Ştiri din zonă
Conacul Barcsay, actualul sediu al Primăriei din Săliștea, va fi restaurat
Proiectul de restaurare, în valoare de peste 1,3 milioane de lei, a fost câștigat de SC AXA Reconst SRL Sighetu Marmației, firma care a restaurat și Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra
Marți, 12 septembrie 2017, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a sediului Primăriei Săliștea, monument istoric, fostă reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Barcsay. Conacul va fi reabilitat pe bani europeni, printr-un ambițios proiect depus la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale.
Lucrările vor fi realizate de SC Axa Reconst SRL Sighetu Marmației, câștigătorul licitației pentru 1.342.170,48 de lei fără TVA. Înființată în 2006, SC Axa Reconst SRL Sighetu Marmației are în palmares renovarea și reabilitarea mai multor biserici monument istoric și clădiri de patrimoniu, majoritatea lucrărilor fiind câștigate în urma licitațiilor desfășurate de Institutul Național al Patrimoniului.
Firma a lucrat la: reabilitarea Muzeului Țării Crișurilor, a bisericuțelor din cretă de la Murflatar, renovarea Bisericii de lemn “Adormirea Maicii Domnului” Lărgăşani, Corbiţa, judeţul Vrancea, strămutarea a trei case-monument de la Curtișoara, din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare Gorj: Casa Ceroi – Glodeni, Pivnița de Deal de la Bălănești și Cazania, mutarea bisericii de lemn din satul Broștenița (Fărcășești – Gorj), cu hramul ”Sfântul Ioan Botezătorul”, restaurarea unor monumente din lemn din Maramureș: Biserica monument istoric cu hramul ”Sf. Nicolae” din Săliștea de Sus; restaurarea a două mori, una din Ieud (Moara lui Dunca Boboiog, datată 1571), și una din Berbești (Moara lui Moiș, datată la începutul secolului al XIX-lea), ambele aflate în patrimoniul Muzeului Maramureșului din Sighet, la mănăstirea Agapia, firma a restaurat 17 case monahale, biserica de lemn „Sfinții Îngeri” din Așchileu, județul Cluj etc. La Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra a executat o restaurare în valoare de 3 milioane de lei. Acționarul principal, Vasile Bârlea, este membru al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice.
Proiectul de reabilitare va avea ca sursă de finanțare Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, submăsura 7.6: ”Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural”. Clădirea de secol XVIII se află, din 2010, pe Lista monumentelor istorice din România. Zbaterea administrației locale din Săliștea durează de mai bine de un an, cei de la AFIR solicitând mai multe clarificări, iar când, în final, anul acesta lucrarea a fost scoasă la licitație, a avut parte și de contestații, clarificate de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Oricum, administrația locală din Săliștea se poate mândri că funcționează în cel mai vechi sediu de primărie din județul Alba, imobilul având o vechime de circa 300 de ani.
Potrivit istoricilor, clădirea conacului nobiliar din Săliștea a fost ridicată în perioada de glorie a barocului transilvănean care s-a dezvoltat sub conducerea împărătesei Maria Tereza (1717 – 1780). A fost renovată de mai multe ori după ce, în 1748, a fost arsă, împreună cu anexele gospodărești, în timpul răscoalei țărănești conduse de Horea, Cloșca și Crișan. A fost martor tăcut al uneltirilor împotriva sfântului părinte Sofronie de la Cioara și a vibrat dureros după aceea la fiecare biserică ortodoxă dărâmată de tunurile generalului Bukow. Evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1918 au marcat o nouă distrugere a conacului Barcsay, țăranii revoltați de asuprirea maghiară canalizându-și din nou mânia spre acest imobil în care mai locuia încă un descendent al familiei nobiliare maghiare. Casa Barcsay din Cioara și alte proprietăți, terenuri și păduri, au rămas în proprietatea ungurilor până la reforma agrară din perioada 1921 – 1927, încă vreo cinci ani. În 1923, conacul Barcsay a fost vândut, cu acte în regulă, Primăriei comunei Cioara, actuală Săliștea.
Casa și acareturile familiei Barcsay se întindeau pe o suprafață de 7200 de metri pătrați. Un imens parc înconjura conacul. După venirea comuniștilor la putere, cocheta construcție barocă a fost înghesuită de clădiri utilitare, respectiv un bloc cu două nivele și căminul cultural. Din imensul parc nobiliar a mai rămas, în timp, un gard viu. Oricum, și așa, puține primării de comune din Alba se pot mândri cu un parc pe o suprafață considerabilă!
Proiectul de restaurare propune ca imobilul să păstreze funcțiunile administrative de primărie, dar vor fi create și spații cu destinație culturală, expoziționale și de informare turistică. În pridvorul din fațada principală va fi amenajată o expoziție tematică despre celebrele Tăblițe cu scriere sumeriană, desoperite la Tărtăria. În dreapta holului central va fi amenajat un punct de informare turistică, cu spațiu expozițional permanent. Evident, clădirea va fi restaurată păstrând formele și modelul inițial, inclusiv canaturile geamurilor sau forma specifică a acoperișului. Utilitățile și materialele folosite la restaurare vor fi de secol XXI. La final, clădirea va avea inclusiv facilitățile pentru persoanele cu dizabilități care vor vizita Primăria Săliștea. O bijuterie arhitectonică ce le va vorbi generațiilor viitoare despre istoria acestor locuri.

Ştiri din zonă
Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, câștigătoarea turneului „Cupa Satelor la Fotbal”, organizat la Săliștea
Miercuri, 16 aprilie 2025, Primăria Comunei Săliștea împreună cu Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea au organizat CUPA SATELOR LA FOTBAL.
La această competiție au participat echipele următoarelor școli: Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea, Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, Școală Gimnazială Pianu de Sus, Școala Gimnazială Beriu, Școala Gimnazială Orăștioara de Sus, Școala Gimnazială Blandiana și Școala Gimnazială Romoș.
Pe podium s-au aflat următoarele echipe:
Locul I – Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos
Locul II – Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea
Locul III- Școala Gimnazială Beriu.
Felicitări organizatorilor, participanților și mai ales câștigătorilor!
Ştiri din zonă
123 de ani de la nașterea academicianului „David Prodan”, sărbătoriți la Săliștea
Joi, 13 martie 2025, elevii Scolii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea, foști elevi, cadre didactice și reprezentanții Primăriei Comunei Săliștea, domnul primar Gherman Ioan și domnul viceprimar Linuț Gheorghe, au sărbătorit 123 de ani de la nașterea academicianului David Prodan.
Cu aceasta ocazie s-au depus coroane de flori, s-au intonat cântece patriotice și s-au rememorat date importante din viața și opera marelui istoric. Noi, cei din Săliștea și cei care profesăm la Școala Gimnazială „David Prodan” suntem mândri să fim urmașii marelui academician.
Director,
Prof. Suciu Ionela Gabriela
Ştiri din zonă
Castelului Corvinilor nu va putea fi vizitat în perioada 18–24 martie 2025. Vezi motivul
Începând de marţi, 18 martie și până luni, 24 martie 2025, inclusiv, Castelul Corvinilor nu va putea fi vizitat. În perioada amintită se vor efectua lucrări de înlocuire a structurii din lemn a podului de acces.
Vor fi înlocuite toate elementele din lemn ale podului, motiv pentru care lucrările nu se pot derula în condiţii de maximă siguranţă şi pentru fluxul de vizitatori.
Pentru refacerea podului de acces se va lucra în schimburi prelungite, inclusiv seara/noaptea, astfel încât activitatea turistică la Castelul Corvinilor să se poată relua în data de 25 martie (2025).
Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de 5 milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu