Actualitate
Asociația pentru Ecologie şi Turism NĂSÂPIŞTE Cugir insuflă tinerilor respect pentru verde și viață
Asociația pentru Ecologie și Turism NĂSÂPIŞTE Cugir s-a implicat în acţiuni de educare a tinerilor în spiritul respectului faţă de natura înconjurătoare şi practicarea mişcării în aer liber, transmite preşedintele acesteia, Faur Nicolae.
Punerea în practică a acestui deziderat a fost posibilă datorită colaborării cu şcolile din oraş (pentru început clasele 1-8) prin intermediul “Parteneriatelor educaţionale”, și în 2017. Astfel în baza Parteneriatului educaţional “Pentru o natură mai curată” iniţiat de Şcoala Gimnazială Nr. 3 “Ioan Mihu” Vinerea, asociația a prezentat în faţa elevilor expoziţii tematice însoţite de explicaţii susţinute de membri, cu privire la cunoaşterea normelor de protejare a naturii, de orientare turistică şi comportament civic. ”Apreciem în mod deosebit implicarea cadrelor didactice din această şcoală în procesul de educaţie şi în special în educaţia ecologică a copiilor”, explică dl. Faur. Un alt proiect educaţional iniţiat de Şcoala Gimnazială SINGIDAVA Cugir “Prietenii naturii” şi realizat în colaborare cu NĂSÂPIŞTE s-a desfăşurat în perioada 14.03.—25.03.2017 având ca obiective îmbogăţirea cunoştinţelor elevilor cu informaţii despre mediul înconjurător, sănătatea mediului, factorii şi agenţii de poluare, colectarea selectivă a deşeurilor etc., conştientizarea şi aprecierea rolului mediului în societatea umană, în special cea contemporană, dezvoltarea spiritului de lucru în echipă. În cadrul temei “O şcoală verde“ elevii claselor 5 – 8 împreună cu membrii NĂSÂPIŞTE au plantat un număr de 30 de arbuşti de molid şi tuia în curtea şcolii, elevii dobândind în acest fel cunoștiințe atât teoretice cât mai ales practice privind îngrijirea şi plantarea pomilor în general. Continuând ”maratonul educaţional”, NĂSÂPIŞTE, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială ”Iosif Pervain” Cugir s-a implicat în realizarea Programului educaţional ”Vrem un viitor verde” având ca obiective cunoaşterea şi evaluarea consecinţelor poluării mediului înconjurător, înţelegerea relaţiei dintre om şi mediu, a dependenţei calității mediului de calitatea vieţii, organizarea unor excursii în mijlocul naturii. ”Merită să-i amintim pentru exemplul civic de care au dat dovadă prin prezenţa constantă la acţiunile noastre pe Herlea Nicolae – Inspctor de mediu, Cms. Olaru Nicolae, Ing. Olaru Mircea, Baba Nicolae, Ing. Ţârlea Mircea, Șerdiuc Mircea, Andrei Gabriel, Ec. Sbuchea Ioan, fizician Bârsan Constantin, prof. Herlea Ana, prof. Ciucur Sânza, înv. Buda Ioan şi mai tinerii Cristian Oneţ, studenţi Teban Călin, Bârsan Alexandru precum şi noii membri – Sacala Gheorghe, Prodan Andrei, Precup Alexandru, Teretean Corina. Un sprijin substanţial l-am primit din partea colegului Ţârlea Vasile, un împătimit al muntelui şi un talentat fotograf precum şi de la profesorul de sport Igna Robert – Paul, cugirean de origine, cunoscut şi ca protagonist în serialul ”Supravieţuitorul” de la PRO-Tv, ambii fiind deosebit de apreciați de copii pentru experienţele trăite în mijlocul naturii” ne-a relatat președintele Asociației de Ecologie și Turism NĂSÂPIŞTE Cugir, Faur Nicolae.
Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Actualitate
Zeci de tineri din Cugir au luat parte la campania de ecologizare inițiată de Lupii Sigidavei
Așa cum ne-au obișnuit, în fiecare an la început de primăvară, motocicliștii din Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir au organizat o nouă acțiune de ecologizare în apropierea orașului de la poalele Drăganei.

Bickerilor li s-au alăturat și mulți voluntari, tineri, localnici care își doresc un oraș mai curat și care vor să ducă mai departe acțiunea, dar și să promoveze importanța unui mediu înconjurător sănătos.
„Încă de acum 11 ani, de când a fost înființată asociația, ne-am apucat de acțiuni de ecologizare. Ne-am implicat de asemenea în toate proiectele pentru a ne ajuta comunitatea, să contribuim cu ceva. I-am influențat și pe alții și am ajuns de la a aduna câteva camionete de gunoi la doar câțiva saci. Suntem foarte mândri de treaba asta. Cam de 5-6 ani facem această acțiune împreună cu prietenul nostru Eny, care ecologizează zona Râului Mic, iar noi facem în fiecare an Râul Mare. Acțiunea este un real succes și ne bucurăm de asta. Primăria se bazează pe noi, are încredere în noi, pentru că aducem un plus comunității”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Bogdan Suciu, unul dintre motocicliștii Asociației „Lupii Sigidavei”.
Actualitate
Angajații Primăriei Cugir au ecologizat zonele Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, în cadrul campaniei „Curățenia de Primăvară”
Vineri, 4 aprilie 2025, a avut loc o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.
Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.
În urma efortului comun, s-au adunat aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și transportați de echipele Serviciului Public de Gospodărire Locală.
Campania de curățenie de primăvară este o inițiativă anuală a administrației locale, menită să mobilizeze comunitatea în jurul unui scop comun: un oraș mai curat și mai responsabil. Dincolo de curățenia propriu-zisă, campania are și un rol educativ – acela de a promova respectul față de natură și responsabilitatea fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos.
Actualitate
Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir: „Județul Alba – Periplu afectiv”. Autor: Nicoleta Idita – Tomuța
Joi, 10 aprilie 2025 de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir va avea loc evenimentul de lansare a cărții „Județul Alba – Periplu afectiv”, semnată de către jurnalista de origine cugireană Nicoleta Idita-Tomuța.
Este vorba despre un volum care cuprinde emoțiile și realitățile unui parcurs îndelungat în cariera de om de presă. Cartea a fost tipărită de editura ,,Unirea” prin proiectul ,,Cultura scrisă-județul Alba, 2024” al Consiliului Județean Alba.
„Alături de colegii de la Biblioteca Judeteana Lucian Blaga vă invităm să redescoperim oameni, locuri și fapte din județul nostru într-un real periplu afectiv scris și rescris negru pe alb, cu toate sentimentele și trăirile ivite de-a lungul timpului”, precizează autoarea cărții.
Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment este liberă, iar cei prezenți vor primi cărți cu autograf.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 6 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu