Rămâi conectat

Cugireni

Alergătorul cugirean, Vasile Hârjoc a participat la semimaratonul dedicat Centenarului Încoronării, care a trecut prin toate județele țării

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 26 aprilie – 2 octombrie 2022, multiplul campion national la atletism, cugireanul Vasile Hârjoc a alergat câte 21 de kilometri în fiecare judeţ al ţării, de Alba Iulia la Bucureşti, în patru etape, în cadrul semimaratonului dedicat Centenarului Încoronării.

Demersul a fost susţinut de către Primăria municipiului Alba Iulia şi Clubul Sportiv Municipal „Unirea” Alba Iulia

Vasile Hârjoc este din Cugir și are 69 de ani. S-a născut în localitatea Cut – jud. Alba.Este membru al Asciației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Gemina Alba Iulia.  A fost maistru militar și, de mai bine de 30 de ani, participă la diverse competiții sportive, desfășurate în toată lumea. A câștigat sute de medalii, este campion național la atletism și timp de aproape 6 luni a alergat într-o cursă dedicată unui eveniment istoric.

De unde a pornit această idee:

„M-am gândit acum, la 100 de ani la Centenarul Încoronării să particip și să promovez orașul Marii Uniri și al încoronării prin alergări în fiecare reședință, municipiu de județ a câte unui semimaraton. Cred că se strâng peste 900 de km. La Crosul Unirii, de anul trecut,noiembrie 2021,am discutat cu d- l primar Gabriel Plesa și d- l președinte  Ion Dumitrel  despre marcarea Centenarului Incoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria printr-un eveniment sportiv care să atragă atenția asupra acestui importante zi din istoria Romîniei. Domniile lor au fost de acord cu proiectul meu și m- au încurajat sa- l pun în practica. Am  facut programul iar pe 26 .04.2022 am pornit din Alba Iulia” mărturisește atletul.

– Prima etapa:

A fost Regiunea Centru și Vest ,10 județe. Din 26. 04 .2022 pana în 05 .05.2022. A parcurs  210 km”.

– Etapa a doua:

Regiunile N.V.si N.E.  A început la Cluj, pe 30.05 2022 și a încheiat la Piatra Neamt pe10.06 .2022. Total, 12 zile cu 252 km alergați.

– Etapa a treia:

Au fost Regiunile Muntenia și Dobrogea. Perioada 01.08.2022 pana 11.08.2022. Parcurgand 242 km. In 21 08.2022 a alergat în jud.Ilfov,iar în 22.08.2022 în Municipiul București.

Ultima etapa:

A fost Regiunea S.V. cu cele 5 județe (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea)

„Am început în jud. Gorj la Tg.Jiu pe19 Septembrie 2022 și am terminat pe23.09.2022.cu  jud.Olt la Slatina.  Am alergat 126 km .In doua zile am alergat câte doua semimaratoane Prima zi a fost Sf.Gheorghe și Brașov și a doua Alexandria și Giurgiu. Am făcut aceasta pentru a participa la C.N. de Cros Pitesti ,respectiv Concursul de Alergare Montana Vulcan.

Am repartizat pe etape  aceast eveniment pentru a participa și la alte competiții interne și internaționale din acest an ,C.E.de Alergare pe Sosea Grosseto și C.M.de pista Tampere”, a precizat Hârjoc.

Mâine, 15 octombrie 2022, bravul sportiv va face un nou gest dedicat marelui act istoric petrecut în urmă cu 100 de ani. La ora 10.00, Hârjoc va lua startul din fața gării din Alba Iulia într-o cursă de semimaraton ( necronometrată) și va străbate străzile municipiului Alba Iulia, iar punctul final va fi Catedrala Reântregirii.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

După ce au muncit 20 de ani în Italia, doi soți din Vinerea s-a întors în țară și au pus bazele unei miniafaceri cu ciuperci Pleurotus

cugirinfo.ro

Publicat

în

Povestea soților Adriana și Marin Jurj, din Vinerea, a început în 2015, când au decis să intre în afaceri și au pus bazele unei ciupercării în satul de lângă orașul Cugir.

• Inițierea unei afaceri de familie

Soții Jurj s-au întors în România după 20 de ani petrecuți în Italia și s-au gândit, la vremea aceea, să-şi pună la bătaie agoniseala și să își facă propria lor firmă. După mai multe tentative și tatonări, familia a ales să meargă pe ciuperci Pleurotus. Oamenii s-au pus pe treabă și în anul 2015 au găsit tehnologul și au implementat programul prin AFIR. Producția au început-o abia în 2018, iar valoarea proiectului a fost de 350.000 de euro, din care 10% a fost contribuția familiei.

„După 20 de ani la Roma, am venit să fiu stăpân la mine în țară, să am activitatea mea, asta a fost ideea. Nu am vrut de la început să fac ciupercărie, am vrut doar să fiu independent, să am afacerea mea. Ideea cu ciupercăria a venit pe parcurs: am luat o hârtie și am pus acolo 20 de variante posibile, am găsit tehnologul și am ales să mergem pe ciuperci Pleurotus. Este mai puțin de lucru decât la celelalte ciuperci, ca la Champignon, de exemplu. A fost bine și că am reușit să prindem o finanțare în care contribuția noastră să fie de doar 10%, pentru că acum, din câte știu, e nevoie de o contribuție personală de 30%”, își amintește Marin, capul familiei.

Deși au crezut că afacerea va fi una prosperă, perioada 2018-2021 a fost destul de grea pentru familia Jurj, în special din lipsa unei piețe de desfacere: „Acum lucrurile merg mai bine. În prezent, lucrăm cu Carrefour și Lidl”, spune bărbatul.

După ce au început colaborarea cu cei doi retaileri, și-au propus să-și extindă afacerea și să acceseze și alte fonduri europene. Cei doi soți spun că fără ajutorul acestor proiecte nu ar fi reușit niciodată să demareze afacerea, 350.000 de euro fiind o sumă prea mare pentru ei.
Producție de aproape 50 de tone pe an

În ceea ce privește spațiul de producție, sera are trei tunele și produce 4 tone de ciuperci pe tunel, între 2 valuri, respectiv valul întâi și valul doi: „Într-un an, un tunel îl încărcăm de 4 ori, așadar ar fi 16 tone de pe un tunel, deci 48 de tone în total. Pe viitor, am vrea să ne extindem la 6 tunele. Atunci aș avea producție zilnică, fără pauzele care sunt acum”, explică producătorul.

Pentru a produce o serie de ciuperci este nevoie de 3 luni. Întâi se aduce compostul, iar după o lună se recoltează primul val, apoi se curăță și se pregătește pentru valul doi. După a doua lună iese valul doi, iar ulterior se scoate din seră, se curăță, se spală și se dezinfectează: „O singură problemă mai avem în prezent și anume materia primă – miceliul – pe care trebuie să o aducem din Ungaria. De multe ori nu dă randamentul așteptat, care e calculat la 23% din tonaj. Era o fabrică și în România, dar s-a închis și toată lumea aduce acum de la Budapesta. O variantă ar mai fi Olanda, dar prețul este prea mare”, spune familia Jurj.

Un kilogram de ciuperci pleacă din seră spre casa de marcat la prețul de 18 lei/kg, iar în Carrefour și Lidl costul se ridică la 6-7 lei caserola de 500 de grame.

Soții Jurj nu au angajați, ciupercăria fiind o afacere de familie: „Suntem angajați eu, soția și băiatul”, spune domnul Jurj. „Sunt mulțumit de activitatea mea, lucrez 12 ore pe zi, dar am avantajul că le lucrez de la mine de acasă. Dacă lăsăm partea bănească deoparte, e mult mai bine ca în Italia și, deși e mai mult de lucru, este o muncă plăcută”, concluzionează producătorul.

• Despre ciupercile Pleurotus

Ciupercile Pleurotus se numără printre cele mai cultivate si consumate tipuri de ciuperci comestibile din întreaga lume. Sunt renumite pentru gustul lor delicios, textura delicată și numeroasele beneficii pentru sănătate. Aceste ciuperci conțin puține calorii și sunt bogate în nutrienți, fiind o alegere potrivită pentru o dietă sănătoasă.

Ciupercile Pleurotus au fost cultivate inițial în Germania, în timpul Primului Război Mondial, pentru a compensa lipsurile alimentare. În zilele noastre, aceste ciuperci hrănitoare se găsesc în pădurile din America de Nord, Europa și Asia și sunt, de asemenea, cultivate pentru uz comercial în întreaga lume. Sunt cunoscute pentru proprietățile lor impresionante de îmbunătățire a sănătății și conțin o varietate de compuși puternici.

De fapt, ciupercile Pleurotus au fost folosite în medicina tradițională timp de secole. Ciupercile Pleurotus sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți importanți. De asemenea, au un conținut scăzut de carbohidrați, fiind excelente pentru persoanele care consumă de regulă puțini carbohidrați.

Ca și beneficii pentru sănătate, ciupercile Pleurotus pot reduce nivelul de colesterol, ajută la ameliorarea inflamației, pot ajuta la blocarea dezvoltării cancerului și contribuie la îmbunătățirea sănătății creierului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Văduva de veteran de război, cugireanca Otilia Curelea, a împlinit 100 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Văduva de veteran de război, Otilia Curelea, din Cugir a fost sărbătorită cu ocazia împlinirii venerabiliei vârste de 100 de ani. Este născută la 30 ianuarie 1925 în Cugir, de-a lungul timpului fiind martora unei perioade istorice deosebite, contribuind totodată, la formarea comunității locale.

Ca văduvă de veteran de război (soțul ei decedând în urmă cu 12 ani), Otilia Curelea a primit vizita la domiciliul său de pe strada „Alexandru Sahia”, a președintelui ANCMRR, col. (rtr.) Nicolae Panduru și a Președintelui Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Subfiliala Cugir „Regele Ferdinand I” Alba, ing. Aurel Voicu.

Oaspeții au declarat că: „A fost o onoare să celebreze această vârstă impresionantă și să aducă un omagiu la împlinirea unui secol de viață”.

„Doamna Curelea, deși, imobilizată la pat, văzul, auzul și comportamentul de comunicare se află la un nivel satisfăcător, iar Aurica Lungu, îngrijitoarea sa susține că face toate eforturile pentru ca centenara să se simtă cât mai bine”, ne-a declarant Aurel Voicu.

Oaspeții au înmânat sărbătoritei un frumos tort, un buchet de flori, prcum și o diplomă înrămată cu înscrisul de: „La mulți ani 100 – ne revedem anul viitor”.

După cum a menționat Aurel Voicu, la Cugir mai sunt în evidența asociației, 8 urmașe de veterani de război din care 2 la Șibot, iar la nivelul Județului Alba mai sunt în viață doar 4 veterani de război.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Cugireanca Otilia Curelea, sărbătorită de administrația locală cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugireanca Otilia Curelea a fost sărbătorită joi, 30 ianuarie 2025, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Reprezentanții administrației locale i-au dus flori și tort și au fost primiți cu zâmbetul pe buze și chipul senin.

„Astăzi sărbătorim cu mare bucurie o nouă realizare remarcabilă în comunitatea noastră – împlinirea a 100 de ani de viață a doamnei OTILIA CURELEA!

Este o onoare pentru noi să celebrăm această vârstă impresionantă și să aducem un omagiu la împlinirea unui secol de viață!

În cei 100 de ani, doamna Otilia Curelea a fost martora unei perioade istorice deosebite și a contribuit la formarea comunității.

La venerabila vârstă împlinită astăzi, doamna Otilia Curelea ne-a primit vizita cu zâmbetul pe buze și ne-a impresionat cu firea jovială și chipul senin, continuând astfel să își aducă aportul în comunitatea noastră prin exemplul dumneaei.

Îi dorim doamnei multă sănătate, fericire și momente de liniște alături de cei dragi!

La mulți ani, doamna Otilia Curelea! Vă mulțumim pentru tot ce ați oferit acestei comunități!”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir