Ştiri din zonă
Comuna Pianu, invadată de șerpi și șopârle. Primarul este în cautarea unei firme specializate care să-i îndepărteze
O parte din satele care aparțin de comuna Pianu se confruntă cu o situație unică, cel puțin în istoria sa recentă: invazia șerpilor de apă (așa-ziși de casă) și a șopârlelor. Sunt negri, cenuşii sau bruni, lungi de 1,5-2 m şi s-au înmulţit peste măsură în ultimele luni.
Este vorba de şerpii de apă sau de casă, după cum îi cunosc oamenii. Pot fi întâlniţi la margine de drum, pe câmp, în grădini, în preajma locuinţelor şi în gospodării. În această vară sunt mai mulţi ca niciodată, spun localnicii care s-au trezit cu o adevărată invazie, mai ales în satele Pianu de Sus și Strungari.
Nu sunt periculoşi, dar vederea lor te oripilează și te înspăimântă. Localnicii spun că partea bună a șarpelui de casă este aceea că mănâncă şoarecii ce dau iama în culturi sau prin curţile lor, dar nu-şi amintesc să mai fi văzut atâtea târâtoare, de zeci de ani.
Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a declarat că de câteva săptămâni caută o firmă specializată care să îndepărteze târâtoarele din gospodăriile oamenilor, dar nu a ajuns la niciun rezultat încă. ”Ne confruntăm cu o situație nemaiîntâlnită până acum. Am cerut, în ședință de consiliu local, avizul consilierilor pentru a contracta o societate care să pună repelenți pentru îndepărtarea șerpilor. Am văzut cu ochii mei că nu sunt numai șerpi din aceia obișnuiți, gri, de casă, pe care îi cunoaștem, cu două pete semilunare, ci am văzut și verzui, cu lungime de mai bine de doi metri. Deși nu au atacat pe nimeni până acum, șerpii trebuie totuși îndepărtați din preajma gospodăriilor oamenilor, din preajma copiilor”, explică Marin Petruse.
Paroxismul invaziei a fost atins într-o duminică la amiază, când puhoiul de oameni ieșiți de la slujba de duminică a trebuit să ”cedeze trecerea” mai multor șerpi care traversau drumul principal al comunei, asfaltat și încins la acea oră.
”Anul trecut ne-am confruntat cu o alt fel de invazie, cea a limacșilor, invazie pe care am rezolvat-o cu o firmă specializată, care ne-a pus repelenți de-a lungul râului Pianu. A fost redus numărul exagerat de mare al acestor melci fără cochilie care ”rădeau” grădinile oamenilor, așa că, până la urmă, gospodarii au mai rămas cu ceva din munca lor. Acum, o altă problemă, cea a șerpilor. Și nu găsesc un motiv pentru care aceste târâtoare au invadat spațiul ocupat de om decât acela că nu mai prea sunt dăunători naturali care să-i îndepărteze. Oamenii nu-și mai pasc atâtea vite, porci, în preajma satelor, ca să-i sperie și să țină șerpii departe, să nu mai intre până în centrul satului”, explică Petruse.
Perioada de reproducere la şerpi este de la sfârşitul primăverii până la începutul verii. Şerpii preferă pentru înmulţire locurile umede, iar cum anul acesta a plouat des şi mult, au avut condiţii favorabile. Acesta este principalul factor, umezeala din grădini şi din locurile cu vegetaţie abundentă. Şerpii din zona noastră nu sunt periculoşi, sunt şerpi de casă sau de apă, vânează şoareci, nu sunt veninoşi, dar au o imagine care-i sperie pe oameni, aşa încât, atunci când îi văd în curte, prima reacţie a acestora este să pună mâna pe sapă sau pe furcoi şi să-i omoare. Prins în mână, nu muşcă, deşi încearcă să intimideze prin pufăituri.
Elimină însă o substanţă urât mirositoare dintr-o glandă aflată la baza cozii.
Ştiri din zonă
Duminică, 10 noiembrie 2024: „Plăcinte și Povățuire pentru Post”, la Săliștea
Duminică, 10 noiembrie 2024, începând cu ora 15:00, în curtea și incinta Căminului cultural „Călin Julescu” din Săliștea, Primăria și Consiliul Local Săliștea, împreună cu Bisericile ortodoxe din Săliștea și Tărtăria și cetățenii comunei vor organiza prima ediție a expoziției de plăcinte, cu ocazia începerii Postului Crăciunului.
„Duminică, 10 noiembrie 2024, la ora 16:00, la Căminul Cultural „Călin Julescu” din Săliștea, vă invităm să ne bucurăm împreună de plăcinte făcute din bucate alese și cuvinte înțelepte rostite de preoții noștri dragi: Preotul Ilie Liviu și Preotul Frasinel Andrei.
Așa cum am spus, cuvintele alese vor veni din partea preoților noștri, iar plăcintele… le puteți pregăti chiar voi, oameni faini ai comunității!
Indiferent că sunteți din Săliștea, Tărtăria, Săliștea Deal sau Mărgineni, dacă doriți să aduceți plăcinte pentru a le împărți cu ceilalți, sunteți așteptați cu brațele deschise.
Nu contează de unde veniți, important este să ne vedem la Săliștea, la Căminul Cultural „Călin Julescu”, pe 10 noiembrie, la ora 16:00, pentru a ne hrăni atât trupul, cât și sufletul.
Vă așteptăm cu drag!
PS. Pentru o mai buna organizare cei care aduc placinte sunt rugati sa se inscrie la numarul de telefon 0765 563 209 Andra. Toti cei care o fac, o sa primeasca un premiu special la Targul de Craciun “Din suflet pentru voi” editia a III-a 2024”, au transmis reprezentanții Primăriei Săliștea.
Ştiri din zonă
Bărbat de 34 de ani din Săliștea cercetat de polițiști, după ce a găsit un card bancar și a efectuat mai multe operațiuni financiare frauduloase
Marți, 5 noiembrie 2024, polițiștii Postului de Poliție Săliștea au identificat un bărbat de 34 de ani, din comuna Săliștea, ca persoană bănuită de săvârșirea infracțiunilor de însușirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
În perioada august – septembrie 2024, bărbatul, folosindu-se de un card ce aparține unei persoane din comuna Săliștea, ar fi efectuat mai multe operațiuni financiare, în valoare de 2.641 de lei.
Cercetările sunt continuate.
Ştiri din zonă
Bărbat de 52 de ani din Șibot cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut, pe o stradă din comună
Joi, 31 octombrie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ceru Băcăinți au oprit, pentru control, pe strada Principală din comuna Șibot, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 52 de ani, din comună.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului