Rămâi conectat

Administraţie

Asistenţă medicală de calitate la Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

spital-cugir-01În cadrul unui Raport al Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS), aflat în subordinea Consiliului Local Cugir se arată că în cadrul celor două compartimente care ţin de Biroul de Asistenţă Medicală şi anume: Asistenţa medicală şcolară, respectiv Asistenţa medicală comunitară, activitatea s-a desfăşurat la un nivel corespunzător.

Activităţile principale pe care compartimentul le desfăşoară la nivel comunitar s-au axat în principal pe monitorizarea şi furnizarea serviciilor pentru nou-născuţi, gravide şi lăuze de pe raza oraşului şi a localităţilor aparţinătoare, acordând în acelaşi timp servicii medicale şi altor categorii de persoane conform necesităţilor apărute în comunitate. Tot pe acest palier comunitar s-au acordat măsuri necesare de protecţie a sănătăţii mamelor şi a nou născuţilor, efectuându-se vaccinări şi controale medicale profilactice. În acelaşi timp, beneficiarilor li s-a oferit şi consiliere cu privire la adoptarea măsurilor necesare în vederea parcurgerii unui stil de viaţă adecvat care să evite riscurile de îmbolnăvire. În ceea ce priveşte înscrierea nou-născuţilor, dar şi a părinţilor la un medic de familie, asistenţii medicali comunitari au încercat identificarea medicilor de familie care să-i înscrie, precum şi consilierea părinţilor care au refuzat acest demers, prezentâdu-li-se avantajele de care pot dispune. “Referitor la asistenţa medicală putem evidenţia că, în cadrul celor două cabinete: medical – condus de dr. Olimpia Locotoş şi stomatologic – condus de dr. Ştefan Miere (situate în incinta Şcolii Gimnaziale “Singidava”) se poate spune că s-au asigurat condiţii corespunzătoare pentru sănătatea preşcolarilor şi elevilor aparţinând instituţiilor de învăţământ de pe raza localităţii Cugir. Aşa se face că numai pe ultimul semestru al anului trecut, peste 500 de copii au trecut pragul celor două cabinete medicale în vederea primirii de asistenţă medicală”, susţine şefa SPAS Cugir, cons. jur. Viorica Ştirb Nedel. Potrivit aceluiaşi raport, Asistenţa medicală şcolară a avut şi scop de informare cu privire la profilaxia şi tratarea primară a afecţiunilor întâlnite în colectivitate, serviciile fiind îndeplinite atât în cadrul cabinetului medical, cât şi în cadrul unităţilor şcolare, acolo unde asistenţa medicală are anumite atribuţii de îndeplinit.
Un factor de bază l-a constituit, potrivit raportului, asistenţa medicală la nivelul colectivităţii, urmărindu-se: supravegherea epidemiologică a instituţiilor şcolare, verificarea stării de sănătate a personalului blocului alimentar din grădiniţe, verificarea normelor de igienă a procesului instructiv-educativ, verificarea examenelor medicale de către personalul didactic, controlul activităţii de educaţie pentru sănătate. “Scopul tuturor acestor servicii, realizate printr-o colaborare permanentă între diverse instituţii responsabile, este menţinerea unei stări de sănătate în parametrii normali a persoanelor din cadrul comunităţii şi în mod special a copiilor, la care trebuie să veghem ca ei să crească cât mai sănătoşi”, a precizat şefa SPAS Cugir.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Primarul Adrian Teban a semnat contractul de finanțare pentru Parcul Fotovoltaic al orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a fost prezent astăzi la sediul Ministerului Energiei, unde a semnat contractul de finantare pentru parc fotovoltaic al orasului Cugir de 1 MW, asigurând prin acest demers, independenta energetica a orasului Cugir.

Potrivit edilului, dupa instalarea parcului consumurile energetice ale institutiilor publice din subordinea Consiliului local Cugir: scoli, spital, primarie, Centrul Cultural Cugir „Valentin Uritescu” si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.

„Vor fi acoperite prin acest proiect inclusiv consumurile cu iluminatul public si mobilitate: biciclete electrice si statii de incarcare. Termenul de implementare este 31.12.2026”, a mai precizat primarul Cugirului.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Bugetul local al orașului Cugir pentru anul 2025 a fost aprobat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 27 martie 2025, Consiliul Local Cugir a aprobat în unanimitate bugetul orașului, stabilind priorități clare pentru dezvoltarea comunității! Dezbaterea publică pe marginea acestui buget a avut loc pe 25 martie, oferind transparență și implicare activă din partea cetățenilor.

Bugetul total pentru 2025 se ridică la 102.166.480 lei, din care 40% (40.572.000 lei) reprezintă venituri proprii, provenite din impozite, taxe locale și alte surse.

Veniturile sunt distribuite astfel:
– 56.093.650 lei – cheltuieli pentru funcționarea orașului (servicii publice, educație, sănătate, asistență socială);
– 46.072.830 lei – investiții pentru dezvoltare (modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice, proiecte de mediu);

Surse importante de finanțare:
– Fonduri europene & programe guvernamentale – 45 % un pilon esențial pentru creșterea orașului! Prin PNRR, PNI Anghel Saligny și alte programe europene, Cugir va continua să se dezvolte;
– Sumele defalcate din TVA – 13% din buget susțin servicii esențiale;
– Subvenții pentru servicii sociale – 2% din buget merg către sprijinirea comunității;
– Cheltuielile totale ale bugetului sunt de 103.841.480 lei, cu un deficit de 1.775.000 lei, acoperit din excedentul anilor anteriori;

Potrivit primarului Adrian Teban: „În acest an, investim în sănătate, educație, servicii sociale și modernizarea clădirilor publice. Cu sprijinul fondurilor europene și guvernamentale, vom finaliza proiectele aflate în derulare și vom continua dezvoltarea orașului. Cugirul crește, iar noi suntem aici să asigurăm un viitor mai bun pentru toți locuitorii!”

Ce urmează?
– Finalizarea proiectelor începute;
– Noi investiții pentru un oraș mai modern;
– Transparență și implicare comunitară;

În continuare vă prezentăm lista celor 31 de obiective finanţate din venituri proprii, fonduri europene sau fonduri rambursabile:
– Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir;
– Modernizare rețea stradală transport public: Str. Principală Vinerea, Victoriei, Stadionului, I.B. Deleanu, M. Viteazu, 1 Decembrie 1918, Rozelor, I. Creangă, Tineretului, Alexandru Sahia tronson 2, Nicolae Bălcescu, Griviței, Râul Mic;
– Achiziția de autobuze hibrid;
– Achiziția de bicilete;
– Sistem de management al traficului și e-ticketing;


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

„MUTAT LA ȚARĂ FEST”, eveniment cultural organizat în Poiana cu Goruni din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat în ședință extraordinară, încheierea unui parteneriat între UAT oraş Cugir, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir şi „S.C. Mutat la țară fest” – S.R.L. Hunedoara, în vederea realizării în comun a evenimentului cultural de interes public local în intervalul 11-13 iulie 2025 în Poiana cu Goruni Vinerea-Cugir.

Demersul se dorește organizarea unui eveniment dedicat promovării vieții în mediul rural și a unui trai mai aproape de natură, inițiativă sprijinită de toate părțile implicate în parteneriat.

Printre metodele de colaborare pentru punerea în practică a prezentului parteneriat vor avea loc: întâlniri de lucru ale reprezentanţilor partenerilor şi ale cooordonatorilor de activitate desemnaţi; schimb de informaţii pentru armonizarea efortului de organizare a acţiunilor comune; colaborare, dialoguri, studii şi calcule în vederea organizării în condiţii optime de eficienţă şi costuri.

Potrivit contractului încheiat, părțile se obligă să pună la dispoziția partenerului-organizator a terenului necesar desfăşurării evenimentului şi a unei zone de campare în Poiana cu Goruni și asigurarea utilităţilor necesare desfăşurării evenimentului, respectiv: energie electrică, apă potabilă curentă, toalete, ridicarea gunoiului menajer; asigurarea promovării evenimentului prin intermediul presei scrise, a radioului şi prin intermediul mediului online.

Promovarea evenimentului va fi realizată de Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir , care va promova valorilor locale, prin identificarea meşteşugarilor, artizanilor, artiştilor şi producătorilor locali şi punerea la dispoziţia reprezentanului S.C. MUTAT LA ŢARĂ S.R.L. a datelor de contact ale acestora; distribuirea de materiale promoţionale: afişe, flayere, postări pe reţele de socializare şi în spaţii publicitare), relaţionarea cu mass-media şi publicul participant.

Menţionăm faptul că organizarea evenimentului nu va implica nicio cheltuială direct de la bugetul Oraşului Cugir, iar cheltuielile legate de asigurarea utilităţilor necesare organizării evenimentului şi pentru refacerea zonei vor fi recuperate de la partenerul-organizator, care va achita oraşului Cugir 5% din cuantumul total al tarifului de intrare la eveniment încasat.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir