Rămâi conectat

Actualitate

Biserica Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din Cugir a fost gazda celei de-a VII-a ediții a evenimentului „Seara de Colinde”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Biserica Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din Cugir a fost gazda unui emoționant eveniment consacrat apropiatelor sărbători ale Crăciunului. În organizarea Inspectoratului Școlar Județean Alba, a Protopopiatului Sebeș și a instituțiilor școlare de învățământ din Cugir, la amintitul locaș de cult a avut loc miercuri seara, o minunată „Seară de colindă”, aflată la cea de-a VII-a ediție.

Manifestarea a fost deschisă de prof. Laura Teban – director adj. la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir, care arăta că ,,prin farmecul arhaic, prin duhovniceasca legătură a omului cu Dumnezeu, colinda rămâne icoană veche în altarul spiritual al Bisericii, legându-ne în acest fel de credința strămoșilor noștri. În acest spirit ne-am propus să organizăm și anul acesta o ,,Seară de colinde”, în cadrul căreia elevii școlilor din Cugir sunt chemați să transforme spațiul și timpul nostru obișnuit într-unul sacru”.

În fața Sfântului Altar, elevii Școlii Gimnaziale nr. 3, conduși de familia preot Adrian și Luminița Cebotari, au introdus participanții în atmosfera de Crăciun, interpretând colindele: ,,Bucură-te”, ,,Bucurie se arată” și ,,Leru-i – Ler”, urmată de poezia ,,Așteptare” interpretată de Alexia Herlea. Având ca îndrumători pe profesoarele Diana Stoica și Aurora Andriuc, elevii Școlii Gimnaziale ,,Iosif Pervain” au interpretat colindele: ,,După datini colindăm”, ,,Colinda celor trei flori sfinte” și Îngheață apa-n miez de vară”, iar elevul Andrei Bogdan a recitat poezia ,,Nașterea Mântuitorului” de Ion Creangă.

Cu gândul că în fața tainei celei de veac ascunse, colindele sunt flori ascunse ale simțămintelor noastre, elevii Școlii Gimnaziale ,,Singidava” pregătiți de profesoarele Diana Stoica și Daniela Pascal au încântat publicul interpretând: ,,Am pornit cu veste bună”, Haida Ler” și ,,Merge Lina la Fântână”, iar eleva Dărăban Roxana a recitat emoționanta poezie ,,A sunat aseară mama” – de Emilia Plugaru. Următoarele momente au aparținut grupului ,,Mlădițe Cugirene” pregătit de prof. Ionela Popa. Membrii formației au interpretat: ,,Asta-i casa cea frumoasă”, ,,Viflaime, Viflaime” și ,,Răsunet blând de clopoței”. Coordonat de profesoara Ana dan grupul de colindători ai Colegiului Tehnic ,,I.D. Lăzărescu” a interpretat colindele: ,,Sloboadă-ne gazdă-n casă”, ,,Ce soare răsare” și ,,Porni Petru și cu Raiu”. Ultimul moment al serii a aparținut elevilor Colegiului Național ,,David Prodan”, pregătiți de prof. Călin Furdui, care au interpretat ,,Cetiniță, cetinioară”, ,,Ia ieșiți boieri afară” și ,,Galbenă gutuie”.

La eveniment a luat parte părintele protopop Ionel Arsu, viceprimarul Călin Furdui, cadre didactice și nu în ultimul rând gazda acestei seri speciale, preotul paroh Gheorghe Mihăilescu. Toți copiii participanți la eveniment au primit cadori din partea organizatorilor constând în dulciuri, fructe și colaci. Și anul acesta, colaqcii au fost oferiți drept cadou de Crăciun din partea producătorului local de produse de panificație, Paul Henegar.

 Constantin PREDESCU

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.

Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.

Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.

„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.

Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.

Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.

În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.

La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.

Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.

Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.

Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.

Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:

Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.

Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.

Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir