Administraţie
Adrian Teban, primar Cugir: „Din acest an se schimbă regulile în ceea ce privește colectarea și gestionarea deșeurilor menajere la nivelulu orașului”
„Ca urmare a OUG nr. 74/2018, o ordonanță de urgență importantă pentru tot ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor, de anul acesta se schimbă regulile, fiind stabilite noi obligații și noi sancțiuni, atât pentru autorităţile publice locale, pentru operatorii economici, cât şi pentru cetăţeni şi asociaţiile de proprietari. Sunt responsabilizati toţi actorii implicaţi în gestionarea gunoiului, astfel încât să crească rata de reciclare. Practic, sarcina generală va fi aceea de a colecta selectiv deşeurile, cel puţin pe fracţiile recuperabile, şi anume: hârtie, carton, plastic, metal şi sticlă. Aceste modificări legislative se suprapun peste o altă schimbare: începând cu 1 mai 2019 vom avea la Cugir un nou operator pentru colectarea şi transportul deşeurilor, alături de care vom stabili exact cum vom implementa noile prevederi”, susține primarul Cugirului, Adrian Teban.
Față de aceste prevederi, edilul șef al orașului spune că administrației locale îi revine obligația să asigurăm spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, pe tipuri de fracții: gunoi menajer, hârtie, carton, metal, plastic și sticlă.
„În acest sens, vom amenaja puncte de colectare închise, arondate fiecărei asociaţii de locatari, dotate cu containere specifice tipurilor de deșeuri casnice. Renunţăm la actualele pubele, unde se aruncă gunoiul la grămadă şi amenajăm aceste spaţii închise, unde accesul va fi limitat unei singure asociaţii, pe bază de cartelă. Deci, fiecare asociaţie de proprietari va ști exact unde şi cum să depună gunoiul, fiind răspunzătoare de respectarea regulilor de selectare”, precizează prmarul.
După cum am aflat, se vor încheia contracte tripartit, între primărie, operatorul de salubritate şi asociaţiile de prorietari, prin care vor fi trasate, în mod clar, obligaţiile fiecărei părţi. În al doilea rând, viitoarele puncte de colectare vor fi date de către primărie în administrarea asociaţiilor de proprietari, care devin responsabile de exploatarea lor corespunzatoare.
„În acest sens, vom încerca să pregătim opinia publică prin întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, prin dezbateri publice, astfel încât toata lumea să ştie ce are de făcut. Atât cetățenii, cât și reprezentanții asociatiilor vor trebui să cunoască și să respecte regulile de depunere selectivă a gunoiului, întrucât în cazul în care într-un container nu se regăseşte 70% gunoi de acelaşi tip, operatorul nu va fi obligat să-l ridice. In plus, asociaţia poate fi penalizată cu facturi mai mari sau riscă amenzi din partea Poliţiei Locale. Insa, dacă locatarii îşi vor selecta din casă gunoiul, separând fracţia umedă de cea uscată, nu vor exista probleme la punctele de depozitare. Scopul nostru este să reducem cantitatea de gunoi care nu poate fi recuperată, făcând astfel economie atât în buzunarul cetăţeanului, cât şi în cel al administraţiei locale. În continuare va funcţiona punctul de colectare selectivă, amenajat de Primăria Cugir la fosta remiză de pompieri de pe str. Viitorului Nr. 2 A. Aici se vor putea preda deşeurile rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări, mobilierul vechi, materialele textile, obiectele de uz casnic, etc.”, afirmă edilul șef al orașului.
Referitor la schimbarea operatorului începând cu 1 mai 2019, primarul Adrian Teban ne-a declarant: „După cum ştiţi, pentru implementarea noului sistem integrat de deşeuri, în anul 2009, în judeţul Alba s-a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SALUBRIS Alba, din care fac parte toate unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului. Această asociaţie are sarcina de a organiza, în numele unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii activităţii de colectare şi transport a deşeurilor municipale. Pentru zona din care face parte Cugirul, a fost deja încheiat un contract cu Asocierea SC RER Ecologic Service SA Oradea – Retim Ecologic Service SA Timişoara. Ordinul de începere a contractului va fi dat până la 1 mai 2019, timp în care, atât operatorul, cât şi administraţia locală, vor derula activităţile specifice de mobilizare în vederea gestionării deşeurilor”.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor
Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .
„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .
În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.
Administraţie
Au început lucrările de modernizare a străzii Făgețel din Cindeni și se amenajează noi locuri de parcare pe strada Gheorghe Asachi
Conducerea Primăriei Cugir verifică regulat modul în care se execută lucrările edilitare din oraș, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă.
Primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat în teren, pe strada Făgețel din Cindeni, care face legătura între strada Cloșca și Dorului și pe strada Gheorghe Asachi unde se înființează noi locuri de parcare.
Pe strada Făgețel se vor realiza:
– canalizația tehnică,
– canalizarea pluvială,
– modernizarea carosabilului și amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită.
– intrările în curți
Ținem să precizăm faptul că această strada nu a fost prinsă în proiecte europene ci se realizează din bugetul local. De asemenea, vom mai face astfel de investiții in continuare pe străzile care încă nu au fost modernizate.
Pe strada Gh. Asachi se înființează 13 noi locuri de parcare și se modernizează intrările în blocuri, în baza proiectului cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava”, proiect care prevede modernizarea a 23 de stăzi.
Administraţie
Finanțare de 1.500.000 de lei obținută de Spitalul Orășenesc Cugir printr-un proiect de „Guvernanță digitală eHealth”
Spitalul Orășenesc Cugir a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Guvernanță digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei.
Prin realizarea proiectului se preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:
– Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
– Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
– Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
– Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
– Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
– Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.
Managerul spitalului, Florin Arion, se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului