Rămâi conectat

Actualitate

Calendarul evenimentelor organizate în 2023 de Centrul Cultural Cugir, completat cu trei proiecte dedicate tinerilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Calendarul evenimentelor culturale derulate de către Centrul Cultural Cugir pentru anul 2023 a fost completat cu trei proiecte culturale noi dedicate elevilor și tinerilor, respectiv – Ziua de cultură – Școala altfel, Verde de Cugir -Săptămâna verde și Unitate în diversitate – Ziua Internațională a romilor.

Proiectul Ziua de cultură – Școala altfel își propune creșterea gradului de acces la spectacole a elevilor din școli. Întrucât, cu excepția unei categorii de vârstă, cea mai fragedă, se poate constata în rest un interes relativ scăzut al copiilor și tinerilor pentru actul cultural, proiectul Ziua de cultură din cadrul Școlii altfel își propune ca, în parteneriat cu instituțiile de învățământ să oferim elevilor, pe categorii de vârstă, spectacole dedicate la care să participe în mod gratuit. În cadrul acestei zile, elevii vor lua contact direct cu actul cultural, vor deprinde reguli de comportament în sala de spectacole și își vor dezvolta bagajul educației non-formale. Aceste reguli odată deprinse, acest obicei anual de a servi evenimente culturale va crea un viitor public fidel al spectacolelor și va contribui cu siguranță la dezvoltarea elevilor.

Proiectul Verde de Cugir – Săptămâna verde își propune plierea pe programul școlar implementat din acest an în instituțiile de învățământ și aducerea în atenția elevilor a zonelor verzi cu potențial turistic și de agrement din raza orașului nostru, cunoașterea și promovarea obiectivelor turistice și a traseelor scurte care pot fi parcurse în zonă. În parteneriat cu instituțiile de învățământ și cu asociațiile de profil tinerii pot ieși pe trasee, pot vizita obiective, vizualiza expoziții tematice sau filme educative în acest sens. Ne dorim prin acest proiect completarea educației pe care o oferă școlile în acest sens, printr-o implicare activă la nivel local astfel încât elevii să cunoască cât mai mult ,,verdele” care ne înconjoară, punctele de atracție care se regăsesc aici și istoria locurilor. În această manieră, educație prin cunoaștere, copiii și tinerii vor ajunge să valorizeze altfel locul în care trăiesc, să-l protejeze și să contribuie la dezvoltarea și promovarea lui.

Al treilea proiect propus, Unitate în diversitate, este un proiect reluat, destinat susținerii marcării la Cugir a Zilei Internaționale a Romilor, conform cadrului legal, Legea 66/2006 privind susținerea locală pentru marcarea acestei zile. Evenimentul a mai fost cuprins în calendarul cultural local în anii precedenți pandemiei și actualmente propunem reluarea lui și organizarea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistență Socială Cugir. Evenimentul își propune o interacțiune între comunități cu implicarea mediatorul școlar, a mediatorul sanitar și a factorilor locali implicați în viața copiilor și a tinerilor comunității rome din localitatea noastră, cu scopul de a evidenția aspectele sociale, istorice și culturale ale acestei comunități.

Evenimentele culturale propuse în completarea calendarului cultural sunt în concordanță cu strategia europeană și națională în sectorul cultural și educativ urmărind atât promovarea aspectelor culturale locale cât și educarea non-formală a publicului tânăr.

Proiectele propuse generează acțiuni culturale care dau atât roade imediate prin starea de bine pe care o oferă participanților cât și efecte pe termen lung, ele participând activ la dezvoltarea personalității publicului tânăr, la evoluția personală prin educația non-formală și vor contribui la ancorarea și implicarea elevilor în comunitatea locală, atât în prezent cât mai ales în viitor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Familia victimei decedate ca urmare a incendiului produs în 2018 la Fabrica de Arme Cugir, solicită daune de 500.000 de euro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cele două fiice ale femeii din Cugir, care a decedat în 2018 în urma unui incendiu produs într-un tunel de trageri, la Fabrica de Arme SA, au dat în judecată societatea și solicită daune morale în valoare de 500.000 de euro.

Procesul vine după ce, în dosarul penal, fabrica din Cugir a fost achitată în 2023 pentru fapta de ucidere din culpă, situație care a anulat și eventualele daune pe care le-ar fi primit familia victimei.

Societatea a primit pedeapsa amenzii penale în valoare de 100.000 de lei pentru fapta de „neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”. Cele două fiice au deschis, anul trecut, un proces civil la Tribunalul Alba.

„Reclamantele au susţinut că, în ciuda soluției aberante pronunțate de instanța de apel în dosarul penal, nu pot să nu aibă în vedere anumite aspecte factuale, concrete. Faptul că persoana vătămată nu a reușit să-şi asigure scăparea rămânând în poligon, în condițiile în care colegii acesteia s-au autoevacuat în timp util, nu poate conduce la ruperea raportului de cauzalitate dintre fapta ilicită a pârâtei şi rezultatul socialmente periculos produs, respectiv decesul victimei.

Astfel spus, nu i se poate reproşa persoanei vătămate că nu a fost la fel de vigilentă ca restul persoanelor autoevacuate, în condiţiile în care nu toţi se aflau în aceleaşi încăperi, iar unii dintre aceştia au sesizat declanşarea focului din chiar momentul iniţial. În acest context, au apreciat că este de menţionat faptul că, timpul pe care victima îl avea la dispoziţie pentru părăsirea incintei cuprinse de incendiu a fost foarte scurt”, se precizează în acțiune.

Incendiul s-a produs în 12 noiembrie 2018, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr. 7 din cadrul tunelului subteran nr. 4 al Atelierului de probe – tragere.

Evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra și particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii. În dosarul penal, instanța a considerat că victima s-ar fi putut salva dacă se evacua împreună cu ceilalți colegi și dacă nu s-ar fi întors în sala unde erau vestiarele angajaților pentru a-și lua obiectele personale.

„Pe lângă timpul scurt de reacție avut la dispoziţie de victimă, este de menţionat şi faptul că încăperea (camera Funcționare) era invadată de fum toxic, ce îngreuna vizibilitatea şi implicit părăsirea incintei.

De menționat că pereții tunelului de tragere, fiind căptuşiţi cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale extrem de inflamabile – fapt imputabil victimei pentru alegerea unor astfel de materiale total inadecvate pentru antifonarea şi izolarea termică a poligonului – au condus atât la propagarea incendiului cu repeziciune şi imposibilitatea victimei de a se autoevacua, cât şi la generarea fumului toxic – monoxid de carbon, care prin inhalare a cauzat decesul victimei”, au mai susșinut cele două fiice, în cauza civilă de la Tribunalul Alba. Dosarul urmează să fie judecat pe parcursul anului 2025.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 6 aprilie 2025, motocicliștii de la „Lupii Singidavei” pornesc o nouă campanie de ecologizare la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Lupii Singidavei” invită cetățenii orașului Cugir să participe la o nouă campanie de ecologizare. „Dacă iubești natura și să trăiești într-un mediu curat. Hai cu noi!”, sună mesajul acestora.

Campaniile de ecologizare realizate de Lupii Singidavei în orașul Cugir în parteneriat cu Primpria Orașului Cugir sunt deja o tradiție în orașul de la poalele Drăganei. Astfel de acțiuni sunt realizate în fiecare an, primăvara și toamna.

Sloganul după care se ghidează în primăvara 2025 această activitate civică este „Dacă iubești natura și să trăiși într-un mediu curat. Hai cu noi!”, îndemnând toți cetățenii orașului să participe la această activitate pentru binele lor și a comunității.

Acțiunea de zilele viitoare se va desfășura în 6 aprilie 2025, începând cu ora 10.30, iar pornirea se face din parcarea fabricii de sus.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ansamblul Folcloric „Câmpul Pâinii” din Vinerea duce mai departe cu succes un parcurs început cu peste șase decenii în urmă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În anul 1964 a luat naștere grupul folcloric alcătuit din fetele de la școala din localitatea Vinerea, sub conducerea domnișoarei profesoare de muzică, Eugenia Herlea. Păstrătoare a cântecelor și tradițiilor străvechi din zonă, ea a reușit să recupereze elementele portului popular bătrânesc, vechi de peste 100 de ani.

Din anul 1976, învățătorul Ioan Buda, a preluat instruirea formațiilor de dansuri mixte cu elevii și tinerii din sat și continuă pregătirea dansului „Călușerul”, joc tradițional străvechi și specific localității.

Până în anii ’90, grupul a participat la manifestările importante din țară, fiind prezent numai cu cântece și dansuri originare din vatra satului Vinerea. Prima invitație peste hotare datează din anul 1990, când grupul de călușeri a participat la o manifestare cultural-artistică la Grenoble (Franța), alături de orchestra condusă de maestrul Dumitru Fărcaș.

În anul 2006, grupul a primit numele de Ansamblul folcloric „Câmpul Pâinii”. Grupul folcloric a câștigat, în același an, concursul „Cultură pentru Cultură”.

În anul 2007, ansamblul folcloric precum și Căminul Cultural din Vinerea, locul unde ansamblul își desfășoară activitatea, au fost preluate de către Casa de Cultură Cugir pentru sprijinirea și promovarea lor viitoare. De asemenea, anul 2007 a fost marcat de participarea Ansamblului „Câmpul Pâinii” la „Festivalul Internațional de Folclor” din Brix (Franța), unde s-a remarcat prin frumusețea dansului și a portului popular. Ansamblul a fost invitat la Institutul Cultural Român în 2008 în cadrul proiectului „Ultimii Rapsozi”, unde s-au prezentat povești din lumea satului, cântece, dansuri cu strigături, „Călușelul” și de asemenea bucate tradiționale din Vinerea.

În vara anului 2009, membrii ansamblului au participat la două sărbători importante în sudul Franței, în munții Pirinei (Bethmale) și în Gemania la Wasserburg, unde au fost apreciați ca cei mai sinceri mesageri ai României.

Participările ansamblului la Festivalul Internațional de Folclor „Târg European” de la Rive de Gier (2013), și la cele două festivaluri de la Marcoux și Bethmale din Franța (2014), au adus un plus de valoare calităților interpretative ale grupului.

În anul 2014, grupul a fost invitat special al Ambasadei Franței la București, la concursul „Satul cultural al României”.

În perioada 25 iulie – 5 august 2019, Ansamblul „Câmpul Pâinii” din Vinerea a participat la Festivalul Internațional „Ballus” din Sardinia (Italia), unde a reprezentat cu succes România. Ansamblul folcloric, alături de taraful și soliștii Centrului Cultural Cugir, au avut deosebita onoare să performeze în turneul insulei Sardinia, împreună cu ansambluri din Mexic, Taiwan, Indonezia, Brazilia, Ecuador și Italia pe scenele din orașele Uta, Sistu, Eglesias, Cagliari și multe altele.

Dansurile pe care ansamblul le promovează sunt dansuri mixte, dansuri ritualice, dansuri feciorești, dansuri de fete, dansuri specifice zonei folclorice pe care o reprezintă. Acompaniamentul instrumental este realizat de către taraful Centrului Cultural Cugir, atât pentru dansurile ansamblului cât și pentru soliștii vocali care însoțesc grupul pentru completarea programului artistic.

În componența ansamblului a intrat și grupul vocal alcătuit din toți membrii ansamblului care prezintă cântece străvechi din vatra satului Vinerea, în mod tradițional și fără acompaniament.

Din anul 2021, conducerea coregrafică a ansamblului a fost preluată de către Alin Turlea, un dansator care a crescut în sânul ansamblului și care a performat la Cluj-Napoca, unde și-a completat studiile și în domeniul coregrafiei folclorice.

 

Sursa: Centrul Cultural „Valentin Uritescu”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir