Rămâi conectat

Actualitate

Achiziţia lunii iulie la Muzeul din Cugir: Carte documentar – Organizarea sistemului poştal în localitatea Cugir

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Muzeul din Cugir, condus de inginerul Aurel Voicu, are în colecția sa o nouă achiziție, și anume Cartea documentar reprezentând „Organizarea sistemului poștal în Cugir de la începuturi până în anul 2015”.

Lucrarea este o prezentare sintetică donată Muzeului din Cugir, realizată de fostul diriginte al oficiului poștal din localitate, Ionel Stanciu, care cu multă preocupare a reușit să adune numeroase informații, gravuri și fotografii legate de funcționarea sistemului poștal în Transilvania și implicit în localitatea Cugir.

Potrivit documentului, primul oficiu poștal din Cugir a fost deschis în data de 23 aprilie 1880 (în ziua de Sf. Gheorghe), dată la care, după cum reiese din procesul verbal întocmit de preotul Eremie, „se deschide oficiul poștal” condus de un „căpitan de poștă”, acesta fiind inaugurat în casa lui N. Zsinga, aflată pe strada 21 Decembrie 1989 nr. 57. În anul 1896, în ziua de 6 decembrie, de hramul Sf. Nicolae, se instalează telegraful în localul oficiului poștal Cugir.

Dezvoltarea economică a localității Cugir și extinderea rețelei telefonice pe teritoriul Transil­vaniei face ca, la data de 21 mai 1907, când se sărbătoresc Sf. Constantin și Elena, să fie instalat la „cantonul pădurarului” primul telefon din localitate. De-a lungul timpului, oficiul poștal din Cugir s-a mutat în diferite locații, în funcție de conjunctura evenimentelor din acea vreme.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Corala „Învierea Domnului”, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Cugir, la ceas aniversar

cugirinfo.ro

Publicat

în

Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Cugir a celebrat miercuri, 23 aprilie 2025, împlinirea a 30 de ani de la înființarea corului lăcașului de cult, eveniment la care au luat parte preoții care au slujit biserica în această perioadă, credincioșii parohiei și nu numai, membrii corului bisericesc, foști membri ai corului, persoanele văduve ale foștilor coriști.

În decembrie 1994, un grup coral format din 20 de credincioase dirijat de regretatul profesor Ioan Mariș prezenta un frumos concert de colinde la Biserica Parohiei V Cugir, unde era preot paroh Mircea Giurgea.

La începutul anului 1995, prof. Ioan Mariș s-a gândit să înființeze un cor modest, pe două voci, care să răspundă la ecteniile Liturghiei duminicale și la sărbători. Acest lucru s-a înfăptuit după numeroase repetiții de câte 4 ore pe săptămână, astfel că în ziua de 23 aprilie 1995 s-a putut cânta pentru prima dată la Liturghia Sfintelor Paști. De aceea, părintele Mircea a numit corul „Învierea Domnului”.

Acum, la ceas aniversar, enoriașii își amintesc cu emoție despre artizanul acestui proiect, regretatul profesor Ioan Mariș, încercând să-i evoce memoria, să-l pomenească și să-l așeze în loc de cinste în cadrul comunității cugirene. După plecarea la Domnul a profesorului Mariș, după luna mai 2009, corul a avut un nou dirijor, pe teologul Rusu Silviu. Timp de 3 ani s-a format un cor pe 4 voci, care a început să cânte mai nuanțat și după notele din portativ. Din septembrie 2012, dirijorul corului a devenit prof. Luminița Sgubea.

„În prezent corul numără 35 de persoane, care sunt dăruite sufletește pentru această slujire în biserică. Urmând tradiția pelerinajelor, se poate spune că în cei 30 de ani am fost în 182 de locașuri de cult împreună cu preoții noștri. Considerăm că activitatea muzicală a coralei noastre este deosebit de importantă și poate tot atât de importantă ca și predica. Mai ales că în această activitate muzicală pot fi antrenați și copiii și tinerii. Prin cântare, noi trebuie să subliniem iubirea veșnică și eternă a lui Dumnezeu pentru oameni. Repertoriul coralei noastre este destul de vast, preponderent religios și liturgic și cuprinde atât piese clasice, cât și contemporane. În fiecare duminică și sărbătoare, corul se află într-un permanent dialog cu slujitorii Sfântului Altar”, ne-a mărturisit Viorica Nicoară, participantă activă la Corala „Învierea Domnului” din Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Cugirul a găzduit cea de-a doua ediție a evenimentului „Ziua Verde”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 25 aprilie 2025, Cugirul a găzduit cea de-a doua ediție a evenimentului „Ziua Verde”,  o inițiativă menită să promoveze o comunitate sustenabilă și un oraș mai prietenos cu mediul.

„Astăzi, la Cugir, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a evenimentului „Ziua Verde” – o inițiativă menită să promoveze o comunitate sustenabilă și un oraș mai prietenos cu mediul. Cei mici s-au bucurat de activitățile pregătite special pentru ei, contribuind cu energie și entuziasm la reușita evenimentului. Le mulțumim tuturor celor implicați – părinți, participanți și susținători – pentru sprijinul oferit și pentru implicarea activă în această frumoasă inițiativă!”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 25 aprilie 2025: Cugirul găzduiește cea de-a doua ediție a evenimentului „ZIUA VERDE”. Vezi programul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 25 aprilie 2025, la Cugir se organizează cea de-a doua ediție a evenimentului „ZIUA VERDE”. Prin intermediul proiectului JUST STREETS, o inițiativă dedicată construirii unei comunități sustenabile și a unui oraș ecologic, toți locuitorii orașului vor avea gratuitate la mijloacele de transport în comun precum și bicicletele electrice.

„Cea de-a doua ediție a evenimentului „ZIUA VERDE” va avea loc mâine, 25 Aprilie, în orașul Cugir.

Prin intermediul proiectului JUST STREETS, o inițiativă dedicată construirii unei comunități sustenabile și a unui oraș ecologic, toți locuitorii orașului vor avea gratuitate la mijloacele de transport în comun precum și bicicletele electrice.

De asemenea, vă invităm între orele 12:00 și 16:00, să participați la activități organizate în cadrul programului:
– DESEN PE ASFALT
– DANSURI
– ANIMAȚIE PENTRU COPII ȘI SKETCH-URI UMORISTICE

Copiii sub 14 ani care vor participa la activități trebuie să fie însoțiți de către un părinte/adult!

Ținem să menționăm că o secțiune a străzii Alexandru Sahia va fi deschisă exclusiv pietonilor.

Circulația rutieră va fi restricționată pe strada Alexandru Sahia, în sectorul cuprins între Catedrală și Banca Transilvania.

Devierea circulației rutiere:
– Pe strada Constructorului circulația va fi deviată spre stânga, în dreptul imobilului Alexandru Sahia nr. 18, cu acces spre Școala Singidava și ieșire pe strada Constructorului.
– Dinspre strada Trandafirilor, traficul va fi deviat spre stânga pe strada Lalelelor, cu ieșire pe strada Rozelor.
– Parcările din spatele imobilului aferent străzii Alexandru Sahia nr. 17 vor putea fi utilizate”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir