Actualitate
Centrul Cultural Cugir, la ceas aniversar. Imaginile interioare care aduc în atenția publicului povestea acestei construcții
Construită în perioada 1958-1961, Casa de Cultură din Cugir o regăsim în presa vremii nu doar cu denumirea oficială de Club Muncitoresc dar și cu titulatura de palat cultural.
Acest apelativ este probabil datorită clădirii impunătoare dar și a numeroaselor activități care se desfășurau aici, pe de o parte ca urmare a mutării activităților Clubului „Gheorghe Apostol” din oraș într-o clădire mult mai mare.
Astăzi, când se împlinesc 60 de ani de activitate culturală în această clădire este un prilej de a aduce în atenția publicului povestea acestui locaș. El apare menționat în presa vremii, iar unul dintre cele mai ample articole este cel al lui Zoltan Banner.
Ziaristul pare să fi petrecut mai multe zile în orașul Cugir întrucât tratează într-un mod familiar și cu multe amănunte viața Cugirului din anii 60. Pe lângă aspectele detaliate ale orașului se oprește în detaliu asupra clădirii casei de cultură și a artiștilor clujeni care lucrau la frescele interioare. Astfel, regăsim numele celor care au pictat pereții sălii de spectacole, dar și informații despre picturile din foaiere, picturi care astăzi nu mai există.
Însă cele care s-au păstrat până astăzi, reprezintă un valoros obiect de studiu al picturii monumentale, fiind realizate după proiectul și sub îndrumarea lui Anastase (Tassy) Demian. Alți pictori menționați în presa vremii sunt Victor Pintea, Anton Lazăr, Liviu Florian, Mircea Vremir, Cs. Erdös Tibor, Toth Laszlo, Kusztus Endre, Nemeș Margareta, Hordovan Doina, Paul Sima, Vasile Crisan, Radu Maier. Potrivit directorului Centrului Cultural, Diane Dobrean, frescele ilustrează secvențe importante din perioada comunistă a istoriei naționale, iar peretele sudic este dedicat istoriei locale, de la înființarea fabricii din Cugir și evoluția orașului, până la aspectele culturale ale vremii.
Practic, avem câțiva ani de istorie a mișcării socialiste naționale dar și locale din perioada 1917 – 1960, ilustrați pe pereții sălii ca o mărturie încă vie a trecutului. Astfel, pentru un studiu mai aprofundat și o mai bună vizualizare a frescelor s-a apelat la tehnica modernă, cea care ne permite să vizualizăm picturile mai aproape de cum a fost posibil la momentul în care ele au fost pictate, de pe schelă, mărindu-le până la cele mai mici detalii cu ajutorul tehnologiei gigapixelilor. Imaginile sunt disponibile publicului în mediul on-line, pe site-ul easyzoom sub denumirea de Comunism, dar și pe pagina oficială a Centrului Cultural Cugir.
„Suntem o instituție culturală de importanță locală și considerăm astfel că istoria locului este extrem de importantă, atât pentru generațiile tinere cât și pentru locuitorii mai noi ai orașului, cei sosiți după anii 60. În această perioadă dificilă pentru toți, în care mai puțin ne vom întâlni cu publicul spectator, vom încerca să interacționăm pe această cale, aducând în prim plan istoria locală: locuri, oameni și fapte care au construit, în timp, o mare parte din ceea ce suntem noi astăzi”, a ținut să precizeze directorul centrului, Diane Dobrean.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Din zestrea portului tradițional: O nouă achiziție la Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir
La Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir a ajuns recent, o frumoasă și îngrijită pereche de cizme din piele (boftori), intrate după opinci în componența portului tradițional din zona etnografică Cugir-Vinerea.
Ele au aparținut veteranului de război, Ilie Comănescu.
„În deplină legătură cu obiectele prezentate, ne-au venit în gând versurile următoarei strigături (neceremoniale)”, susține profesoara Cornelia Ivașcu:
, , , ℎ ,
̂ ̦ ,
̂ ̦ ,
̦ ,
-̦ ̂̆̂,
̦ -̦ ̦!
„Suntem recunoscători pentru că donațiile către Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir continuă, fapt pentru care vă mulțumim încă o dată pentru implicare! Așa cum ne-am stabilit între obiectivele de activitate, nu ne limităm doar la prezentarea aspectelor privind tehnologia industrială, ci documentăm și tehnica utilizată în gospodăriile tradiționale din lumea satului. Mulțumim prof. ̦, autoarea a două culegeri de folclor ce consemnea obiceiurile satului Vinerea”, a transmis Diane Dobrean – directorul Centrului Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir.
Constantin PREDESCU
Actualitate
Ziua Mondială a Sănătății – 2025, marcată la Cugir
Marcarea Zilei Mondiale a Sănătății s-a realizat anul acesta printr-o acțiune de sănătate publică în centrul localității Vinerea – Cugir.
Echipa medicală Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir – reprezentată de asistenții medicali comunitari și școlari, împreună cu coordonatorul asistent medical comunitar au monitorizat starea de sănătate a populației, prin măsurarea și monitorizarea parametrilor fiziologici – tensiunea arterială, pulsul și glicemia, precum și consiliere medicală.
„Sănătatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre. Ea influențează direct calitatea vieții și capacitatea noastră de a ne bucura de ea. Îngrijirea sănătății este esențială pentru a ne menține sănătoși și a evita bolile. Prevenția bolilor cronice este un aspect important în menținerea sănătății. Bolile cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, sunt principalele cauze de deces și dizabilitate în întreaga lume. În loc să așteptăm până când aceste boli să apară, putem lua măsuri pentru a le preveni. Controalele medicale regulate sunt esențiale în detectarea precoce a bolilor cornice”, este mesajul directorului executive al DAS Cugir, Silviu Samoilescu.
Constantin PREDESCU
Actualitate
11–12 aprilie 2025: „Târg de primăvară al artizanilor cugireni”, organizat pe Bulevardul pietonal Alexandru Sahia
Orașul Cugir organizează în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 aprilie 2025) pe Bulevardul pietonal Al. Sahia „Târgul de primăvară al artizanilor cugireni”, un eveniment ce se repetă de mai mulți ani în orașul de la poalele Drăganei.
Potrivit organizatorilor vor fi expuse produse artizanale, decorațiuni și bijuterii (lucrate manual de artizanii locali) 100% handmade.
Program Târg:
– 11 aprilie între orele 13.00-19.00
– 12 aprilie între orele 09.00-14.00
„Vă așteptăm cu drag să descoperiți Târgul de primăvară al artizanilor locali – un eveniment dedicat meșteșugurilor și talentului comunității noastre”, este mesajul Primăriei Cugir.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu