Rămâi conectat

Actualitate

Cu ocazia „Lunii pădurii”, sute de mii de puieți de molid, larice și paltin de munte au fost plantați în pădurile din jurul orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu ocazia „Lunii pădurii”, sute de mii de puieți au fost plantați pe suprafețe întinse de teren aparținând de cele două ocoale silvice și de Composesoratul Grăniceresc din zona orașului Cugir, o acțiune amplă care nu s-a încheiat nici la această dată, în mod special în pădurile din zona de munte.

După cum ne relata inginerul Nicolae Hondola, șef Ocolul Silvic Cugir suprafața plantărilor de puieți depășește 60 de hectare, la care se adaugă alte 7 hectare reprezentând regenerări naturale. Această acțiune a însemnat plantarea a 231.000 de puieți dintre care: 217.000 puieți molid, 12.000 puieți larice și 2000 paltin de munte. Activitatea s-a desfășrat (și încă mai are loc), potrivit șefului de ocol, în zona de munte Cârpa – Moliviș, iar lucrările au fost executate cu sprijinul personalului contractual.

O altă importantă acțiune de plantări a fost realizată de către Ocolul Silvic „Sâpcea” Cugir, regie autonomă care administrează fondul silvic al Consiliului Local Cugir. După cum ne spunea șeful ocolului, inginerul Gheorghe Tăman, în cadrul unui proiect demarat în 2012, au fost plantați peste 55.000 de puieți din specia salcâm, lucrarea fiind destinată zonelor degradate, scoase din circuitul agricol din Valea Pleșii, „Drăgana”, și ,,Ghergheleu”, terenuri cu pantă mare(peste 30 grade) și cu un risc accentuat de alunecare.

Și Composesoratul Grăniceresc Cugir condus de președintele Emil Muntean a scos la plantat 10.000 de puieți din specia salcâm, cu care a împădurit zona „Valea Viilor – Chisc”, acțiune desfășurată cu personal contractual, dar și cu voluntari, membri ai Composesoratului – proprietari de păduri. După cum susține inginerul Muntean, se intenționează ca zona respectivă să fie îngrădită cu gard din lemn pentru a proteja plantațiile cultivate, de animalele fermierilor din apropiere.

De reamintit că, Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat orga-nizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor.

În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui”

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.

Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.

În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.

Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.

Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.

„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.

Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

„Ziua mondială a Sănătății” marcată la Cugir printr-o sesiune de monitorizare a stării de sănătate a localnicilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir împreună cu Direcția de Asistență Socială Cugir organizează în data de 7 aprilie 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății, o sesiune de monitorizare a stării de sănătate prin măsurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei și consiliere medicală.

Cei interesați sunt așteptați la eveniment, luni, 7 aprilie, 2025, între orele 10.00 – 14.00 în centrul localității Vinerea (la monument) unde vor beneficia de serviciile medicale amintite.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir