Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Administraţie

Acord de asociere între orașul Cugir și Consiliul Județean Alba, pentru realizarea obiectivului: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat încheierea unui Acord de asociere între UAT – Orașul Cugir prin Consiliul Local al Orașului Cugir și UAT – Județul Alba prin Consiliul Județean Alba, pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir”.

Dr. Ioan Mihu, personalitate proeminentă a Transilvaniei sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX, a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai emancipării politice, economice, sociale și culturale a românilor ardeleni, fiind totodată un ilustru luptător pentru îndeplinirea idealului național. Ioan Mihu s-a născut la 17 octombrie 1854 la Vinerea, din țărani fruntași, tatăl său fiind un cunoscut om de afaceri cu lemn din zonă.

În preajma Marii Uniri, în 5 noiembrie 1918, redactează un document-program intitulat „ Un crâmpei de gânduri în preajma Adunării Naţionale de la Alba-Iulia” , un plan de acţiune bine gândit, care în linii mari şi în multe din amănuntele sale, s-a pus în practică după Marea Unire.

Ca o recunoaştere a meritelor sale deosebite, în sprijinul emancipării sociale, culturale, economice şi politice a românilor ardeleni cărora şi-a dedicat întreaga viaţă şi avere, în lupta pentru libertatea şi independenţa lor, i s-a oferit candidatura pentru Parlamentul României, în anul 1919, prin Iuliu Maniu şi un portofoliu ministerial în guvernul României în anul 1921, prin Ion I.C. Brătianu.

Ioan Mihu a dorit să fie înmormântat la Vinerea și a lăsat menționate în testament dorințele ca în casele de la Vinerea să fie amenajate școli de specialitate destinate sătenilor, cu diferite funcționalități culturale sau o gospodărie model. Toate acestea pot fi actualmente îndeplinite prin crearea unui centru multicultural în ansamblul de locuințe al casei părintești a doctorului Ioan Mihu.

În prima etapă se va realiza trecerea din domeniul public al orașului Cugir în domeniul public al județului Alba a cotei de 1/2 din imobilul teren și construcții, înscris în Cartea funciară nr. 79796 Cugir, situat administrativ în localitatea Vinerea, strada Principală, nr. 172, județul Alba.

În etapa a doua părțile se asociază pentru realizarea în comun a Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție la obiectivul de investiții: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu”, documentație care va cuprinde soluția constructivă, descrierea, din punct de vedere tehnologic, constructiv, tehnic, funcţional-arhitectural şi economic, a principalelor lucrări pentru investiţia de bază, corelată cu nivelul calitativ, tehnic şi de performanţă ce rezultă din indicatorii tehnico-economici propuşi. Valoarea estimată pentru realizarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție la obiectivul de investiții: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir” este de 150.000 lei cu TVA inclus, din care fiecare asociat va plăti jumătate, respectiv 75.000 lei. Prezentul acord de asociere se încheie pe o perioadă de 2 (doi) ani, intrând în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor doi asociați, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional, la solicitarea motivată a oricărui asociat. Transformarea fostei case părintești dr. Ioan Mihu într-un Centru multicultural va pune în valoare personalitatea acestui remarcabil luptător pentru drepturile romậnilor transilvăneni, respectând astfel și dorinţa lui de da o funcționalitate cultural-educativă proprietății și totodată de ,,a întocmi o gospodărie model”, deziderate exprimate prin Testamentul din 25 august 1905 şi prin Codicilul din 15 iunie 1923.

Totodată, o asemenea acțiune va dezvolta  patrimoniul cultural local, județean și chiar național, punându-se astfel în valoare atât aspecte culturale pentru care Ioan Mihu a militat întreaga existență și deopotrivă contribuind la păstrarea valorilor naționale și punerea în valoare a personalităților vremii care s-au implicat în lupta pentru libertatea și unitatea națională, numeroase dintre ele poposind de-a lungul timpului în casa de la Vinerea: Iuliu Maniu, Aurel Vlad, episcopul Miron Cristea, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Goldiș și alții.

Punerea în valoare și promovarea valorilor cultural-turistice ale orașului nostru este un obiectiv cuprins în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Orașului Cugir pentru perioada 2021-2030 și acordat cu politicile de dezvoltare culturală la nivel național și european.

Punerea în valoare a obiectivelor cultural-turistice va aduce un aport important în dezvoltarea comunității prin creșterea gradului de atractivitate locală și promovarea unor valori istorice de importanță națională.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .

„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .

În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Au început lucrările de modernizare a străzii Făgețel din Cindeni și se amenajează noi locuri de parcare pe strada Gheorghe Asachi

cugirinfo.ro

Publicat

în

Conducerea Primăriei Cugir verifică regulat modul în care se execută lucrările edilitare din oraș, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă.

Primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat în teren, pe strada Făgețel din Cindeni, care face legătura între strada Cloșca și Dorului și pe strada Gheorghe Asachi unde se înființează noi locuri de parcare.

Pe strada Făgețel se vor realiza:

– canalizația tehnică,
– canalizarea pluvială,
– modernizarea carosabilului și amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită.
– intrările în curți

Ținem să precizăm faptul că această strada nu a fost prinsă în proiecte europene ci se realizează din bugetul local. De asemenea, vom mai face astfel de investiții in continuare pe străzile care încă nu au fost modernizate.

Pe strada Gh. Asachi se înființează 13 noi locuri de parcare și se modernizează intrările în blocuri, în baza proiectului cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava”, proiect care prevede modernizarea a 23 de stăzi.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Finanțare de 1.500.000 de lei obținută de Spitalul Orășenesc Cugir printr-un proiect de „Guvernanță digitală eHealth”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Spitalul Orășenesc Cugir a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Guvernanță digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei.

Prin realizarea proiectului se preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:

– Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
– Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
– Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
– Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
– Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
– Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.

Managerul spitalului, Florin Arion, se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir