Actualitate
Cugirenii, tot mai nemulţumiţi de locurile de priveghere a morţilor
Este tot mai mare numărul cugirenilor care ne-au rugat să revenim şi să sensibilizăm autorităţile publice locale în legătură cu numărul insuficient al spaţiilor în care sunt depuşi pentru priveghere morţii, care nu mai satisface nevoile comunităţii.
Cu doar trei capele, situate în incinta Cimitirului din „Cânepi” (Biserica „Sfântul Gheorghe”), la Cimitirul de pe Deal (Biserica „Trei Ierarhi”) şi la Cimitirul Bisericii romano-catolice de pe Râul Mic, care însumează un număr de doar şase locuri, nu sunt satisfăcute nevoile familiilor celor care pleacă la cele veşnice. În mai multe rânduri s-a întâmplat ca la o singură capelă cu doar două locuri să fie depuse trei sau patru persoane decedate, situaţie care a necesitat improvizaţii de noi locuri de aşezare, spre nemulţumirea familiilor celor care au organizat priveghiul. Oamenii mai sunt nemulţumiţi şi de dimensiunea încăperilor respective, care face ca slujba de pomenire a morţilor să se desfăşoare în condiţii extrem de incomode, cei prezenţi la serviciul divin stând înghesuiţi ca sardelele. „Să nu uităm că pentru fiecare decedat depus la capelă se plăteşte suma de 150 de lei, o sumă modică, dar care, susţinută din alte surse (legale), poate contribui la formarea unui buget pentru construirea unor capele civilizate”, ne spunea G.D., unul dintre localnici. Oamenii cred că este nevoie şi de implicarea autorităţii publice locale, care ar trebui să susţină alocarea de fonduri pentru construirea unor astfel de locaţii şi arată cu degetul spre cheltuielile folosite pentru festivaluri culturale, pentru sport sau deplasări în străinătate. „Toţi plecăm odată şi odată, şi de aceea este nevoie de interes pe această cale”, ne-a transmis printr-o scrisoare un localnic din Cartierul Cindeni. Unii dintre cetăţeni au venit chiar şi cu o sugestie: construirea unei capele la subsolul aşezământului amenajat de Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, lângă Piaţa „Complex”, dar şi luarea în atenţie a unui spaţiu aflat lângă Biserica „Sfântul Gheorghe” din Cânepi.
Constantin Predescu

Actualitate
Din zestrea portului tradițional: O nouă achiziție la Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir
La Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir a ajuns recent, o frumoasă și îngrijită pereche de cizme din piele (boftori), intrate după opinci în componența portului tradițional din zona etnografică Cugir-Vinerea.
Ele au aparținut veteranului de război, Ilie Comănescu.
„În deplină legătură cu obiectele prezentate, ne-au venit în gând versurile următoarei strigături (neceremoniale)”, susține profesoara Cornelia Ivașcu:
, , , ℎ ,
̂ ̦ ,
̂ ̦ ,
̦ ,
-̦ ̂̆̂,
̦ -̦ ̦!
„Suntem recunoscători pentru că donațiile către Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir continuă, fapt pentru care vă mulțumim încă o dată pentru implicare! Așa cum ne-am stabilit între obiectivele de activitate, nu ne limităm doar la prezentarea aspectelor privind tehnologia industrială, ci documentăm și tehnica utilizată în gospodăriile tradiționale din lumea satului. Mulțumim prof. ̦, autoarea a două culegeri de folclor ce consemnea obiceiurile satului Vinerea”, a transmis Diane Dobrean – directorul Centrului Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Ziua Mondială a Sănătății – 2025, marcată la Cugir
Marcarea Zilei Mondiale a Sănătății s-a realizat anul acesta printr-o acțiune de sănătate publică în centrul localității Vinerea – Cugir.
Echipa medicală Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir – reprezentată de asistenții medicali comunitari și școlari, împreună cu coordonatorul asistent medical comunitar au monitorizat starea de sănătate a populației, prin măsurarea și monitorizarea parametrilor fiziologici – tensiunea arterială, pulsul și glicemia, precum și consiliere medicală.
„Sănătatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre. Ea influențează direct calitatea vieții și capacitatea noastră de a ne bucura de ea. Îngrijirea sănătății este esențială pentru a ne menține sănătoși și a evita bolile. Prevenția bolilor cronice este un aspect important în menținerea sănătății. Bolile cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, sunt principalele cauze de deces și dizabilitate în întreaga lume. În loc să așteptăm până când aceste boli să apară, putem lua măsuri pentru a le preveni. Controalele medicale regulate sunt esențiale în detectarea precoce a bolilor cornice”, este mesajul directorului executive al DAS Cugir, Silviu Samoilescu.
Constantin PREDESCU
Actualitate
11–12 aprilie 2025: „Târg de primăvară al artizanilor cugireni”, organizat pe Bulevardul pietonal Alexandru Sahia
Orașul Cugir organizează în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 aprilie 2025) pe Bulevardul pietonal Al. Sahia „Târgul de primăvară al artizanilor cugireni”, un eveniment ce se repetă de mai mulți ani în orașul de la poalele Drăganei.
Potrivit organizatorilor vor fi expuse produse artizanale, decorațiuni și bijuterii (lucrate manual de artizanii locali) 100% handmade.
Program Târg:
– 11 aprilie între orele 13.00-19.00
– 12 aprilie între orele 09.00-14.00
„Vă așteptăm cu drag să descoperiți Târgul de primăvară al artizanilor locali – un eveniment dedicat meșteșugurilor și talentului comunității noastre”, este mesajul Primăriei Cugir.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu