Rămâi conectat

Administraţie

Adrian Teban: „Turismul ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea economică a orașului Cugir”

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Amplasarea oraşului Cugir într-un cadru natural deosebit, în zonă de munte cu acces direct către zona schiabilă Şureanu, îi conferă condiţii propice pentru dezvoltarea turismului. Cu toate acestea, turismul are o pondere nesemnificativă în economia orașului, rezumându-se la practicarea unui turism la scară redusă”, se arată într-un Raport prezentat de primarul localității, ing. Adrian Teban.

La nivelul orașului Cugir există patru structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare, dintre care două hoteluri cu o capacitate totală de cazare de 32 locuri, o pensiune cu 15 locuri şi o cabană turistică cu 15 de locuri. În total, capacitatea de cazare a acestor unităţi este de 72 de locuri.

Potrivit edilului, în vederea dezvoltării turismului, administrația publică locală din Cugir intenţionează să obțină proprietatea pentru drumul forestier Râul Mare – Şureanu, care se află în prezent în domeniul public al statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Preluarea de către orașul Cugir a drumului care face legătura cu domeniul Schiabil Şureanu ar permite administrației să dezvolte infrastructura montană, esențială turismului. În momentul de față, doar 6,6 Km se află în proprietatea publică a oraşului Cugir.

La sfârşitul anului trecut, administraţia locală cugireană a solicitat acest lucru Direcţiei Silvice Alba și Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILV. Ambele instituţii au dat avize negative solicitărilor, avize considerate de către Primăria Oraşului Cugir ca neîntemeiate şi lovite de nulitate. Din acest motiv, autoritatea locală a formulat plângeri prealabile către cele două instituţii, cerând revenirea asupra hotărârilor luate.

De reamintit că dezvoltarea zonei montane este un obiectiv asumat al administrației locale care, a propus declararea Cugirul ca staţiune turistică de interes naţional, în vederea promovării Munţilor Şureanu. Acest obiectiv este comun cu celelalte primării din jur, alături de care Cugirul a înființat în urmă cu patru ani Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Munţii Şureanu”, cu scopul de a pregăti proiecte cu finanțare europeană în exercițiul financiar 2021-2027.

„Un aport în dezvoltarea turismului în zonă se încearcă inclusiv prin organizarea de sărbători ale oraşului cum ar fi: Procesiuni religioase organizate cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte la Cugir şi Vinerea, Festivalul de dansuri populare de la Poiana cu Goruni, Toamna cugireană, Ziua persoanelor varstnice, Târgul de Crăciun. Din păcate, datorită pandemiei pe care o traversăm, anul trecut aceste evenimente au fost anulate, bugetele pentru oranizarea lor fiind redirecţionate către nevoile sistemului medical”, precizează primarul, Adrian Teban.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Primarul Adrian Teban a semnat contractul de finanțare pentru Parcul Fotovoltaic al orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a fost prezent astăzi la sediul Ministerului Energiei, unde a semnat contractul de finantare pentru parc fotovoltaic al orasului Cugir de 1 MW, asigurând prin acest demers, independenta energetica a orasului Cugir.

Potrivit edilului, dupa instalarea parcului consumurile energetice ale institutiilor publice din subordinea Consiliului local Cugir: scoli, spital, primarie, Centrul Cultural Cugir „Valentin Uritescu” si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.

„Vor fi acoperite prin acest proiect inclusiv consumurile cu iluminatul public si mobilitate: biciclete electrice si statii de incarcare. Termenul de implementare este 31.12.2026”, a mai precizat primarul Cugirului.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Bugetul local al orașului Cugir pentru anul 2025 a fost aprobat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 27 martie 2025, Consiliul Local Cugir a aprobat în unanimitate bugetul orașului, stabilind priorități clare pentru dezvoltarea comunității! Dezbaterea publică pe marginea acestui buget a avut loc pe 25 martie, oferind transparență și implicare activă din partea cetățenilor.

Bugetul total pentru 2025 se ridică la 102.166.480 lei, din care 40% (40.572.000 lei) reprezintă venituri proprii, provenite din impozite, taxe locale și alte surse.

Veniturile sunt distribuite astfel:
– 56.093.650 lei – cheltuieli pentru funcționarea orașului (servicii publice, educație, sănătate, asistență socială);
– 46.072.830 lei – investiții pentru dezvoltare (modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice, proiecte de mediu);

Surse importante de finanțare:
– Fonduri europene & programe guvernamentale – 45 % un pilon esențial pentru creșterea orașului! Prin PNRR, PNI Anghel Saligny și alte programe europene, Cugir va continua să se dezvolte;
– Sumele defalcate din TVA – 13% din buget susțin servicii esențiale;
– Subvenții pentru servicii sociale – 2% din buget merg către sprijinirea comunității;
– Cheltuielile totale ale bugetului sunt de 103.841.480 lei, cu un deficit de 1.775.000 lei, acoperit din excedentul anilor anteriori;

Potrivit primarului Adrian Teban: „În acest an, investim în sănătate, educație, servicii sociale și modernizarea clădirilor publice. Cu sprijinul fondurilor europene și guvernamentale, vom finaliza proiectele aflate în derulare și vom continua dezvoltarea orașului. Cugirul crește, iar noi suntem aici să asigurăm un viitor mai bun pentru toți locuitorii!”

Ce urmează?
– Finalizarea proiectelor începute;
– Noi investiții pentru un oraș mai modern;
– Transparență și implicare comunitară;

În continuare vă prezentăm lista celor 31 de obiective finanţate din venituri proprii, fonduri europene sau fonduri rambursabile:
– Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir;
– Modernizare rețea stradală transport public: Str. Principală Vinerea, Victoriei, Stadionului, I.B. Deleanu, M. Viteazu, 1 Decembrie 1918, Rozelor, I. Creangă, Tineretului, Alexandru Sahia tronson 2, Nicolae Bălcescu, Griviței, Râul Mic;
– Achiziția de autobuze hibrid;
– Achiziția de bicilete;
– Sistem de management al traficului și e-ticketing;


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

„MUTAT LA ȚARĂ FEST”, eveniment cultural organizat în Poiana cu Goruni din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat în ședință extraordinară, încheierea unui parteneriat între UAT oraş Cugir, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir şi „S.C. Mutat la țară fest” – S.R.L. Hunedoara, în vederea realizării în comun a evenimentului cultural de interes public local în intervalul 11-13 iulie 2025 în Poiana cu Goruni Vinerea-Cugir.

Demersul se dorește organizarea unui eveniment dedicat promovării vieții în mediul rural și a unui trai mai aproape de natură, inițiativă sprijinită de toate părțile implicate în parteneriat.

Printre metodele de colaborare pentru punerea în practică a prezentului parteneriat vor avea loc: întâlniri de lucru ale reprezentanţilor partenerilor şi ale cooordonatorilor de activitate desemnaţi; schimb de informaţii pentru armonizarea efortului de organizare a acţiunilor comune; colaborare, dialoguri, studii şi calcule în vederea organizării în condiţii optime de eficienţă şi costuri.

Potrivit contractului încheiat, părțile se obligă să pună la dispoziția partenerului-organizator a terenului necesar desfăşurării evenimentului şi a unei zone de campare în Poiana cu Goruni și asigurarea utilităţilor necesare desfăşurării evenimentului, respectiv: energie electrică, apă potabilă curentă, toalete, ridicarea gunoiului menajer; asigurarea promovării evenimentului prin intermediul presei scrise, a radioului şi prin intermediul mediului online.

Promovarea evenimentului va fi realizată de Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir , care va promova valorilor locale, prin identificarea meşteşugarilor, artizanilor, artiştilor şi producătorilor locali şi punerea la dispoziţia reprezentanului S.C. MUTAT LA ŢARĂ S.R.L. a datelor de contact ale acestora; distribuirea de materiale promoţionale: afişe, flayere, postări pe reţele de socializare şi în spaţii publicitare), relaţionarea cu mass-media şi publicul participant.

Menţionăm faptul că organizarea evenimentului nu va implica nicio cheltuială direct de la bugetul Oraşului Cugir, iar cheltuielile legate de asigurarea utilităţilor necesare organizării evenimentului şi pentru refacerea zonei vor fi recuperate de la partenerul-organizator, care va achita oraşului Cugir 5% din cuantumul total al tarifului de intrare la eveniment încasat.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir