Administraţie
Aleșii locali ai Cugirului, între autoritatea conferită de lege și responsabilități
Secretarul Orașului Cugir, jurista Otilia Băluțiu a înaintat, în urmă cu puține zile, o informare pe care a adresat-o consilierilor locali, prin care le reamintește celor 19 aleși, obligațiile care le revin acestoara potrivit prevederilor legale.
Secretarul își începe demersul precizând drept o condiție esențială, participarea, în conformitate cu Legea nr. 215/2001, Legea administrației publice locale, republicată, că ședințele consiliului local se desfăsoară legal, în prezența majoritarii consilierilor în funcție, prezența acestora fiind obligatorie. Consilierul care absentează de la ședințe nemotivat, de două ori consecutiv este sancționat, în condițiilor de organizare și funcționare a consiliului local.
În condițiile în care există consilieri care nu pot să participe la ședință aceștia sunt obligați să aducă la cunostința președintelui de ședință sau secretarului unității administrativ- teritoriale (ART 36- OUG nr 35/2002).
În cadrul articolelor 66, 67 și 68 se prevede că schimbările survenite în activitatea consilierului, în timpul exercitării mandatului consilierului, să fie aduse la cunoștința consiliului local, în cel mult 10 zile de la data producerii acestora.
În informarea adresată consilierilor, se mai arată că aleșii locali, în calitatea lor de reprezentanți ai colectivității locale, au datoria de a participa, pe durată mandatului la exercitarea funcțiilor administrației publice locale, din care fac parte sau pe care le reprezintă, cu bună credintă față de țara și de colectivitate care i-a ales. Consilierii locali sunt obligați să respecte Constituția și legile țării, precum și regulamentul de funcționare al consiliului, să se supună regulilor de curtoazie și disciplină și să nu folosească în cuvântul lor sau relațiile cu cetățenii expresii calomnioase sau ofensatoare (articolele 45, 46 – Legea 393/2004)
Potrivit articolului 50, aleșii locali au obligația de a aduce la cunoștința cetățenilor toate faptele și actele administrative ce interesează colectivitatea locală, aceștia fiind obligați pe perioada mandatului, să organizeze periodic, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii, să acorde audiențe și să prezinte, în consiliul local, o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetățenii.
Totodată, comisile de specialitate sunt obligate să prezinte consiliului un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grijă secretarului orașului.
La articolul 77, consilierilor li se atrage atenția, în legătură cu interdicția de a lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal, în problemă supusă dezbaterii.
Conform articolului 80, consilierii sunt obligați să reactualizeze declarația privind interesele personale la începtul fiecărui an, dar nu mai târziu de 1 Februarie, dacă au intervenit modificări semnificative față de declarația anterioară.
Secretarul unității administrativ-teritoriale va transmite secretarului general al prefecturii, până la data de 1 martie a fiecărui an, un exemplar al declarațiilor reactualizate.
C. P.
FOTO: ARHIVĂ
Administraţie
Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor
Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .
„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .
În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.
Administraţie
Au început lucrările de modernizare a străzii Făgețel din Cindeni și se amenajează noi locuri de parcare pe strada Gheorghe Asachi
Conducerea Primăriei Cugir verifică regulat modul în care se execută lucrările edilitare din oraș, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă.
Primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat în teren, pe strada Făgețel din Cindeni, care face legătura între strada Cloșca și Dorului și pe strada Gheorghe Asachi unde se înființează noi locuri de parcare.
Pe strada Făgețel se vor realiza:
– canalizația tehnică,
– canalizarea pluvială,
– modernizarea carosabilului și amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită.
– intrările în curți
Ținem să precizăm faptul că această strada nu a fost prinsă în proiecte europene ci se realizează din bugetul local. De asemenea, vom mai face astfel de investiții in continuare pe străzile care încă nu au fost modernizate.
Pe strada Gh. Asachi se înființează 13 noi locuri de parcare și se modernizează intrările în blocuri, în baza proiectului cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava”, proiect care prevede modernizarea a 23 de stăzi.
Administraţie
Finanțare de 1.500.000 de lei obținută de Spitalul Orășenesc Cugir printr-un proiect de „Guvernanță digitală eHealth”
Spitalul Orășenesc Cugir a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Guvernanță digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei.
Prin realizarea proiectului se preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:
– Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
– Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
– Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
– Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
– Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
– Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.
Managerul spitalului, Florin Arion, se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului