Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Clopotele bisericii ”Buna Vestire” din Tărtăria, turnate în 1925, după o „ciobitură” de fier, de meşterii de la fabricile din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Biserica ”Buna Vestire” din Tărtăria este situată în mijlocul cimitirului din localitate, pe locul fostei biserici din lemn. Cu lemnul rezultat din demolarea bisericii vechi s-a ars cărămida pentru actuala biserică. Biserica a fost zidită între anii 1910-1913, cu sprijinul material și moral al credincioșilor.

Un aport deosebit la zidirea bisericii l-a avut  Ioan Vulcu, cu bani și mână de lucru, mărturiile vremii relevând că din partea acestuia permanent se aflau la lucru două perechi de boi și slugi. Biserica a fost zidită conform planului arhitectului Karl Rath, din Sebeș, și aprobat în ședința Consiliului Arhidiecezan Sibiu ca Senat Epitropesc, din 17 noiembrie 1907, nr. 122991, purtând sigiliul ”Consistoriul Bisericii Ortodoxe din Transilvania”.

Biserica este zidită în formă de cruce pe fundație de piatră de 2,50 m, zid din cărămidă 3,60 m și este acoperită cu tablă zincată. Are o suprafață de 207 mp cu o lungime de 23 m, lățime  de 9 m. Turnul mare  are o înălțime de 25 m, iar cel mic (cupola) de 5 m. Lucrările au fost executate de către meșterul Nicolae Părău  din Orăștie. După zidire, biserica  a fost pictată  în interior, parțial. Iconostasul, singura piesă rămasă în prezent în biserică, pictat pe pânză și aplicată pe lemn, a fost executat de către pictorul bulgar I. Kabadaeff. În anii 2007-2008 a fost pictată din nou  în tehnica „fresco” de către pictorul profesor Gheorghe Bondoc din Vedea de Argeș; iconostasul a fost doar restaurat de către pictorul  Mihai Minescu din Orăștie.

În 1986, 14 cărți de cult tipărite între anii 1659-1859 s-au predat pe timp nelimitat Protopopiatului Alba Iulia. În 2014 s-au dat cu împrumut, pentru expoziție, Muzeului Național Alba Iulia, două  icoane prăznicare pe sticlă de secolul al XVIII-lea.

• Meșterii din uzinele de fier de la Cugir au  turnat clopote noi pentru biserică

În turnul cel mare al bisericii, care ține și loc de clopotniță, sunt acum trei clopote cu inscripții în relief. Fostul preot, Gheorghe Marin, ne povestește zâmbind că enoriașii de multe ori îi spuneau că clopotele cu pricina ”glăsuiesc mai cristalin decât popa”. Și clopotele au o poveste tristă, cu un final fericit totuși pentru sătenii din Tărtăria. În Primul Război Mondial, clopotul mare și clopotul mic au fost rechiziționate și transformate în proiectile, în muniție pentru ostași. ”În 1925, clopotele noi au fost turnate la Fabrica de Fier din Cugir”, povestește preotul Gheorghe Marin. ”Și ca să vă faceți o idee ce meșteri buni lucrau încă de pe atunci la fabricile din Cugir, vă spun că clopotele au fost turnate după ce a fost luată o probă de fier din clopotul mijlociu. Atât. I-au studiat compoziția la Cugir și au turnat alte două clopote identice. Și acum se mai vede ciobitura pe clopotul mijlociu, de unde au luat proba de compoziție”, ne povestește preotul pensionar.

Clopotul cel mare poartă inscripția: ”Pe cei vii îi chem, pe cei morți îi plâng, fulgerile le răsfir. Procurat sub domnia gloriosului rege Ferdinand I de credincioșii Parohiei Ortodoxe Române Tărtăria. Din inițiativa preotului I. Radu în locul celui achiziționat în decursul războiului mondial. Donat de Ioan Vulcu și soția Maria Valeria născută Șincu. Turnat de Oscar Klain Cugir 1925.”

Clopotul mijlociu poartă inscripția: ”Binecuvintează Doamne intrările și ieșirile robilor tăi. S-a turnat  acest clopot  în anul Domnului 1912, pe spesele credincioșilor  din Parohia Tărtăria. Închinat Sfintei Treimi. Turnat de Antonio Novotny în Timișoara Nr. 3856”.

Clopotul mic poartă inscripția: ”Până la moarte luptă-te pentru adevăr. Și Domnul  Dumnezeu  se va lupta  pentru tine. Turnat de Oscar Klain în Cugir 1925”.

Din tradiția locală s-au păstrat nume de preoți slujitori ai satului: Petru Popovici (1740); Nicolae Bena; Gheorghe Radu (1898); Ioan Radu (1873-1954); Pompiliu Radu (1905-1967); Octavian Șuvaina (1967-1973); Petru Boldor (1973-1975); Gheorghe Marin (1975- 2017).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Accident pe Autostrada A1, în apropiere de limita cu județul Hunedoara. Două persoane rănite, după ce un autoturism s-a izbit de un parapet

cugirinfo.ro

Publicat

în

Două persoane au fost rănite, vineru după-amiază, după ce un autoturism a derapat pe Autostrada A1 și s-a izbit de un parapet, în apropiere de limita cu județul Hunedoara.

„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe Autostrada A1, km 318, sens Deva-Sebeș. Este vorba despre 1 auto care ar fi intrat într-un parapet, fară persoane incarcerate, posibil 2 persoane rănite. Forte alocate: 1 x ASAS – ISU AB si 1 x ASAS, 1 x EPA – ISU HD și 1 x SAJ HD”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers. În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți. Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească. Circulația auto pe Autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului”, a transmis ISU Hunedoara.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, câștigătoarea turneului „Cupa Satelor la Fotbal”, organizat la Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, Primăria Comunei Săliștea împreună cu Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea au organizat CUPA SATELOR LA FOTBAL.

La această competiție au participat echipele următoarelor școli: Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea, Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos, Școală Gimnazială Pianu de Sus, Școala Gimnazială Beriu, Școala Gimnazială Orăștioara de Sus, Școala Gimnazială Blandiana și Școala Gimnazială Romoș.

Pe podium s-au aflat următoarele echipe:

Locul I – Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos
Locul II – Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea
Locul III- Școala Gimnazială Beriu.

Felicitări organizatorilor, participanților și mai ales câștigătorilor!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

123 de ani de la nașterea academicianului „David Prodan”, sărbătoriți la Săliștea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 martie 2025, elevii Scolii Gimnaziale „David Prodan” din Săliștea, foști elevi, cadre didactice și reprezentanții Primăriei Comunei Săliștea, domnul primar Gherman Ioan și domnul viceprimar Linuț Gheorghe, au sărbătorit 123 de ani de la nașterea academicianului David Prodan.

Cu aceasta ocazie s-au depus coroane de flori, s-au intonat cântece patriotice și s-au rememorat date importante din viața și opera marelui istoric. Noi, cei din Săliștea și cei care profesăm la Școala Gimnazială „David Prodan” suntem mândri să fim urmașii marelui academician.

Director,
Prof. Suciu Ionela Gabriela


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir