Rămâi conectat

Actualitate

Au fost aprinse luminițele bradului de Crăciun din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

pom-craciun-cugir-2014Peste 1.000 de cugireni s-au adunat ieri, începând cu ora 17.00, în faţa Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” ca să asiste la aprinderea Bradului de Crăciun.

Pe scena amenajată în apropierea falnicului brad, de aproape 20 de metri înălţime, au evoluat artişti locali, cu un repertoriu variat, ce au inclus mai ales colindele şi urăturile.

Printre ei Grupul ”Mlădiţe cugirene”, condus de prof. Ionela Popa, Cercul de pian, chitară şi canto al Casei de Cultură (prof. Corina Băcăinţan), Grupul ”Aprentis” (prof. Călin Furdui) şi formaţia ”Milenium”, a Casei Orăşeneşti de Cultură.

Un moment mult aşteptat, mai ales de cei mici a fost aprinderea Bradului de Crăciun.

Într-o atmosferă entuziastă, copii şi adulţi au numărat în cor alături de primarul Adrian Teban, secundele rămase până la aprinderea bradului, iar când miile de luminiţe alb-albastre au început să strălucească, toată lumea a izbucnit în aplauze. Programul artistic  s-a incheiat cu colinda de suflet a românilor ”O ce veste minunată”, cântată deopotrivă de toţi participanţii la eveniment.

După cum ne spunea directoarea Casei de Cultură, prof. Rodica Florea, aprinderea bradului de Crăciun a dat startul manifestărilor culturale de sărbători, care se vor desfăşura până pe data de 21 decembrie, sub genericul ”Crăciunul Copiilor”.

În fiecare zi se va difuza un program adecvat sărbătorilor de iarnă. Timp de două săptămâni, pe scena amenajată în zona ”Complex” vor avea loc în zilele de weekend, concerte de colinzi interpretate de formaţiile locale ale Casei de Cultură.

Câteva chioşcuri, deja amplasate, vor comercializa în această perioadă, produse tradiţionale româneşti specifice sărbătorilor de Crăciun.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Din zestrea portului tradițional: O nouă achiziție la Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir a ajuns recent, o frumoasă și îngrijită pereche de cizme din piele (boftori), intrate după opinci în componența portului tradițional din zona etnografică Cugir-Vinerea.

Ele au aparținut veteranului de război, Ilie Comănescu.

„În deplină legătură cu obiectele prezentate, ne-au venit în gând versurile următoarei strigături (neceremoniale)”, susține profesoara Cornelia Ivașcu:

, , , ℎ ,
̂ ̦ ,
̂ ̦ ,
̦ ,
-̦ ̂̆̂,
̦ -̦ ̦!

„Suntem recunoscători pentru că donațiile către Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir continuă,  fapt pentru care vă mulțumim încă o dată pentru implicare! Așa cum ne-am stabilit între obiectivele de activitate, nu ne limităm doar la prezentarea aspectelor privind tehnologia industrială, ci documentăm și tehnica utilizată în gospodăriile tradiționale din lumea satului. Mulțumim prof. ̦, autoarea a două culegeri de folclor ce consemnea obiceiurile satului Vinerea”, a transmis Diane Dobrean – directorul Centrului Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ziua Mondială a Sănătății – 2025, marcată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marcarea Zilei Mondiale a Sănătății s-a realizat anul acesta printr-o acțiune de sănătate publică în centrul localității Vinerea – Cugir.

Echipa medicală Direcției de Asistență Socială (DAS) Cugir – reprezentată de asistenții medicali comunitari și școlari, împreună cu coordonatorul asistent medical comunitar au monitorizat starea de sănătate a populației, prin măsurarea și monitorizarea parametrilor fiziologici – tensiunea arterială, pulsul și glicemia, precum și consiliere medicală.

„Sănătatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre. Ea influențează direct calitatea vieții și capacitatea noastră de a ne bucura de ea. Îngrijirea sănătății este esențială pentru a ne menține sănătoși și a evita bolile. Prevenția bolilor cronice este un aspect important în menținerea sănătății. Bolile cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, sunt principalele cauze de deces și dizabilitate în întreaga lume. În loc să așteptăm până când aceste boli să apară, putem lua măsuri pentru a le preveni. Controalele medicale regulate sunt esențiale în detectarea precoce a bolilor cornice”, este mesajul directorului executive al DAS Cugir, Silviu Samoilescu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

11–12 aprilie 2025: „Târg de primăvară al artizanilor cugireni”, organizat pe Bulevardul pietonal Alexandru Sahia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Orașul Cugir organizează în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 aprilie 2025) pe Bulevardul pietonal Al. Sahia „Târgul de primăvară al artizanilor cugireni”, un eveniment ce se repetă de mai mulți ani în orașul de la poalele Drăganei.

Potrivit organizatorilor vor fi expuse produse artizanale, decorațiuni și bijuterii (lucrate manual de artizanii locali) 100% handmade.

Program Târg:
– 11 aprilie între orele 13.00-19.00
– 12 aprilie între orele 09.00-14.00

„Vă așteptăm cu drag să descoperiți Târgul de primăvară al artizanilor locali – un eveniment dedicat meșteșugurilor și talentului comunității noastre”, este mesajul Primăriei Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir