Rămâi conectat

Administraţie

Cugirul are buget local pentru anul 2017 de aproape 42 de milioane de lei

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii locali ai Cugirului au aprobat joi, 30 martie 2017, cu majoritate de voturi, bugetul local pentru anul 2017. Valoarea veniturilor bugetare pentru anul în curs se ridică la 41.983,76 mii lei (aproape 420 miliarde lei vechi).

Astfel, prin decizii ale şefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Alba, au fost repartizate următoarele sume defalcate din TVA: 11.081 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor de personal în învățământul preuniversitar de stat, cu o suplimentare de 1.935 mii lei, ținându-se cont de numărul de elevi și forma de învățământ; 999 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor materiale în învățământul preuniversitar de stat; 2.251 mii lei pentru finanțarea drepturilor asistenților personali; 84 mii lei pentru servicii publice de evidență a persoanelor; 29 mii lei ajutoare pentru încălzirea locuințelor cu lemne; 221,64 mii lei – drepturile copiilor cu CES integrați în învățământul de masă; 137 mii lei – sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului local; 251 mii lei – sume alocate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetului local; 8 mii lei stimulente educative acordate copiilor din familii defavorizate – tichete sociale – grădiniță. Pentru susținerea programelor și a proiectelor de infrastructură, Consiliul Județean Alba a repartizat orașului Cugir următoarele sume: 160 mii lei – sume defalcate din TVA pentru echilibrare; 290 mii lei – cote defalcate din impozitul din venit pentru echilibrare. Tot la partea de venituri s-au mai cuprins subvenții din alte bugete pentru: ajutoare încălzire cu lemne pentru persoane nebeneficiare de ajutor social – 10 mii lei;  plata drepturilor salariale pentru personalul medical din cabinetele școlare – 118 mii lei;  2.805 mii lei – fonduri nerambursabile de la UE pentru plățile efectuate în cadrul proiectelor derulate în anii precedenți; 424, 12 mii lei – sume alocate prin hotărârea Consiliului Județean Alba, pentru finanțarea învățământului special. La capitolul CHELTUIELI: autorități executive – 4.351 mii lei; Serviciul de evidența populației – 139 mii lei; Poliție locală – 1.059 mii lei; datorie publică – 25 mii lei; protecție civilă – 665 mii lei; învățământ – 15.152,176 lei; sănătate – 1.478 mii lei; casa de cultură – 2. 176 mii lei; Cămin Cultural Vinerea – 121 mii lei; sport – 2.155 mii lei; întreținere spații verzi – 395 mii lei; servicii religioase – 380 mii lei; asistență socială – 4.136 mii lei; locuințe – 63 mii lei; alimentare cu apă – 40 mii lei; domeniul public – 1.070 lei; ADP Piață – 742 mii lei; salubrizare – 1.314 mii lei; canalizare – 955 mii lei; Drumuri și poduri – 420 mii lei; transport – 225 mii lei; străzi – 4.901 mii lei; proiecte de dezvoltare – 30 mii lei. Ponderea în totalul cheltuielilor se prezintă astfel: cheltuieli de personal – 43,70%; cheltuieli materiale, rată împrumuturi, dobânzi, cotizații, transferuri funcționare – 37,10%; cheltuieli sociale – 5,20%;  cheltuieli de dezvoltare – 14%.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Orașul Cugir a aprobat cuantumul impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025

cugirinfo.ro

Publicat

în

În ultima sa ședință ordinară pe 2024, Consiliul Local Cugir a stabilit nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și amenzile aplicabile pentru anul fiscal 2025, indexate cu rata inflației de 10,4%.

Astfel, impozitul pe clădirile rezidențiale și clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,14%, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,15%.

În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.

Impozitul/taxa pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,28% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,57% asupra valorii impozabile a clădirii.

În ceea ce privește impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,56% asupra valorii impozabile a clădirii.

În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial cu impozitul calculat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.

Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxa pe clădiri este 5%, conform Codului fiscal.

Pentru plata cu anticipaţie până la data de 31.03.2025 a impozitului/taxei datorate pe întregul an, de către contribuabili, se acordă o bonificaţie de 10%, pentru persoane fizice, la impozitul/taxei pe clădiri, impozitul/taxei pe teren şi la impozitul pe mijloacele de transport și o bonificaţie de 5%, pentru persoane juridice.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

O nouă rectificare a bugetului local Cugir pe anul 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

Referatele de necesitate, Notele de fundamentare întocmite de către compartimentele din cadrul aparatului propriu al Primarului orașului Cugir, au adeterminat adoptarea unei hotărâri de către Consiliul Local al orașului Cugir cu privire la necesitatea rectificării bugetului local al Orașului Cugir, a bugetului creditelor interne și a bugetului de venituri proprii și subvenții pe anul 2024.

În baza documentelor menționate mai sus, rezultă cuprinderea în bugetul anului 2024 a sumei de 7.000 de lei necesară achiziționării unui Tahograf pentru microbuzul școlar existent în gestiunea Primăriei Cugir.

Aleșii au aprobat de asemenea, transferul sumei de 68.000 de lei între articolele bugetare reprezentând cheltuieli neeligibile de la componenta nefinalizată la cea etapizată pentru proiectul cu finanțare externă nerambursabilă „Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii «Iosif Pervain Cugir»”.

În același cadru s-au efectuat transferuri între articolele bugetare în bugetul Direcției de Asistență Socială, a unităților de învățământ, Spitalului orășenesc Cugir și Centrului Cultural Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Intervenția primarului Adrian Teban, în cadrul Comisiei ECON, privind Raportul pentru industria de apărare

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 11 decembrie 2024, la Bruxelles, în cadrul Comisiei ECON, s-a aprobat raportul președintelui Regiunii Murcia din Spania: „O industrie de apărare puternică în Europa”.

Prezent la Bruxelles la Comitetul European al Regiunilor, edilul oraşului Cugir a accentuat necesitatea coordonării la nivel european, prin noul comisar european al apărării, a diverselor sectoare ale industriei de apărare din statele membre, atât cu fonduri publice, dar și cu implicarea BEI pentru susținerea inovării și retehnologizării în acest domeniu.

Adrian Teban a declarat: „Este important să se identifice și să se investească în aceste platforme industriale din diversele orașe și regiuni, pentru a crește capacitatea de mobilizare a Europei.

Noi, aleșii locali, împreună cu guvernele stateleor membre, trebuie să susținem crearea unui ecosistem care să sprijine inovarea atât în companiile de stat dar și în IMM-urile implicate în acest sector.
Sigur că întotdeauna este preferabil să avem pace, în loc de război, dar o industrie de apărare competitivă este principala noastră prioritate pentru mandatul 2021-2027, pentru a putea apară valorile noastre europene.

În același timp, este important să investim și în siguranță cibernetică, deoarece vedem că este principala noastră vulnerabilitate în acest război hibrid pe care îl avem astăzi în Europa”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir