carte.

Nu ” Momente….”.ci ” Monumente”….domnule dr.ing.Constantin Avădanei, parafrazându-l pe G.Ranetti, ați fi putut boteza prezentul volum documentar.

Fragmente impresive din scriitori canonici înfrumusețeaza această carte, pentru că, ideea de patriotism, răzbate și acum, în manuale sau cărți, autorul însuși fiind iscat din ținuturi moldave cu iz de Mari Cărturari.

Sacramentul cărții coboară din istorie, converge înspre istorie, autorul, are o inerție pe care, iată, o împărtășește, la prima carte, cu inserții din Lumea prin care a trăit, trăiește. În Drumul său a întâlnit Glorii, acum, le avem în carte, ca un galop de forță , a unui militar de carieră. Despre Suflet românesc se vorbește în carte.

Autorul, se prea bine vede, crede în resurse personale, emană dragoste de la mângâieri de preascumpă mamă până la bătăi de suflet și de clopot, dar crede și în virtuți spiritual-culturale ale românismului, care nu trebuie uitate.

Fascinanta sa istorie, scris-trăită de acum, se va așeza, în Pantheon de Cultură, din Moldova în Ardeal, aici, unde, acum, cu aceleași incurabile sentimente,vecuieste.

Profund, confesiv, ușor elegiac, autorul se confundă, în pagini de carte, cu scriitorii pe care i-a citat în volum, limbajul ales, caracterul unui Român patriot, sunt pe măsura sufletului său, și, de-acum este un scriitor desprins din maturitate.

Portdrapelul unor înalte idealuri, un jurat militar cu o vastă experiență, nestrain de iubire de neam, patrie, popor, Constantin Avadanei își bea cuvintele din Fântâna de Acasă.

Om al Cetății, Constantin Avădanei, cu siguranță, prin volumul însoțit și de două aripioare( semnate de Ioan Godja și F.R. Cândea, ca un Însemn de supremă prțuire, devine un nou suflu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
2 Comentarii

Un comentariu

  1. Mircea Dan Irimescu

    16.04.2020 la 13:56

    Iată că Domnul dr.ing.col.(r) Constantin Avadanei, cunoscut până acum ca publicist fervent în diferite reviste, redactor al Radiotv „Unirea” din Wiener Neustadt Austria, ne surprinde plăcut cu prima carte tipărită. Să-i urăm sănătate și putere de muncă în drumul deschis cu primul pas Felicitări!

  2. Ștefănescu Elena

    31.01.2021 la 12:29

    Felicitari!!!! Si multa sănătate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.

La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.

„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.

Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.

Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.

„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.

În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir