Administraţie
A fost evaluată starea de sănatate a 362 de persoane vulnerabile din orașul Cugir
Serviciul Public de Asistență Socială al orașului Cugir, prin intermediul unei echipe formate din medic și asistenți medicali, au evaluat starea de sănătate a 362 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Acțiunea s-a desfășurat pe parcursul a mai puțin de un an de zile, în cadrul proiectului ”Incluziv – investiție europeană privind dezvoltarea socială în Cugir”.
Persoanele evaluate medical au fost selecate din trei zone locuite cu precădere de persoane de etnie romă, unde condițiile de trăi sunt sărăcăcioase. Este vorba de străzile George Coșbuc, Râul Mic și strada Rozelor, unde multe familii trăiesc fără apă curentă, fără gaz sau electricitate.
De regulă, condițiile de trăi își pun amprenta asupra starii de sănătate, însă controalele medicale reprezintă ultima grijă a acestor oameni pentru care traiul zilnic reprezintă o provocare constantă. De aceea, echipa de experți din cadrul SPAS Cugir au discutat cu peste 630 de locatari ai acestor zone, le-au evaluat nevoile personale și familiale, le-au întocmit fișe de evaluare medicală, i-au informat cu privire la măsurile de protejare a sănătății, precum și la serviciile socio-medicale la care pot aplela, la drepturile și responsabilitățîle pe care le au. Jumătate dintre ei au primit consiliere socială individuală, evaluare și consiliere psihologică, iar 362 au fost evaluați și monitorizați din punct de vedere medical.
Potrivit informațiilor furnizate de echipa de proiect din cadrul SPAS Cugir, cu această ocazie unor persoane li s-au identificat afecțiuni de care nu aveau cunoștiință, fiind direcționați către specialiști. Au fost cazuri în care asistenții medicali sau sociali i-au însoțit pe pacienți la unități medicale din județ, oferindu-le sprijin și reprezentare.
“Dreptul la sănătate reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar dacă analizăm definiţia conceptului de sănătate, observam că nu însemnâ doar absenţa bolii sau a infirmităţii, ci este unul complex care cuprinde aspecte precum dreptul la viaţă, la un standard de trăi adecvat, la acces la îngrijiri de sănătate, etc. De accea, prin proiectul integrat ”Incluziv – investiție europeană privind dezvoltarea socială în Cugir”, se dorește reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, prin intermediul a patru componente interconectate: educație, ocupare și antreprenoriat, acte locuire, servicii socio-medicale și antidiscriminare.” a precizat Viorica Știrb, Șeful SPAS Cugir.
Pentru a crește gradul de conștientizare, informare și responsabilitate a grupului țintă, experții SPAS Cugir au derulat nu mai puțin de 39 de campanii sau acțiuni de promovare a sănătății, de antidiscriminare și dezvoltare personală. Au fost oferite informații cu privire la igienă, vaccinare, prevenirea unor boli precum TBC, Hepatită, Cancer, Hipertensiunea Arterială (HTA), etc. Copiii și tineri au fost implicați în diferite acțiuni și întâlniri pe teme precum: stimă de sine, egalitate de șanse, diversitate culturală, dezvoltarea spiritului de întrajutorare, a spiritului de echipă, descurajarea violenței, etc. Totodată, au fost implicați în evenimente dedicate Crăciunului, Paștelui, Mărțișorului, Zilei Îndrăgostiților, Zilei Internaţionale a Romilor, Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, etc, evenimente cu ocazia cărora copiii au oferit spectacole artistice și produse hande-made.
Proiectul “INCLUZIV – investiţie europeană pentru dezvoltarea socială în Cugir”, finanțat prin POCU 2014-2010, Apel de proiecte 3- “Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţîle marginalizate ”;Axa Prioritară 4 – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei”, are că obiectiv specific să reducă numărul de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţîle marginalizate în care există populație aparțînând minoritățîi rome, prin implementarea de mășuri integrate. Aceste mășuri sunt aplicate printr-o serie de activități derulate de către partenerii proiectului: Primăria Cugir, Serviciul de Asistență Socială Cugir, Școlile Gimnaziale “Singidava” și “Iosif Pervain” și ONG-urile- Asociația “Alternative Sociale Millenium” și Asociația Centrul de Resurse și Formare în Profesiuni Sociale “Pro Vocație”.
Administraţie
Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor
Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .
„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .
În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.
Administraţie
Au început lucrările de modernizare a străzii Făgețel din Cindeni și se amenajează noi locuri de parcare pe strada Gheorghe Asachi
Conducerea Primăriei Cugir verifică regulat modul în care se execută lucrările edilitare din oraș, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă.
Primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat în teren, pe strada Făgețel din Cindeni, care face legătura între strada Cloșca și Dorului și pe strada Gheorghe Asachi unde se înființează noi locuri de parcare.
Pe strada Făgețel se vor realiza:
– canalizația tehnică,
– canalizarea pluvială,
– modernizarea carosabilului și amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită.
– intrările în curți
Ținem să precizăm faptul că această strada nu a fost prinsă în proiecte europene ci se realizează din bugetul local. De asemenea, vom mai face astfel de investiții in continuare pe străzile care încă nu au fost modernizate.
Pe strada Gh. Asachi se înființează 13 noi locuri de parcare și se modernizează intrările în blocuri, în baza proiectului cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava”, proiect care prevede modernizarea a 23 de stăzi.
Administraţie
Finanțare de 1.500.000 de lei obținută de Spitalul Orășenesc Cugir printr-un proiect de „Guvernanță digitală eHealth”
Spitalul Orășenesc Cugir a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Guvernanță digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei.
Prin realizarea proiectului se preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:
– Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
– Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
– Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
– Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
– Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
– Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.
Managerul spitalului, Florin Arion, se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului