Rămâi conectat

Actualitate

Chirurgul Prabir Boruah pleacă în Irlanda

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pabir-BoruahA fost bucurie mare în luna iunie a anului 2013, când de la Cluj au venit să lucreze cu normă întreagă la Spitalul din Cugir, soții Prabir și Terezia Boruah, doi valoroşi medici, ambii specializați în chirurgie generală.

Un cuplu de doctori tineri, energici şi inimoşi, pregătiţi să lucreze în ambulatoriul de specialitate, în spital și să asigure gărzi de chirurgie. Doi chirurgi cărora li s-a dus în scurt timp vestea de specialişti care au la activ rezolvate numeroase şi complicate cazuri, fiind căutaţi de pacienţi din tot judeţul şi nu numai.

Din păcate, bucuria a ținut cu puțin peste un an și jumătate, adică până astăzi, 31 ianuarie, dată care reprezintă ultima zi de gardă (și de lucru) la Spitalul din Cugir a doctorului Prabir Boruah. Potrivit unor surse venite de la medici din cadrul instituţiei, chirurgul Boruah (de origine indiană) va pleca să lucreze într-o ţară din spaţiul european şi anume în Irlanda, într-o clinică pe care acesta se pare că a vizat-o cu mai multă vreme în urmă şi care îi va asigura condiţii de lucru şi salariu cu mult mai bune decât la Cugir sau în România.

După cum am aflat, va rămâne la Cugir să-şi desfăşoare activitatea de chirurg (până când, nu se ştie) soţia acestuia, Terezia Boruah, care deţine şi funcţia de director medical, dar care într-o bună zi s-ar putea să-şi urmeze soţul pentru a lucra din nou alături de acesta. Conform personalului medical din spital, pe lângă faptul că pleacă un specialist de valoare, care lasă un mare gol în activitatea instituţiei de sănătate, se produce şi o disfuncţionalitate în asigurarea serviciului de gardă care va rămâne doar cu trei specialişti în domeniu, iar necesarul minim este de patru medici. ,, În aceste condiţii va trebui ca spitalul să apeleze la un medic din alt oraş, care să lucreze cu o jumătate de normă, astfel încât serviciul de gardă să fie asigurat în condiţii normale’’, ne-a declarat unul dintre medicii spitalului.

De menţionat că, încă de la sosire, celor doi medici şi fiicei lor de cinci ani, primăria locală le-a asigurat o locuinţă de serviciu într-un bloc ANL situat în piaţa de sus a Cugirului.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. ANIELA

    31.01.2015 la 18:11

    Un om de excepție. Un doctor de valoare! PĂCAT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

În seara zilei de joi, 17 aprilie 2025, traiția „Păștenilor” a continuat la Catedrala Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În spiritul continuității și al respectului față de valorile moștenite, tradiția „Păștenilor” a continuat în seara zilei de joi, 17 aprilie 2025, la Catedrala Cugir – Parohia Ortodoxă Română Cugir V.

Un nou grup de pășteni, alcătuit din persoane care au împlinit vârsta de 60 de ani, îmbrățișează cu emoție această rânduială, contribuind la pregătirea Sfintelor Paști, într-un gest de credință, recunoștință și dăruire. Obiceiul, păstrat cu grijă și respect de-a lungul deceniilor, exprimă legătura vie dintre generații, oferind un exemplu autentic de trăire a tradiției.

Prin implicarea lor, păștenii dau sens unui act care depășește simbolul și devine o mărturie vie a atașamentului față de valorile creștine și identitatea comunității locale. Astfel, Catedrala Cugir a devenit, în seara zilei de joi, locul în care tradiția și credința se întâlnesc, iar paștenii păstrează vie legatura cu valorile strămoșești.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.

Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.

Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.

„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.

Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.

Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.

În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.

Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.

Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.

Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.

Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir